Soru eki, Türkçede soru cümlesi oluşturmakta kullanılan mi ekidir. Kendinden önceki hecenin hem büyük hem de küçük ses uyumlarına uyacak şekilde dar ünlülerden birini alarak mı, mu veya mü'ye dönüşebilir: Eve geldin mi? Son haberleri duydun mu?
Soru cümleleri; soru anlamı taşıyan, cevap bekleyen cümlelerdir. Soru eki (mi), soru zarfı, soru zamiri veya soru sıfatı ile oluşturulur. Soru cümlelerinin sonuna soru işareti (?) konur.
Örnek: ''Onunla asla barışmam diyen sen değil miydin?'' Soru Cümlesi Nedir? Soru anlamı taşıyan ve karşı taraftan bilgi almak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Bu cümlelerin sonunda yer alan fiillerin sonuna (-mı, -mi, -mısın, -misin) eklerinden biri getirilir.
Mi soru ekinin yazımı her zaman için ayrı olarak yazılır. Genel olarak cümlenin sonunda yer alan soru ekleri bazı durumlarda cümlenin ortasında da kullanılır. Soru eki olan mi kelimesine bazen şahıs ekleri de getirilir. Şahıs ekleri getirilen soru ekleri misin, miyim ya da miyiz şeklini alır.
Türkçede kullanılan soru eki bir tanedir. Türkçede bir soru sormak istiyorsanız cümlenin içine mi ekini getirerek soru cümlesi oluşturulabilmektedir. Türkçe de soru eki mi olarak verilmektedir. Soru eki mi kelimelere göre mı, mu ve mü şeklinde de verilebilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Soru cümlesinde kim (kimi, kime, kimden, kimin vb.), ne, nerede, nereye, nereden, niçin, neden, ne kadar, kaç, hangi, nasıl, ne gibi, ne tür, ne biçim, ne zaman gibi bir soru kelimesi varsa, yüklem soru şeklinde olmaz; yani ayrıca “mi” kullanılmaz.
Soru eki, Türkçede soru cümlesi oluşturmakta kullanılan mi ekidir. Kendinden önceki hecenin hem büyük hem de küçük ses uyumlarına uyacak şekilde dar ünlülerden birini alarak mı, mu veya mü'ye dönüşebilir: Eve geldin mi? Son haberleri duydun mu?
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu?
Mi eki gelenekleşmiş olarak ayrı yazılmakta olup kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uymaktadır. Örnek: Siz de mi geldiniz? Mi eki soru sormak için kullanımından başka görevlerde kullanıldığı vakit de ayrı yazılır. Örnek: Güzel mi güzel!
Özel adın tamamı büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki de büyük harfle yazılır: DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ vb. 22.
Bir cümlenin soru cümlesi olduğunu anlamak ise oldukça kolaydır. Çünkü cümleyi okuyunca cevap vermek gerekiyorsa eğer bu cümle soru cümlesi olarak nitelenir. Soru cümlesini kurmak için genelde nerede, hangi, neden, nasıl ve bunlara benzer kelimeler tercih edilir.
Sözde soru cümleleri biçim olarak soru cümlelerine benzemektedir. Ancak bir yanıt beklentisi ile kurulan cümleler değildir. Sözde soru cümleleri soru sormak amacı ile kullanılmalar da sonunda soru işareti bulunması gerekmektedir. Eğer soru işareti konmazsa o zaman cümlede yazım yanlışı meydana gelecektir.
Sözde soru cümleleri biçimce soru cümlesi olmasına karşın anlamca soru cümlesi değildir. Çünkü bu türden cümleler bir soru sormak amacıyla değil, düşünceyi daha çarpıcı ifade etmek amacıyla soru cümlesi biçiminde kurulmuş cümlelerdir. Böyle bir teklife kim hayır diyebilir? (Böyle bir teklife kimse hayır diyemez.)
Soru eki alan -mi dolayısıyla "mısın", "mıydı" gibi ekler ayrı yazılır.
Eserde soru eki, sadece isim çekim ekleri kapsamında verilmiş ve isim çekim eki olarak tanımlanmıştır. Fiil çekim ekleri içerisinde soru ekine yer verilmemiştir. Bununla birlikte yapılan açıklamada ekin fiil ve edatlara da gelebildiği, işlerlik sahasının diğer eklere göre geniş olduğu belirtilmiştir.
Soru işareti bir noktalama işaretidir. ( ? ) bu şekilde yapılmaktadır. Soru işareti, soru eki ya da soru sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konulmaktadır.
Vazgeçmek kelimesi bazı yazılı kaynaklarda vaz geçmek şeklinde yer almaktadır. Bu sebeple de kelimeyi doğru yazmak isteyenler büyük bir tereddüt yaşamaktadır. TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir.
Soru ekleri hep ayrı yazılır.
pek çok✅ (Doğru kullanım)
İçinde soru anlamı bulunan; bir konuda bilgi edinmek, şüpheleri gidermek ve düşünceleri onaylatmak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Cümlenin öğelerini bulmaya yönelik tüm soru kelimeleriyle soru cümleleri yapılabilir.
Soru eki taşımayan ancak soru anlamı taşıyan cümlelerde soru işareti cümle sonuna konur. Sıralı ve bağlı cümlelerin her biri soru anlamı taşıyorsa soru işareti cümlenin sonuna koyulur. İnce alay bildiren ya da belirsiz olan ifadelerde parantez içinde soru işareti kullanılır.
"mı/mi/mu/mü" Türkçede soru ekidir; daima ayrı yazılır, bir kelime değeri taşımaz, üzerine bütün şahıs eklerini alabilir.
Bir gün kelimesi TDK'ya göre ayrı yazılmaktadır. Bir ve gün kelimeleri ayrı olarak yazım şekli doğru olan yazım şeklidir. Kelimenin doğru yazımına dair pek çok örnek cümle bulunur.
Hiçbir kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hiçbir" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hiç bir şeklindedir.
Aynı zamanda yazım hatası yüzünden çok sık öne çıktığını söylemek mümkün. Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri