Yetişkinlerde dikkat eksikliği belirtileri arasında dikkatin çabuk dağılması, unutkanlık, organizasyon güçlükleri, görevleri tamamlamada zorluk, sürekli ertelemeler ve dikkatsiz hatalar yapma eğilimi bulunabilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu her yaşta görülebilir. Okul çağı çocuklarında sıklığı biraz daha fazladır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda okul çağı çocuklarında sıklığı % 5-7 arasında saptanmıştır. Erkek çocuklarda kızlardan yaklaşık 3 kat daha fazla görülmektedir.
Detaylara dikkat edememe veya okulda veya diğer aktivitelerde dikkatsizlik hatası yapma eğilimi. Detaylara dikkat edememe veya okulda veya diğer aktivitelerde dikkatsizlik hatası yapma eğilimi. Yapılacak işlerde veya oyun aktivitelerinde dikkati sürdürmede zorluk. Bariz dinleme sorunları
İlgili 24 soru bulundu
Görülebilen semptomlar, yaş, cinsiyet ve bireysel özelliklere göre değişmekle birlikte genelde 12 yaşından önce başlar ve günlük hayatı ciddi derecede etkiler. Bazı yaygın DEHB belirtileri arasında şunlar yer alır: Dikkat Eksikliği İle İlişkili Belirtiler: Kolayca dikkatin dağılması
Dikkat dağınıklığı için B12 ve B6 vitaminleri büyük önem taşımaktadır. Bu vitaminlerin eksikliği dikkat eksikliğine yol açabilir. Dikkat dağınıklığı ilaçları hakkında bilgi almak isterseniz evde sağlık desteği alabilirsiniz.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocukluktan başlar ve çok sıklıkla (% 60 – 70) erişkinliğe kadar sürer (Ercan, 2012). Bu bozukluğun görüldüğü çocuklar, bir amaca yönelik olmayan aşırı hareket içindedirler.
DEHB olgularının yaklaşık yarısında yetişkinlikte belirtiler kaybolur. Ancak aşırı hareketlilik belirtileri yaşla daha belirgin azalırken, dikkat sorunları yetişkinlikte daha fazla devam etme eğilimindedir. Tüm yetişkinlerde yaklaşık %2,5 oranında DEHB belirtileri görülür.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun neden kaynaklandığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Genellikle birçok etkenden kaynaklanabilen bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Bu etkenler genetik yatkınlık, beyin hasarları, stres, çevresel birtakım faktörler, fiziksel koşullar ve sosyal yaşantı tarzı olabilir.
Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerleyen yıllarda akademik başarısızlık, ilişkilerde sorunlar, yasal sorunlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı, para yönetememe, sağlıksız yaşama gibi sorunları beraberinde getireceğine de değinen Prof.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilir. Tedavide sistemli bir şekilde ilerlemek gerekir ve çok yönlü çalışılmalıdır. Bilişsel müdahale programları, ebeveyn eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
DEHB'li çocukların genel olarak takım sporlarından çok yüzme, jimnastik ve dövüş sporları gibi bireysel sporlardan daha fazla fayda sağlayabildiğini kaydeden Dr. Gökçe Vogt, tekvando ve karate gibi dövüş sanatlarının ideal bir branş olduğunu, jimnastiğin odaklanmayı geliştirdiğini söyledi.
Burdon Dikkat Testi; çocuğun dikkat gücünü ölçmek amacıyla 10-20 yaş arasındaki kişilere uygulanan bir testtir. Dikkat Eksikliği yaşayabileceği ile ilgili şüphe duyulan bireyleri belirlemek amacıyla gruba ya da bireysel olarak uygulanabilmektedir.
Çocukların yüzde 3-12'sini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan çocuklarda, dikkat dağınıklığı, dikkatini sürdürmekte zorluk, aşırı hareketli olma, kıpır kıpır olma, çok konuşma, sabırsız olma şeklinde belirtiler olur.
Dikkat eksikliği zaman içinde net düşünmenizi de etkileyerek karar verme yeteneğinize olumsuz etkiyebilir. Bu konsantre olamama, odaklanamama durumuna birçok farklı neden sebebiyet veriyor olabilir.
Düzenli aralıklarla eşleştirme oyunu oynamak, puzzle yapmak, başka bir şekle bakarak, o şekli çizmeye çalışmak, anlatılan bir hikayenin, masalın ya da kitabın tekrar anlatılması, resimler arasındaki farklılıkların tespit edilmesi gibi oyunlar çocukların dikkatini geliştirmeyi sağlar.
Dikkat eksikliği olan bir çocuk genellikle dikkatini korumada sıkıntı yaşar. Dikkat eksikliği olan bir çocuk detaylara dikkat etmediği için başkaları için oldukça kolay görünen şeyler onun için karmaşık bir hal alabilir. Günlük işlerini yapmayı unutabilir, organizasyon sorunu yaşayabilir.
Yapılan araştırmalarda DEHB tanılı olan çocuklar ile DEHB'li olmayan çocuklar karşılaştırıldığında DEHB'li çocuklarda D vitamini eksikliğine daha sık rastlanmıştır. Yapılan bir araştırmada ebeveynler, çocukların açık hava aktivitesi arttırıldığında dikkatsizliğin azaldığını belirtmiştir.
Kahvaltıda fındık kreması, aromalı ve şekerli sütler, şekerli meyve suları gibi gıdaların bulunması doğru değildir. Bu gıdalar çocuğun hareketliliğini artırarak dikkat süresini azaltır. Yüksek oranda yağ içeren poğaça, kruvasan, börek gibi gıdalar çocuğun DEHB tedavisi için kullandığı ilaçların emilimini geciktirir.
Salisilat oranı düşük meyveler; muz, kabuksuz şeftali ve papayadır. Salisilat oranı düşük sebzeler; lahana, nohut, bezelye, marul ve patatestir.
Fasulye, yağsız peynir, yumurta, et ve fındık gibi yüksek proteinli besinler, konsantrasyon ve odaklanma ile ilgili destekleyici besinlerdir, dolayısıyla bunlardan dengeli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri