Dikiş yerinden sıvı gelmesinin yanı sıra; ateş, şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik veya diğer belirtiler varsa, derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir. Bu belirtiler enfeksiyonun işareti olabilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Ameliyat Yarası Enfeksiyon Kaparsa, Ameliyatı da Tehlikeye Atar. Ameliyat yaraları hekim tarafından oluşturulan, temiz cerrahi kesi sonrası dikilmek suretiyle oluşturulan yaralardır. Bu yaraların primer yara kapanması denilen şekilde kendiliğinden, kısa sürede iyileşmesi beklenir ve özel bakım gerekmez.
Ameliyat yeri iltihabı için doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalısınız. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları kontrol etmede son derece etkilidir. Ameliyat sonrası düzenli olarak istirahat etmek ve vücudu aşırı zorlamamak önemlidir.
Ameliyat sonrası enfekte olmuş bir bölgede kızarıklık ve şişlik görülebilir. Normal iyileşme sürecinde bu belirtilerin görülmesi normaldir. Fakat aşırı veya artan kızarıklık ve şişlik durumunda enfeksiyon ihtimali düşünülmelidir. Ameliyat bölgesinde artan veya şiddetlenen ağrı, enfeksiyonun bir işaretidir.
Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
İlgili 37 soru bulundu
●Yaranın etrafındaki bölgede görülen şişlik, enfeksiyonun bir belirtisi olup, vücudun enfeksiyonla savaşmak için ekstra sıvı ve beyaz kan hücreleri gönderdiğini gösterir. ●Yaradan sarı, yeşil veya beyaz renkte ve kötü kokulu bir sıvının gelmesi, bir enfeksiyonun işareti olabilir.
Sarı Vajinal Akıntı
Mukus nedeniyle sarılaşmış gibi görünen akıntının rengi yeşile yaklaşıyorsa bir enfeksiyondan şüphelenilmelidir. Vajinal akıntının rengi dışında, cinsel birleşmede ağrı veya idrar yaparken yanma gibi başka semptomların görüldüğü durumlarda bir jinekoloğa başvurulması gerekir.
Dikiş yerinden gelen sıvının rengi, koku veya kıvamında değişiklikler veya ağrı, kızarıklık gibi enfeksiyon belirtileri varsa, bu durum iltihaplanmanın bir işaretidir. Dikiş yerinden gelen sıvının miktarı da önemlidir.
-İltihaplı veya riskli bazı kesilerde doktorunuzun önerisi üzerine antibiyotik tedavisi verilir. Temiz ve basit yaralarda gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. -Temiz ve kuru kesi yerlerinde uygun krem ve pomadlar minimal kullanılarak, kesi bölgesinin minimal nemli olması sağlanır.
Renk değişikliği: Ameliyat bölgesinde ciltte olmaması gereken bir renk belirebilir. Kötü koku ve aşırı akıntı: Dikişlerde açılma olduğunda akıntı ve kötü bir koku da enfeksiyon belirtileri arasında yer alır. Ödem: Dikiş çevresinde beliren ödem de enfeksiyon şüphesi doğurur.
Yarada iltihap belirtileri nelerdir? Kızarıklık, şişlik, aşırı sıcaklık, sarı ya da yeşil renkte akıntı ve artan ağrı iltihap belirtilerindendir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir.
Enfeksiyon saptanan olgularda pansumanlar steril şartlarda ve steril malzemelerle uygulanmalı, uygulama sırasında yara yeri kontrollerine devam edilmeli ve yara yeri kuru tutulmalıdır. Sonuç olarak cerrahi yara bakımı en önemli hemşirelik hizmetlerinden biridir.
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Ameliyat sonrası enfeksiyonlar ciddi bir durum olabilir ve tedavi gerektirebilir. Enfeksiyon erken teşhis edilip tedavi edilmezse, yayılabilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası dönemde enfeksiyon belirtilerini izlemek ve gerektiğinde hemen sağlık ekibiyle iletişime geçmek önemlidir.
VI. Sezaryen doğum sonrası dikişler de ortalama 1 hafta içinde iyileşir. Bu bölgenin pansumanını Baticon ile yapmak yeterlidir.
Temiz yaralar için hap ya da krem olarak antibiyotik kullanımına gerek yoktur, ancak kirli, geç başvurulmuş yaralarda yada diyabeti, bağışıklık sistemi düşüklüğü gibi enfeksiyon gelişimine yatkınlığı olan kişilere antibiyotik kullanımı doktor kontrolünde önerilir.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
Yaranın üzerine antiseptik bir solüsyon uygulayarak ve temiz bir bandajla kapatarak enfeksiyonun daha da yayılmasını engellenir. Ancak, evde yapılan ilk yardımın ardından bir sağlık profesyonelinin görüşüne başvurmak şarttır.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Özellikle kalın, yoğun kıvamlı veya nahoş bir koku eşliğinde sarı akıntı veya yeşil akıntı normal değildir. Bu akıntı tipi trichomonas adı verilen bir enfeksiyonun işareti olabilir.
Belirtiler arasında vajinal bölgede süt kesiği kıvamında akıntı, kaşıntı ve kızarıklık varsa, akla ilk olarak vajinal mantar gelir. Gerekli durumda vajinal bölge incelenerek fiziki muayeneyle ve mantarın tespit edilmesini sağlayan laboratuvar testleriyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.
Yeşil Akıntı ya da Sarı Akıntı
Kokunun özellikle cinsel ilişki ardından artışa geçtiği yeşil akıntıya ekseriyetle cinsel ilişkiyle bulaşıp yayılan trichomonas enfeksiyonu sebep olur. Bu tür vajinal akıntısı olan kadınlar sık idrara çıkma ve çıktıklarında da yanma şikâyetinden muzdarip olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri