Şekerleme üretiminde kaynama noktasının şekerlemenin katı içeriğinin bir ölçüsü olarak kullanıldığına dikkat etmek önemlidir. Suda çözünür şeker miktarı arttıkça kaynama noktası yükselmektedir. Örneğin %90 sakkaroz çözeltisi 123°C 'de kaynarken %97'lik bir çözelti ise 150°C' de kaynamaktadır.
Kilopat. Tuz veya şeker kaynama noktasını saf olarak arttırır.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
Bir çözücüye eklenen çözünen madde çözücünün kaynama noktasını yükseltirken, donma noktasını düşürür. Aslında çözücünün kaynama noktası yükseldikçe, donma noktası düşer. Bunun bir örneği, buzlanan yollara tuz atılmasıdır.
Gıdaların donma noktası İçindeki su mik- tarına değil, hücre içinde çözünen maddelerin konsantrasyonuna bağlıdır. Meyve ve sebze- ler daha fazla çözünmüş şeker, tuz ve asit içer- meleri nedeniyle donma noktaları daha düşük- tür.
İlgili 18 soru bulundu
Saf maddelerin sabit atmosfer basıncı altında kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca maddenin sıcaklığı değişmez. Sıvı bir maddenin içine uçucu olmayan bir çözünen eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.
Madde miktarı erime ve donma noktasını değiştirmezken, erime ve donma SÜRESİNİ değiştirir. Buzun er meye başladığı sıcaklık 0 C'd r. Saf sıvıların kaynamaya başladığı sıcaklık değerine denir.
Dolayısıyla bir sıvının kaynama noktası dış basınca bağlıdır. Bir sıvı deniz seviyesinden daha aşağıda ya da daha yukarıda bulunan bir yere götürüldüğünde dış basınç (atmosfer basıncı) değişeceğinden sıvının kaynama noktası da değişecektir. Deniz seviyesinden yukarılara doğru çıkıldıkça atmosfer basıncı azalır.
Bir sıvının kaynama noktası, ayrıca o sıvının buhar basıncının büyüklüğü ile orantılıdır. Buhar basıncı büyük olan sıvılar daha düşük sıcaklıkta, buhar basıncı küçük olan sıvılar ise daha yüksek sıcaklıkta kaynarlar.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Eğer kaynama noktasını azaltmak istiyorsak hava basıncını azaltmamız gerekir. 50°C olan suyu şırınga ile çekersek kaynadığını görürüz. Hava basıncını azalttıkça suyun kaynama noktası da düşer.
Bir periyottaki kaynama noktaları, soldan sağa doğru artar. Bu, bir periyottaki elementlerin atomlarının çekirdeklerine daha fazla enerji gerektiren bir moleküler yapıya sahip olduğunu gösterir. İstisnalar: Periyodik cetvelde bazı istisnai durumlar vardır.
Kaynama noktası, bir sıvının kimyasal bileşimine ve moleküler yapısına bağlı olarak değişir. Örneğin, sıvıların molekül ağırlığı ve moleküler yapısı kaynama noktasını etkiler. Molekül ağırlığı yüksek olan bileşikler genellikle daha yüksek kaynama noktalarına sahiptir.
İridyum, osmiyum ve platinden sonraki en yoğun dördüncü elementtir. Erime noktası 3186 derece, kaynama noktası 5630 derecedir. En yüksek kaynama noktasına ve üçüncü en yüksek erime noktasına sahip metaldir.
Suda çözünür şeker miktarı arttıkça kaynama noktası yükselmektedir. Örneğin %90 sakkaroz çözeltisi 123°C 'de kaynarken %97'lik bir çözelti ise 150°C' de kaynamaktadır.
Suda çözülmüş bir madde olduğunda, örneğin şeker, tuz gibi, suyun yoğunluğu, saf suya göre artıyor ve yüzebilen cisimler suyun içine daha az batıyor. Bu batma miktarını ölçebilirsek suda ne kadar şeker çözüldüğünü anlayabiliyoruz.
Bunun yanında şekerin özgül ağırlığı 1,6 g/cm³ olup suyun özgül ağırlığından (1 g/cm³) daha büyüktür. 20 °C sıcaklığındaki 100 mL suyun içinde sadece yaklaşık 203,9 g şeker çözülürken, 100 °C sıcaklığındaki ve aynı miktardaki suda çözünebilen şeker miktarı 487,2 g dir.
Erime ve kaynama noktaları grupta aşağıdan yukarıya doğru azalır. Elektron alma istekleri en fazla olan elementlerdir.
Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
Buhar basıncı kaynama noktası ile beraber dış basıncı arasında belli bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişki doğrultusunda buhar basıncı ile dış basınca eşit olduğu zaman sıvı kaynama noktasına gelmektedir.
Zayıf etkileşimlerin gücü arttıkça, moleküller ya da atomlar arasında oluşan çekim kuvveti artar. Buna bağlı olarak maddelerin erime ve kaynama noktaları yükselir.
Sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Dış basınç azaldıkça buhar basıncıda azalır ve kaynama noktası sıcaklığı da düşecektir. Tersi durumlarda basıncı çoğaltırsanız (örneğin bir kompresör ile) kaynama sıcaklığı da yükselecektir. 100 C0 kaynama noktası 1 Atm basınçta geçerlidir.
Deniz seviyesinden yükseğe çıkıldıkça atmosfer basıncının düşmesine bağlı olarak suyun kaynama noktası da değişkenlik gösterir. Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar.
Ancak, hacmen % 32 alkol içeren bir likörün donma sıcaklığı, içerdiği şeker düzeyine de bağlı olarak, bu sıcaklığın altındadır. Dikkat: Alkollü içki içerisinde bulunan ve kuru madde olarak nitelenen şeker vb. maddeler alkollü içeceklerde alkolün donma derecesini düşürdükleri için önemlidirler.
Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı değişmez. Sabit atmosfer basıncı altında bütün sıvı maddelerin, sıvı halden gaz hale geçtiği sabit bir sıcaklık değeri vardır.
Tuz buza uygulandığında da, tuz molekülü sodyum ve klorür iyonlarına ayrışır ve su molekülleri arasındaki bağları bozar. İyonlar bu şekilde su molekülleriyle etkileşerek hidrojen bağlarını gevşetir, buz erir ve suya dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri