Tavlanmış camın çok yüksek bir sıcaklık derecesinde ısıtılması ve ardından hızla soğuk suyla soğutulmasıyla yapılır. Hızlı soğuma, camın dış yüzeyinin sıkışmasına ve çok sertleşmesine neden olur. Bu, temperli camı normal plaka camdan beş kat daha güçlü hale getirerek kırılmaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Orijinal camın, mukavemetini arttırmak için termal olarak işlenir, bu da çoğu uygulama için sıklıkla ihtiyaç duyulan daha güçlü ve daha güvenli bir cam formunu oluşturur. Temperleme işlemi, bu işleme özel ısıtma sistemleri ile camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır.
Temperli camlar, eşit kalınlıktaki normal camlara göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır. Isıya dayanıklılığı da normal camlara göre daha fazladır. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde küçük parçalara ayrılması nedeniyle kullanıcıların yaralanmasına neden olmayan Emniyet Camı sınıfında bir üründür.
Camın yüksek sıcaklıklara dayanımı ve mukavemetinin artırılması temperleme işlemi ile sağlanır.
Özel olarak yüksek ısılara çıkararak ve şok etkisi ile aniden soğutularak oluşturulan temperli cam tipidir. Hal böyle olunca da takdir edersiniz ki cam siparişlerinizin gelmesi 2 haftayı kadar bulabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Temperli cam söylediğimiz gibi kırılmaz değildir. Göreceli olarak daha dayanıklıdır ve güvenlidir. Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
Elbette ki temperli camlar da kırılabilir. Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
KURŞUN GEÇİRMEZ CAMLAR
Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
Temperlenmiş bir cam farklı özelliklere sahip olur. Bu camların diğer camlara göre farklılıkları ve özellikleri; Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Piyasadaki diğer cam çeşitleri gibi temperli camlar da kırılır. Ancak diğer camlardan en büyük farkı kırıldığında son derece küçük parçalara ayrılması, bir anlamda tuzla buz olmasıdır. Güvenli kullanımlar için ideal standartlara sahip olan temperli camlar trenlerin cam raflarında ve araçların ön camlarında kullanılır.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
Eğer camın üzerindeki bu gerilim veya daha sonrasında uygulanan zorlamalar fazla olursa (ani veya sürekli noktasal darbebeler, basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, çarpma, temizleme esnasında ovarken kırılması, sivri uçlu ev eşyaları veya ciddi bir darbe vs.) cam patlayabilir.
Otomobil ön camları, araca bağlı olarak lamine veya temperli camdan üretilir. Lamine cam, aralarında esnek yapıştırıcı bulunan iki camdan oluştuğu için temperli camdan daha güvenlidir. Bu ara katman, bir kaza veya darbe durumunda parçalanmayı önlemeye ve yaralanma oranlarını düşürmeye yardımcı olur.
Temperli cam, lamine cama göre birkaç kat daha güçlüdür ve kırılma olasılığı daha düşüktür, normal düz cama göre yaklaşık 250-300 kat daha güçlüdür. Temperli cam lamine cama göre fiyat olarak daha yüksek olabilir bunun nedeni daha çok işlem görmesi ve sağlamlığıdır.
Lamine cam renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltır. Bu özelliği nedeniyle lamine güvenlik camı olarak kabul edilir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar.
Temperli cam, düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. Noktasal yüklere karşı dayanıklı değildir. Camın ısıl gerilimlere karşı direnci artar. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığı için emniyet camı olarak sınıflandırılmaktadır.
Nano cam esnek yapısı sayesinde kırılmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Nano camlar yüzeylerinde parmak izi görüntüsü oluşmaz. Parmak izi bırakmaması ve ince yapısı sayesinde sıkça tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Bu ürün 9 H sertliklidir.
Peki; cam balkona sonradan delik açılabilir mi? Temperli camlar sonradan hiç bir şekilde kesilemez ve dolayısı ile de sonradan delik açılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri