İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
✔Gıybet,dedikodu yapmamak. ✔Saygılı olmak. ✔Kalp kırmamak. ✔İbadet etmek.
İlgili 33 soru bulundu
Güzel ahlak, Yaratan'ı düşünerek, O'na olan inancın gücü ile yaratılanları hoş görmektir. Güzel ahlaklı kişide küfür, yalan, alaycılık, kıskançlık, gıybet, cimrilik gibi olumsuz duygular yoktur ya da en az düzeydedir. Güzel ahlaklı saf, içten, sade, temiz davranışlar sergiler. Susmasını ve dinlemesini bilir.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
“Büyüklere saygı göstermek, küçükleri korumak, öğretmenleri dinlemektir.” “Etrafımızdaki her kese saygılı davranmak, hiç kimseyle alay etmemek.” “Dürüst olmak, her kese güler yüzlü olmak, yalan söylememek, arkadaşlarla iyi geçinmek.” “Yaslılara, engellilere yardım etmek, küfür etmemek, büyüklerimize saygılı davranmak.”
"Güzel ahlak, Allah'tan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allah'tan bilmek, nimetlere şükür, belalara sabretmektir." "Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."
Güzel ahlâk, insanlara hürmet, hizmet ve merhamet etmektir. Güzel ahlâk, insanlara karşı edep, hayâ ve tevazu ile davranmaktır. Güzel ahlâk, nefse hâkim olup küfür, yalan, lânet okuma, alay etme, kibirlenme, koğuculuk yapma, gıybet etme, riya, cimrilik, kıskançlık suizan gibi kötü duygu ve davranışlardan sakınmaktır.
DİN GÜZEL AHLAKTIR
İslam dinine göre güzel ahlaklı kişilerin ahiret yaşamı güzellik ve mutlukla çevrilidir. Güzel ahlaklı olan insanlar başkalarına karşı kıskanç, kibirli, alaycı ve yalancı olmaktan çekinir. Bunun aksine çevresindeki insanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı sağduyulu ve merhametli davranır.
ahlak-ı hamide / ahlâk-ı hamide / ahlâk-ı hamîde
Her türlü övgüye lâyık olan güzel ahlâk.
* Güzel ahlâk, insanı kötülüklerden uzak tutar, iyiliklere yöneltir. Kişi çevresiyle uyumlu ve barışık bir insan haline gelir. * Güzel ahlâklı fert doğru, dürüst, güvenilir kişiliği ile yakınları, arkadaşları, tanıdıkları tarafından sevilir, takdir, iyilik ve ilgi görür, bu da ona huzur verir.
Kişinin kendisine, başkasına ya da herhangi bir nesneye zarar vermeyen davranışları olumlu davranıştır. Çocukların bu davranışları edinmesi ve yaşamına olumlu davranışları yansıtabilmesi çocuk yetiştirme sürecinde ailelerin ve okulun temel sorun alanlarından biri olabilmektedir.
İnsanın doğuştan getirdiği ya da sonradan kazandığı birtakım tutum ve davranışların tümüne denir. İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139).
8- Sevap: Allah'ın ahiret gününde ödüllendireceği her tür davranışa sevap denir. Örnek: Namaz kılmak, oruç tutmak, yaşlı kimselere yardım etmek sevaptır.
1. Güzel davranışlı ve iyi huylu kimselere güzel ahlaklı denir.
İnsanlara karşı kaba olmaktan kaçınarak saygı göstermek. Şefkat ve nezaket sahibi olmak. Gişe vb. yerlerde sıraya uyarak ilerlemek. İbadet yapılan yerlerde kötü davranış sergilemekten kaçınmak.
Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri