Dikenli incir,hint inciri gibi isimlerle bilinmektedir. Kaktüsgiller ailesinden olup meyve veren bir bitkidir. Bu bitkiler çiçek açar ve meyve verir.Meyveleri silindirik bir yapıda olup dış yüzeyi dikenlidir.
Bitkinin sapları etli ve çöl ortamına adapte olabilme yeteneğine sahiptir. Bitkinin çiçekleri açık sarı ile turuncu arasında gösterişli ve büyüktür. Genellikle mart ayından haziran ayına kadar çiçekli olan bitki, haziran ayından sonra meyve vermeye başlar. Dikenli incir tohumu meyvenin çekirdekleridir.
Hasat ve Pazara Hazırlama
Dikenli incir meyvelerinin olgunlaşması kuzey yarım kürede genellikle haziran ile kasım ayları arasında gerçekleşmektedir. Ülkemizde de yoğunlukla ağustos ve eylül aylarında meyveler olgunlaşmaktadır.
Kaynana dili çiçeği bir kaktüs çeşidi olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği bulunmaktadır. Kaynana dili bitkisinin insan sağlığına pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.
Dikenli incir nasıl yetiştirilir diye merak ediyorsanız bu muhteşem bitkinin tohum üzerinden üretimi mümkün olsa da dikenli incir yetiştiriciliği çoğunlukla çoğaltma yöntemi ile yapılıyor. Gövde çelikleri kullanılarak çoğaltılan kaktüsler, köklendirilmiş dalların dikilmesiyle ürüyor.
İlgili 45 soru bulundu
Akdeniz ülkelerinde frenk inciri bahçeleri ya hiç sulanmaz, ya da çiçeklenmede veya meyve gelişimi döneminde hafifçe sulanır (20). Özellikle çiçeklenme ve meyve gelişimini arttırmak için, başta İsrail ve İtalya olmak üzere, sulama konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
Genel olarak sahil bölgelerinde göreceğiniz bu bitkiyi evlerinde de yetiştirebilirisiniz. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Çiçek açması için kaktüsü doğru bir saksıya koymanız gerekmektedir. Kaktüsün boyutu ile saksı uyumlu olmalıdır. Ayrıca torflu çiçek toprağı kullanmak daha uygun olacaktır. Ayrıca kaktüsün yeterli miktarda güneş almasını sağlamanız çiçek açması için yararlı olacaktır.
Opuntia ailesinin en bodur türlerinden biridir. İri sarı çiçekler açar. Soğuğa karşı dayanıklıdır ve bakımı kolaydır.
Kaktüsler senede bir kez çiçek açar. Açan çiçeğin ömrü ise 3- 4 hafta arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür ve bir sonraki seneye hazırlık yapar. Kaktüsler çiçek açmadan önce tomurcuklanarak bunu belli eder.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Belirtilen bölgelerde yetişen meyvenin günde en fazla 2-3 adet ve çekirdekleri çıkarılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Araştırma, biyolojik ve tıbbi aktivite çalışmaları ile derinleştirildiğinde, ülkemiz ve dünyadaki tamamlayıcı tıp ile aromatik bitki çeşitliliğinin sürdürülmesine katkı sağlayacaktır.
Kaynana Dili de, güneşi seven bir türdür. Eğer bitki gölge bir yerde konumlandırılırsa ve ihtiyacı olan güneşi alamazsa formunda bozulmalar meydana gelir. Bu yüzden de bitki yuvarlak veya elips şeklinde büyümekten ziyade daha ince şekilde büyüyecektir. Formu bozulan, kısımlar düzelmez.
İncir Kaç Derece Soğuğa Dayanır? İncir ağacı subtropik yani ılıman iklim bitkisi olup yazları sıcak ve kurak yerleri, kışları ise ılık yerleri sever ve buralarda daha iyi yetişir. Kış aylarında maksimum -8 derece soğuğa dayanabilmektedir. Daha soğuk yerlerde yetiştirilmek istenirse iç mekânda yetiştirilme yapılmalıdır.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
İç ve dış mekanlarda dekorasyon amaçlı kullanılan kaktüs bitkisi, Amerika'da zaman zaman besin olarak tüketilmekte. Kaktüsün meyveleri ve yaprakları pek çok ülkede şifa niyetine sofralarda yerini alıyor.
Koyu turuncu renkte çiçekler açmakta olup, oldukça dekoratif çiçek yapısına sahiptir. Tüm sezonu çiçekli geçiren bu kaktüsün dikenleri yumuşaktır ve diğer kaktüs dikenleri gibi batmaz. Yaz aylarında bol sulanır ise güzel gelişim göstermektedir.
Sık sulamaya karşı toleransı yoktur. Fazla suya maruz kaldığında çürüme yapabilir. Toprak kuruduğunda sulama yapılması yeterli olacaktır. Leş kaktüs doğru bakıldığında her sene çiçek açacaktır.
Çiçek açan kaktüs türleri arasında; rebutia, perodia nivosa, melocactus matanzanus, cactus grusonii ve astrophytum gibi kaktüsler yer alır.
Hangi kaktüsler çiçek açar. Her kaktüs bitkisinin çiçek açması yapısal özellikleri gereğince mümkün değildir. Bu nedenle her kaktüs bitkisi çiçek açmaz.
Altın sarısı dikenlerinden dolayı "Altın fıçı" da denir. Çok dayanıklı, yazın bol sulanırsa hızlı büyüyen bir kaktüs türüdür. Çok uzun ömürlü bir kaktüstür, 15-20 yaşında yetişkin hale gelir ve sarı çiçekler açmaya başlar.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Haziran ayından sonra tam anlamıyla meyve vermeye başlayan bir ağaçtır. Dikenli incir tohumu ise meyvenin kendi çekirdeğidir. İlk başta yeşil renge sahiptir. Daha sonra bu meyveler 110 ile 120 gün içerisinde olgunlaşır ve 50 gr ve 200 gr arasında bir ağırlığa sahip olur.
İçi nasıl derseniz, yoğun bir turuncu ya da kırmızıya çalan bir renge sahip. Oldukça sulu bir meyve. Biz tadını daha çok dut ve kavun arası bir lezzete benzettik. Anlayacağınız, oldukça lezzetli.
Türkiye'de dikenli incir sadece Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Antalya ile Güney Ege sahillerinde doğal olarak yetişmektedir. Bu bölgelerde doğal olarak yetişen dikenli incir yaz aylarında toplanarak yerel pazarlarda satılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri