Hollandez Sos Nedir? Hollandez sos, orijinal adıyla Hollandaise sauce, Avrupa mutfağı genelinde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak özellikle Fransız mutfağının baş tacı olarak kabul ediliyor.
Beşamel, domates, espanyol ve velute sos, Marie-Antoine Careme'in, Hollandes sos ise Auguste Escoffier'in icadıdır.
Beşamel sos (Béchamel sauce), beyaz sos (Sauce velouté), kahverengi sos (Espagnole sauce) ve kırmızı sos (Tomato sauce). Ancak bu 4 sosun üzerine 20. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da ekledikten sonra günümüze 5 temel sos olarak ulaşmıştır.
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
İlgili 21 soru bulundu
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Beşamel sos (Fransızca: sauce béchamel), Fransız asıllı beyaz bir yemek sosudur. Özellikle lazanya gibi hamur işlerinde kullanılmaktadır.
Portugaise Sauce: Domates sosu, soğan, domates concasse, demi glace sos, sarımsak ve maydanoz. Provençal Sauce: Domates sosu, mantar, sarımsak, maydanoz ve zeytinyağı. Marinara Sauce: Domates sosu, beyaz şarap, kekik ve deniz ürünleri.
Hollandez sos tarifinin temel malzemeleri; limon suyu ya da beyaz şarap sirkesi, ince çekilmiş deniz tuzu ve dövülmüş beyaz biber. Soğuk su veya buz da tarifin tamamlayıcısı konumunda. Tüm bu malzemeler birleşince ortaya et ve sebze yemeklerini taçlandıran harika bir lezzet çıkıyor.
Sos, Louisiana sahilinden 3 km içeride yer alan ve aileye ait Avery Island bölgesinde üretilmektedir. İsim, marka tescilli olup, Avery Adasının ilk sahiplerinin dilinde "toprağın sıcak ve ıslak olduğu diyar" manasına gelir.
Carolina Reaper: Dünyanın En Acı Biberiyle Tanışmaya Hazır mısınız?,Olgunlaştırılmış kırmızı Carolina biberi, sirke, tuz, şeker ve özel baharat karışımından imal edilmiş biber sosudur. Acı sostan daha yoğun ve dolgundur.
İlk önce bir başka kasenin içinde yoğurt ve 1 çay bardağı su karıştırılır. Diğer kabımıza sirke, yağ, tuz, karabiber ve küçük doğranmış dereotu ve robottan geçirilmiş soğan, hardal, kırmızı toz biber ve limon suyu eklenir. Sonra yoğurt, mayonez ve ketçap eklenir ve karıştırılır.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Pesto, Pesto Sosu veya Pesto alla genovese, Liguria'nın başkenti olan Cenova'ya özgü bir sos olup, ezilmiş sarımsak, çam fıstığı, tuz, fesleğen yaprağı, Parmigiano-Reggiano (Parmesan peyniri) ve pecorino sardonun zeytinyağı ile harmanlanması suretiyle hazırlanmaktadır.
Buffalo sos, acı peynirli bir his bırakan ve genellikle tavuk ile tüketilen bir sostur. Özellikle fast food ürünlerinde buffalo sos tercih edilir.
Gastronomi alanında temelde 5 çeşit sos vardır ve geriye kalan tüm soslar bu 5 ana sosun çeşitlendirilmesi ile oluşmuştur.
Dünya mutfağındaki sos çeşitlerinin önemli bir bölümünün temeli Fransız mutfağının beş temel sosuna dayanıyor. Ana soslardan ilham alarak ortaya çıkan alternatifler de türev soslar olarak adlandırılıyor. Velute sos türevleri arasında supreme, cardinal, aurora, bercy ve allemande sosları sayabiliriz.
Espanyol sosu fırında bonfile, fırında incik, fırında pirzola gibi yemeklerle kullanabilirsiniz.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Pişerken etten veya tavuktan, pişme kabına akarak sertleşen (sük) yemek suyunun sulandırılmasıyla elde edilen sulu, kahverengi sos. Et fırında kızartıldıktan sonra etin piştiği tepsiye biraz aromatik malzeme ve su konup kısa süre kaynatılır ve sıvı süzgeçten geçirilerek etin yanında verilir (Bu sos koyulaştırılmaz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri