doğrusu "dile kolay"dır. hatta tdk "sıfat anlatılması kolay ancak yapılması veya katlanılması çok güç" olarak tanımlar.
Edebiyat hocam "dilek olay" olarak düzeltmişti. hatta itiraz etmiştim hocam "dile kolay" olması gerekiyo diye ama doğrusu "dilek olay" olacak demişti.
Dile kolay TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Anlatılması kolay ancak yapılması veya katlanılması çok güç
Dile kolay DEYİMİ AÇIKLAMASI
Söylenmesi kolay ama yapılması ortaya konması ya da katlanılması çok güç.“Evet, dile kolay, haydi yap da görelim.”
Bir isteği belirtmek, bir konuda talepte bulunmak, herhangi bir konuda bilgi vermek ya da şikâyette bulunmak için resmî veya özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere yazılan imzalı başvurudur.
İlgili 38 soru bulundu
Dilek ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Dilek adını koymak caizdir.
''Olmak'' fiilinden türetilmiş olan olay kelimesi, gerçekleşen, vuku bulan, gözlemlenebilen ya da bizzat yaşanabilen durum anlamına gelir.
oldurgan ve ettirgen f. (< dile-t-mek) (-i / -den) Dilemeye zorlamak, istemesini sağlamak: “Özür diletmek.”
Dilencilik, yardıma muhtaç olduğu gerekçesiyle başka insanlardan para, yiyecek vb. şeyler isteme. Geçimini bu şekilde sağlayan kişiye dilenci denir.
Dilden dile geçmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kişiler arasında çok konuşulur olmak.
TDK'ya göre Ankaralı kelimesinin doğru yazılışı "Ankaralı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ
Küçük kız rüzgargülünü çiçek saksısına taktıktan sonra, dönüşünü izlemeye başladı.
Dolayısıyla bu sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımıyla ilişkili olan "Hep beraber ayrı mı yazılır?" sorusuna yanıt sunulmalıdır. Bu zarf sözcüğünü oluşturan hep ve beraber kelimelerinin arasında boşluk bırakılması gerekir. Yani hep beraber doğru yazılışı mutlaka bitişik şekilde olmalıdır.
Eylem. [2] Konuşma yeteneği olmayan varlık konuşmak, dile gelmek.
Dildade olmak birini çok sevmek ve meftun olmak demektir.
Araştırma dahilinde, dilenciliğin bir çok dilenci tarafından bir meslek olarak algılandığı tespit edilmiştir. Dilenciliğin ekonomik getirisinin yüksekliği, teşvik edici unsurların başında yer almaktadır.
Örnek Uzay: Bir deneyin tüm olabilir sonuçlarının kümesine örnek uzay denir. ( , ) ile gösterilir. Örnek uzayın bir elemanına örnek nokta veya örnek denir. Olay: Örnek uzayın herhangi bir alt kümesine olay denir.
Olay Nedir? Olay ortaya çıkan durum, oluşum anlamına gelir. Ayağın taşa takılıp düşmek, bir camın kırılması, aniden meydana gelen trafik kazaları olaya örnektir.
Özellikle resmi kurumlar ve tehlikeli olaylar karşısında alternatif olarak vaka kelimesi daha fazla kullanılmaktadır. Çok fazla olmasa bile birçok değişik noktada hadise kelimesi de değerlendirilir. Kurgu amaçlı olarak ise hikaye kelimesi de yine olay sözcüğü yerine eş anlamlı şekilde değerlendirilmektedir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Dilek İsminin Analizi
1- Yaşadıkları olumsuzluklara rağmen yılgınlığa kapılmaz. Hayata hep olumlu tarafından bakar. 2- Disiplinli ve çalışkandır. 3- Sır saklamasını bilir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, aşağı, yukarı, orta, iç, yakın, uzak kelimeleri ayrı yazılır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, İç Anadolu, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri