Dil peyniri, sıcaklığa maruz kaldığında akışkan bir kıvam alana kadar erime özelliğine sahiptir.
Kaşar peynirine kıyasla daha yumuşak kıvamlıdır. Erime özelliğine de sahiptir. Mozarella yerine kullanabileceğiniz bir peynir çeşididir. Dil peyniri az tuzlu bir tada sahiptir.
Kızartmak için şu aşamaları izleyebilirsiniz: Dil peynirlerini dilediğiniz boyutta kesin. Önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa batırın ve kızgın yağda birkaç dakika kızartın. Sıcak sıcak yediğinizde yumuşacık bir kızarmış peynir lezzetinin tadını alabilirsiniz.
Öncellikle kahvaltılarda tüketilen dil peyniri, hem farklı peynirler ile karıştırılarak hem de tek başına tost yapılır. Kolay eridiği için ev yapımı pizzalarda kullanılır ve pastırmanın yanında yenir. Bunun yanında taze fesleğen ve zeytinyağı ile uyumlu bir tada sahiptir.
Peynir olarak Hatay peyniri, lor peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır. Künefe peyniri olarak dil peyniri de tercih edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Tost yaparken ekmeğin arasında eridiğini fark edeceksiniz. Pizza yaparken de fırında iyi derecede eridiğini görebilirsiniz. Ayrıca dil peynirini kuymak yaparken de değerlendirebilirsiniz. Tatlı yiyeceklerde de tercih edilen dil peyniri künefe ya da kadayıf gibi sevilen tatlıların eriyen bir peyniri olarak dikkat çeker.
Kadayıfların arasındaki peynir genellikle dakikalar içinde sertleşir. Bunun nedeni ise; Künefe peynirinin yapısında sıcakta erime özelliği bulunur. Sıcaklığını kaybeden künefe peyniri sertleşip toplanacaktır.
Dil peyniri suda bekletilir mi? Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir.
Kaşar peyniri, dil peyniri, mozerella peyniri, çedar peyniri, civil peyniri ya da çeçil peyniri gibi uzama özelliği yüksek peynirler bu nedenle pizza tariflerinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir. Taze kaşar, dil peyniri gibi yumuşak yapılı peynirler, paket açıldıktan sonra 3 hafta kadar dayanabilir.
Galeta ununa tercihinize göre baharatlar ekleyerek tatlandırın. Ben kekik, kırmızı pul biber ve az miktarda karabiber kullandım. Beyaz ununuzu da ayrı bir tabağa alın. Dilimlediğiniz peynirleri önce una, sonra yumurtaya, sonra galeta unu karışımına bulayarak az yağda kızartın.
Çeçil peyniri halk arasında tel peynir ya da dil peyniri şeklinde de bilinmektedir.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir. Gurme peynir lezzetleri arasında yer alan sayısız peynir çeşitlerinin başında da eski kaşar gelmektedir. Özellikle içerisinde mevcut olan protein ve kalsiyum sayesinde kemik gelişimine destek sağlar.
·Saç dökülmelerini önler ve saçların daha sağlıklı, canlı olmasını, daha hızlı uzamasını sağlar. ·Çocuklar için kemik gelişimi açısından önemlidir. Kemik yapısını güçlendirir. ·İçeriğinde bol miktarda demir vitamini bulunmasından dolayı tırnak kırılmalarına karşı önleyicidir.
Isı arttıkça protein bağları çözülmeye başlıyor. Erime süreçlerinden bahsetmemiz gerekirse; Mozarella, Buratta gibi taze peynirler 35 derecede erimeye başlarken, daha olgunlaştırılmış Emmantel ve Cheddar peynirler 65 derecede, kuru peynirler olarak adlandırılan Parmesan gibi peynirlerse 82 derece erimeye başlıyor.
Kars ve Erzurum yöresinde üretilir. Genellikle inek sütünden üretilse de koyun sütü ile de üretilebilir. Tam yağlı bir peynir çeşididir. Lifli, tel tel ayrılan bir peynirdir.Tadı kaşar peynirine benzer fakat kaşar peynirine göre daha yumuşaktır.
Dil peyniri, tuzsuz, tel tel yapısıyla kilo kontrolünün olduğu diyetlerde kullanılabilir. Light dil peyniri tercih etmek kilo kontrolü açısından daha iyi olacaktır. Kalori değeri taze kaşara göre daha azdır.
Örgü peynir orijinal hali ile sert bir peynir çeşidi olsa da ısısal işlem gördüğünde yumuşar ve erir. Kaşar gibi olmasa da belli bir erime kıvamına ulaşır.
Bebeklerin yiyebileceği peynirler şu şekilde sıralanabilir:
Dil peyniri. Kaşar peyniri. Hellim.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Yağ oranı yüksek her peynirin eritilebilir olduğu düşünülüyor ancak eriyen her peynir beklenilen dokuya ulaşmıyor.
Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz koyun, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
Yarım saat sonra tülbentten çıkarılan peynirler bir bıçak yardımıyla 5 parçaya bölünerek yazın oda sıcaklığında 5 saat, kışın 10 saat ya da +3 derece buzdolabında 24 saat boyunca fermantasyona bırakılması gerekir. Fermantasyon sonu sıcak suyla yapılan sünme denemesiyle de tespit edilmektedir.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri