Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Dil peyniri buzdolabının içinde hava alan bölmede saklanmalıdır. Ancak buzdolabında saklanmadan önce pamuklu bir beze sarılırsa daha uzun süre taze kalır. Beze sarıldıktan sonra hava alacak bir saklama kabına konan dil peyniri, birkaç gün arayla kontrol edilip 10 güne kadar saklanabilir.
Eğer peynirin sıcak olmasını istemiyorsanız ancak soğukluğundan kurtulmasını istiyorsanız şu yöntemi uygulayabilirsiniz. Yumuşak olgunlaşmış bir peynir ise parmağınızla ortayı bölümüne vurun. Böylece buzlu olan bölümü hızlı bir şekilde çözülecektir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Çeçil peyniri buzlukta saklanır mı sorusunun cevabının hayır olmasının nedeni bu peynirin buz tuttuktan sonra tekrar çözüldüğünde lezzetinin bozulmasıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Dil peyniri buzdolabının içinde hava alan bölmede saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmadan önce pamuklu bir beze veya tülbentle sarılırsa daha uzun süre taze kalır.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
🔅Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. 🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur. Ayrıca dilimlemeleri daha zor olacaktır.
6. Dondurucuda esas önemli olan bekleme süreleridir. Besinler dondurulduğunda içeriğindeki bakteriler de dondurulmuş olur.
Eğer buzdolabı içinde lor peyniri fazla ölçüde ise ve uzun zaman evde bulunulmayacaksa kullanılacak miktarlar kadar ayırıp buzdolabı poşetine konulup derin dondurucuda saklanabilir.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Dil peyniri içerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Dil peyniri içerisinde yüksek miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Bu nedenle kemik sağlığına iyi gelmektedir.
Buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağladıktan sonra muhafaza etmek ise en doğru yaklaşımdır. Peynirin tuzunu çıkarmak için çeşme suyu ile yıkamak yanlıştır. Süt ile peyniri bir kapta beklettiğimizde peynirin damak tadınız bozmadan doğal bir şekilde tuzunun çıktığını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Tost yaparken ekmeğin arasında eridiğini fark edeceksiniz. Pizza yaparken de fırında iyi derecede eridiğini görebilirsiniz. Ayrıca dil peynirini kuymak yaparken de değerlendirebilirsiniz. Tatlı yiyeceklerde de tercih edilen dil peyniri künefe ya da kadayıf gibi sevilen tatlıların eriyen bir peyniri olarak dikkat çeker.
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
Çünkü buzdolabınızda bir iki hafta hatta daha fazla bile durabilir. Ancak evde hazırladığınız ev yapımı salata soslarınızın içerisinde yoğurt, ayran ve ekşi krema gibi malzemelerin varsa derin dondurucu da bu tatlar birbirinden ayrışmaya eğilimli olur unutmayın.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Süt ve süt ürünleri grubuna giren kaşar peynirleri market raflarında uzun süre tazeliğini koruyabilmesi için vakumlama işlemine tabi tutulur ve bu işlem içinde kaşar peyniri vakum paketleme makinesi devreye girer. Vakumlama işlemi, tam otomatik makineler, ürünleri paketlerken içeriye hava verirler.
Porsiyonlama gerekmiyorsa ürünün derin dondurucuya orijinal paketinde konulması daha iyi olur. Çözdürülme, mutfak tezgahında ve oda sıcaklığında değil buzdolabında yapılmalı. Acil çözdürme ihtiyacı oluşursa, peynir kendi poşeti veya ambalajı içinde, akan soğuk suyun altına tutularak çözdürülmeli.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri