Bu ameliyata da vitrektomi denmektedir.
Laparoskopik cerrahi; ameliyat edilecek bölgenin, büyük ve geniş kesiler olmadan vücuda yerleştirilen tüplerin(trokar) içine sokulan aletler ve vücut içini görmeyi sağlayan kamera yardımı ile gerekli operasyonun gerçekleştirilmesidir.
Lazer teknolojisi tıpta istenmeyen dokuları tahrip etmek için kullanılan bir yöntemdir ve dikiş atmada kullanılmaz. Sezeryan doğumda estetik açıdan daha iz kalması için adeta teyelleme yapar gibi cilt altından dıştan görülmeyen ve kendiliğinden eriyen sütür (iplik) malzemeleri kullanılır.
Ön kısmında yapılan ve halk arasında en çok bilinen ameliyat katarakt ameliyatıdır. Vitrektomi ya da diğer ismi ile pars plana vitrektomi ameliyatı, gözünüzün arka kısmında yer alan vitre jeli ve retina üzerinde özel aletler yardımı ile 1 mm den küçük kesilerle girilerek yapılan ameliyatın adıdır.
Vitrektomi ameliyatı ( PPV) gözün retina tabakası yani damar-sinir tabakasının hastalıklarında kullanılan bir ameliyat çeşididir. Vitrektomi ameliyatı ( PPV) gözün retina tabakası yani damar-sinir tabakasının hastalıklarında kullanılan bir ameliyat çeşididir.
İlgili 30 soru bulundu
FAKO Ameliyatları Son Dönemin Gözdesi
Halk arasında dikişsiz ya da lazerli ameliyatlar olarak bilinir. Bu yöntemde göze 2. Mm küçük kesi açılarak oradan girilir. Katarakt yani gözdeki bulanık gösteren göz merceği ultrason dalgaları veren bir cihaz ile eritilerek yerine özel olarak hazırlanan bir lens yerleştirilir.
Psödofak Büllöz Keratopati Nedir ? Kornea endotel fonksiyonunun bozulması sonucunda korneada aşırı sıvı birikimi ile sonuçlanan duruma Psödofakik büllöz keratopati denir. Kornea endotel hücreleri korneanın sıvı dengesinden sorumludur, endotel hücreleri azaldığından sıklıkla 'Kornea dekompansasyonundan' bahsedilir.
Bu ameliyatın amacı, mevcut olan kesifleşmiş ve görme bozukluğuna neden olan merceğin alınması ve bu sayede görme artışı sağlanmasıdır. Gerekli olduğu durumlarda alınan mercek yerine aynı seansta ya da daha sonra ikinci bir ameliyat ile yapay göz içi mercek konulabilmektedir. Bir çeşit katarakt ameliyatıdır.
Endoftalmi bakteriyel fungal ya da parazitik mikroorganizmalar tarafından göz içi dokuların invazyonu sonucu ortaya çıkan enflamatuar bir cevap olup bu enflamasyonun sklera, tenon kapsülü ve orbita yumuşak dokularına ulaşması panoftalmi adını almaktadır.
Dekolman (ayrılma, yerinden ayrılma) öncesi retinada yırtıklar oluşur ve bu duruma retina yırtılması denir. Retina yırtıkları onarılmazsa sorun bütün retinaya yayılabilir ve görüşün azalması söz konusudur.
Son yıllarda geliştirilen dikişsiz vitrektomi operasyonunda 23-ölçek yani 0.64 mm çapında ve 25-ölçek yani 0.5 mm çapında mikro cerrahi aletler kullanılır. Bu yöntem ile sklerada açılan minimal delikler çok küçük olduğundan dikiş atmaya gerek görülmez.
Karın bölgesine açılan kesiden vücut içine sokulan laparoskop sayesinde hekim, operasyon sırasında rahat bir görüş elde eder. Karın bölgesinin farklı yerlerine açılan kesiler sayesinde operasyon bölgesine diğer cerrahi aletler sokulur ve cerrah, hareketlerini yüksek çözünürlüklü bir monitörden izleyerek yapar.
Ameliyatların sonunda cilt kapatılırken, birkaç hafta içinde kendiliğinden eriyecek olan bir ipin cilt tabakasının hemen bir milimetre altınadan geçirilerek, dışardan hiç ip görünmeyecek şekilde yara kenarlarının yaklaştırılması işlemine de "lazerle dikiş" dendiği görülmektedir.
Ameliyat türleri çoğunlukla organ veya bağlı bulunduğu sistem adı ile anılmaktadır. Guatr (tiroid bezi) , meme, yemek borusu (özofagus), mide, ince barsak, kalın barsak, rektum, anüs, fıtıklar, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, endoskopik ve laparoskopik cerrahi girişimleri genel cerrahi alanına girmektedir.
Açık ameliyat olarak bilinen vücutta kesi açılarak yapılan cerrahi müdahaleler birçok hastalığı tedavi etmede başvurulan geleneksel yöntemdir.
Küçük Ameliyat Nedir? 150 birime kadar olan küçük cerrahi müdahalelerdir. Göz, beyin ve diğer bazı branşlarda ameliyat mikroskobu ile yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Genelde küçük cerrahi ameliyatlar; travma sonrası kopan parmak, el-kol, bacak gibi vücut uzuvlarının yeniden yerine dikilmesi anlamına da gelir.
Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit, göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanmasıdır. Bu durum da göz içinde kanlanmaya yol açar. Göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını (sklera) kaplayan zara konjonktiva adı verilir.
Gözü tam kapatamamak LAGOFTALMUS olarak adlandırılır. Gözün açık uyunması veya gündüz normal bakış sırasında göz kırpmanın normal şekilde gerçekleşmemesidir. Göz kapağının düzgün şekilde kapanması ve normal göz kırpma refleksi; stabil bir gözyaşı filmi ve sağlıklı korneal yüzeyi korumak için gereklidir.
Üveitler göz muayenesindeki yerleşim durumlarına göre 2 gruba ayrılır. Ön kısmındaki iltihaplar "ön üveit", arka kısmındaki iltihaplar ise 'arka üveit' olarak adlandırılır. Hem ön hem de arka üveitin aynı zamanda olması durumu 'panüveit' olarak adlandırılır.
Gözlerde Sulanma
Bu fazla fazla sulanan ve akan gözlerin tıbbi isimlendirmesi “epifora” dır.
Nistagmus Nedir? Kişinin istemsiz olarak gözlerini hareket ettirmesi durumu, tıp literatüründe nistagmus olarak adlandırılır. Tek ya da her iki gözde birden ortaya çıkabilen nistagmus, bu rahatsızlığı yaşayanlar ve çevresindekiler tarafından “göz titremesi” şeklinde de tanımlanır.
Göz etrafını çevreleyen yapıların tamamını oluşturan yapıya orbita diyoruz. Kas, damar, sinir, yağ, kemik dokularından oluşan orbitada tüm bu dokulardan oluşan tümörler görülebilir.
Çocuğun pupillaları arasındaki mesafe iç kantusları arasındaki mesafenin iki katından azsa telekantus mevcuttur. Yani normal interpupiller mesafeye eşlik eden artmış interkantal mesafe mevcuttur. Basit olarak alt lakrimal punktumun kornea limbusunun lateralinde kalması olarak tanımlanabilir .
UGH sendromu, GİL' nin, irise sürtünmesi sonucu, üveit, glokom ve hifemanın birlikte olduğu tablodur. İris fiksasyonlu lensler ve ön kamara GİL' leri ile gelişen bir durumdur, ancak arka kamara lensleri ile de bildirilmiştir.
Fakik göz içi lens, genellikle miyop, astigmat ve hipermetrop sorunlarını ortadan kaldırmak için uygulanan bir cerrahi operasyondur. Fakik göz içi lens, gözün var olan doğal lensine müdaha edilmeden göze yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri