Döküm tencerede sebze yemeği de pişirmek mümkündür. Demir döküm tencere yemek tariflerinden biri genellikle pilav tarifleri olmaktadır.
Omlet, pilav, krep gibi yiyecekleri döküm tencere ve tavalarda pişirmeniz veya ısıtmanız mümkün değildir. Yapışacaktır ve çevirme işlemini maalesef yapamazsınız.
Şişen pirinçlerimizi güzelce nişastası gidecek şekilde yıkayıp süzüyoruz. Döküm tavamızın altını açıp kısık ateşte iyice ısıtıp yağımızı ve şehriyemizi kavuruyoruz. Kavrulan sehriyelerin üzerine pirinç ve tuzu da ekleyip kavurduktan sonra üzerini 1 parmak geçecek şekilde sıcak su katıp fokurdamasını bekliyoruz.
'Döküm tencerede asidik yemekler pişirilmez, yoksa zehirli hale gelir. ' sözünü elbet bir kez duymuşsunuzdur. Aslında kaliteli demir döküm ürünleri ve seasoning işleminden geçirilen çizilmemiş döküm tencereler, asidik yemeklerin pişirilmesinde tehlike oluşturmaz.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Pilavı mutlaka geniş bir tencerede yapın, yayvan olarak pişmeli. Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur.
Çelik, granit ve döküm tencerelerin kullanım alanına göre sağlıklı olduğunu bilmenizde fayda var.
döküm tencereler kullanıldıkça yemeklerin içindeki yağ tencerenin iç yüzeyinde polimer bir katman oluşturur. Bu katman tencerenin ya da tavanın yapışmazlık özelliğini artırır.
Demirin eritilmesi ve tava hâline getirilmesi ile elde edilen bu ürünlerde herhangi bir zararlı bileşen bulunmaz. Söz konusu tava, ısıyı yüzeyine eşit olarak yaydığı için pişmesi zor yemeklerde dahi işlerinizi kolaylaştırır. Bunu yaparken sağlığınızı da koruduğu için mutfağınızın âdeta vazgeçilmez parçası olur.
Ham döküm tavalarda adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir kaplama bulunmadığından aşınmaya ve paslanmaya müsaittir, dikkatli ve özenli kullanım gerektirir. Gözenekli yapıları ile temizlik esnasında kullanılan deterjanı bünyesine emip hapsedebilir bu da bir sonraki kullanımda felakete sebep olabilir.
Dökümde pilav yapılır mı? Omlet, pilav, krep gibi yiyecekleri döküm tencere ve tavalarda pişirmeniz veya ısıtmanız mümkün değildir.
Döküm demir, ocakta, fırında ya da dilerseniz doğrudan ateş üzerinde, her türlü pişirme tekniğine uygundur. Isı tüm yüzeye eşit yayıldığı için kısık ateşte uzun pişirme gerektiren; yahni, güveç, zeytinyağlı gibi yemeklerde mükemmel pişirme sağlar.Döküm demirle pişen etler mangal, sebzeler köz tadında olur.
Döküm tavada sadece et pişirmekle kalmayacaksınız; kuşkonmaz, havuç halkaları, mantar dilimleri, hellim peynirleri pişireceksiniz. Döküm tavanın ısıyı hemen alması ve besinleri en iyi şekilde pişirmesi sayesinde et yemeyen okurlarımız da faydalarını görebilir.
Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.
Döküm tencere ilk kullanımı öncesinde deterjan ve sünger yardımıyla temizlediğiniz döküm tencerenizi tamamen kuruladıktan sonra iç kısmını zeytinyağı ya da susam yağı gibi yağlardan birisi ile hafif şekilde yağlayın.
Yeni bir döküm tava aldığınızda asla pişirmemeniz gereken gıdalardan biri yumurtadır. Çünkü yumurta çok çabuk yanabilir ve tavada iz çıkmasına neden olabilir. Demir döküm tavalarda pişirmesi en tehlike olan yiyecek domates sosudur.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Ne pişirdiğinize bağlı olarak kullandığınız araçlar değişse de, yumurtanızı pişirirken en sevdiğiniz demir döküm tavanızı kullanın. Yumurtalar söz konusu olduğunda, tavayı bilmek önemlidir. Isının ne zaman kısılacağı, ne zaman artırılacağı gibi konulara aşina iseniz çok leziz yumurtalar yiyebilirsiniz.
Demir eksikliği konusunda tencere-tava gibi demir-döküm malzemeler kullanmak faydalı olur mu?" sorusunun Dr. Kaya'ya yöneltti. Kaya ise soruya "Hayır olmaz, pekmez de faydalı olmaz" sözleriyle yanıt verdi.
Yumuşacık, sünger gibi bir pandispanya tarifimiz var sırada. Sünger pandispanya tarifini yıllar evvel vermiştim fakat bu kez pandispanyayı Silver döküm tencerede hazırladım. daha önce çelik tencerede de pişirmiştim ama döküm tencerede pişen kek ve pandispanyalar tam anlamıyla pamuk gibi oluyor.
Paslanmış döküm tava nasıl temizlenir biliyor musun şefim? Burada da devreye kurtarıcı olarak tuz girer. Bir miktar tuz ve ılık su ile tavanızı çok fazla bastırmadan ovarsan, paslanmış bölümlerin birkaç dakika içinde üzerindeki pası attığını gözlemleyebilirsin.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pişirirken cam, çelik veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Demir ve çelik alaşımlı malzemeleri her döküm yöntemi ile dökemeyiz. Bunun en büyük sebebi malzemenin sert ve kırılgan olmasıdır. Alüminyum malzemenin dökümü ise alüminyumun yumuşak bir malzeme olmasına bağlı olarak her döküm yöntemi ile yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri