İkinci sebep olarak, özellikle temassız ölçüm yapan dijital termometrelerin hijyenik olması belirtilebilir. Üçüncüsü, cıva gibi toksik özellik içermez.
Termometrelerdeki cıva birbirinin tersi yönde hareket ederek ortam sıcaklığını gösterir. Buna göre soldaki minimum termometresi ısı azaldıkça aşağı iner, sağdaki maksimum termometresi de ısı arttıkça yukarı yükselir. Cıva tüplerinin içinde cıva tarafından hareket ettirilebilen mavi renkli parçalar bulunur.
En çok rastlananı cıvalı termometredir. Bu çok küçük kesite sahip ve üst ucu kapalı bir tüpten ibarettir. Alt ucundaysa içinde cıva bulunan küresel veya silindirik bir hazne bulunur. Isıtılmasıyla, cıva genişler ve tüpte yükselir.
Termometrede 1 ml cıva var desek 13 gram eder ki tüm termometre o kadar ağırlığa sahip değildir. Mutlaka dipte cıva olur, suya karışmaz. Cıva kokmaz, metaldir.
Kontrollü koşullar altında kullanılması durumunda çoğu dijital termometre oldukça doğru sonuçlar vermektedir. Ancak, okunan değerler, çevre koşullarından etkilenebilmektedir. Örneğin, ölçüm ağızdan alınacaksa, ancak ölçüm alınacak kişi kısa bir süre önce bir şeyler yedi içtiyse okunan değer etkilenecektir.
İlgili 24 soru bulundu
Dijital çok amaçlı termometre
Çocuk 4 yaş ve üstü olana kadar ağızdan kullanım tavsiye edilmez. Termometrenin ucunda bulunan sensör vücudun o kısmına dokunduğunda vücut ısısını okur. Her iki yerde de kullanılmaması için termometreyi "oral" veya "rektal" olarak etiketlemek önemlidir.
Bir civalı ateş ölçerin amacı, uygulaması veya uygulaması ne olursa olsun, vücut sıcaklığındaki ani değişiklikleri tespit eder. Akut hastalığı tespit etmek için bir termometre kullanılır. Bu, tıbbi civalı ateş ölçer olarak kullanılan ve su teleskopu olarak adlandırılan ilk cihazdır.
Cıva zehirli ve pahalı bir maddedir. İnhibitör yani enzimlerin çalışmasına olumsuz etkisi olduğu için dikkat edilmediğinde oldukça tehlikelidir. Cıva'nın başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir: Termometre ve barometre gibi bilimsel aygıtlarda kullanılır.
Çocukluğumuzdan çok iyi hatırladığımız ancak artık pek görmediğimiz şu okuması zor civalı ateş ölçerler. Vücut ısısını oldukça iyi ölçmekle beraber kırılması halinde çevreye toksik bileşikler saçabileceği ve yaralanmalara neden olabileceği gerekçesiyle artık yasaklanmıştır.
Civa'nın donma noktasının çok yüksek olması nedeniyle sıvı halde bulunur. Cıva ayrıca, iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Cıva zehirli ve pahalı bir maddedir. Civa, doğada sülfür halinde bulunurken, daha çok Meksika, İspanya, İtalya, Kaliforniya ve Peru'da görülür.
Zehirlenebilirler. Filtrenize aktif karbon takın ve çalıştırın hava motoruyla bol bol hava verin. %50 su değişimi yapın bir sıkıntı olmaz.
Civanın aerosol (kırık bir termometreyi vakumlama) veya buhar (civa ısıtma) yoluyla solunması pnömoniye, akut kalp dışı akciğer ödemine ve nörolojik hasara neden olabilir. İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür.
Cıvalı veya alkollü bir termometreyle ağızdan vücut sıcaklığı ölçülecekse, ölçümden en az yarım saat önceye kadar sıcak ya da soğuk bir şey yenilip içilmemelidir. Termometre, dilin bir tarafının altına doğru yerleştirilmeli ve 3 dakika kadar dudaklar kapalı şekilde tutularak ölçüm yapılmalıdır.
Dijital Termometre Nedir? Adından da anlaşılabileceği üzere dijital termometre sıcaklığı ölçebilmek için elektronik yöntemleri kullanan bir ölçme aracıdır. Yalnız laboratuvar ortamında kullanılan türleri oldukça dayanıklı olması ile öne çıkar.
Kızılötesi termometreler, nesnelerden yayılan kızılötesi ışığı toplar ve enerji miktarına göre sıcaklığını tahmin eder. Ölçüm sonucu, saniyeler içerisinde ekran üzerinde gösterilir.
Dijital Termometre Kaç Dereceye Kadar Ölçer? Dijital termometrelerdeki ölçüm aralığı, ürün özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Bazı cihazlar 40 dereceye kadar ölçüm yaparken bazılarında ise bu değer daha yüksek seviyelere çıkabilir.
Sağlık Bakanlığı'nın genelgesinde, camdan yapılan civalı ateş ölçerlerin kolaylıkla kırılabildiği, açığa çıkarak oda ısısında kolayca buharlaşan civanın, solunması ve gıdalara bulaşmasının zehirlenmelere yol açtığı belirtiliyor.
Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
Sağlık Alanında Kullanım: Civalı termometreler, vücut sıcaklığını ölçmek için sıklıkla kullanılır. Ağız, kulak veya rektal bölgeye yerleştirilerek vücut sıcaklığı ölçümü yapılır.
Olası cıva zehirlenmesi belirtileri şunları içerebilir;
Daha yüksek metalik cıva seviyelerine maruz kalmanın öksürüğü, göğüs rahatsızlığı, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, boğaz dişeti, göz tahrişi, şiddetli titreme ve davranış veya görmedeki değişiklikler olabilir.
h) Civanın dökülmüş olduğu alana toz kükürt veya çinko serpilerek, civanın bağlanması sağlanmalıdır. Böylece kükürt civa ile birleşerek çözünemeyen sülfid haline geçecektir.
Metil cıva, çok daha zehirli bir maddedir ve organik cıva bileşiğidir. Bazı mikroorganizmalar cıvayı, metil hale dönüştürür. Hava, su ve toprakta elementel cıva, organik cıva ve inorganik cıva bileşikleri bulunur. Özellikle civa üzerinde mikrobiyal biyodeğişim suda ve toprakta civanın artşı ile sonuçlanır.
Bir zamanlar Saatli Maarif Takvimi ile birlikte her evin duvarını süsleyen ve çocukların ateşini ölçmek için ecza dolabında bulundurulan cıvalı termometreleri Sağlık Bakanlığı yasakladı. Camdan yapılan bu termometreler, kolaylıkla kırılıyor ve içindeki cıva açığa çıkabiliyor ve oda ısısında kolayca buharlaşabiliyor.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, vücut sıcaklığını ölçmede kullanılan cıvalı termometrelerin dağı Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, vücut sıcaklığını ölçmede kullanılan cıvalı termometrelerin piyasaya arzını "sağlık ve güvenlik açısından tehlike oluşturduğu" gerekçesiyle durdurdu.
Farklı Çeşitleri ile Braun Ateş Ölçerler. Ateş ölçerler kullanımı oldukça kolay olan tıbbi cihazlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri