- Meyveleri önceden soymak ve hazır etmek isterseniz, buzdolabında alüminyum folyo içerisinde saklayınız. - Cam kabın üzerine streç filmi gergin bir şekilde sarınız. Buzdolabında kararmasına engel olacak bu yöntemle soyulmuş meyvelerinizi saklayabilirsiniz.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Meyveler belli bir süre sonra kararıyor. Bunu C vitamini ile önleyebilirsiniz. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
Az nem sevenler ise, elma, kayısı, incir, kivi, kavun, şeftali, muz gibi çabuk çürüyebilen yiyecekler. Yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri (elma, domates, muz gibi) başka meyve sebzenin yanında bırakmayın. Diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına sebep olurlar.
Çoğu meyve ve sebzenin yanlış bilinenin aksine oda sıcaklığında saklanması daha doğrudur. Buzdolabındaki soğuk ortam bazı meyve ve sebzelerin lezzet ve sululuklarını kısa zamanda yitirmelerine neden olur. Kavun ve karpuz da tüketileceği zamana kadar oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Meyve ve sebzeleri bir arada tutmayın. Çünkü bazı meyveler etilen gazı üretir ve bu da yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olur. Sebze ve meyveleri delikli kapların içinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Birçok meyve ve sebzenin buzdolabında saklanması gerekir.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Meyvelerin plastik poşette saklanması diğer yiyeceklerle ve oksijenle olan temasını azaltır. Eğer plastik poşette ağzı kapalı saklanıyorsa, mutlaka poşete birkaç ufak delik açılıp hava almaları sağlanmalıdır. Böylece hava ile temas içinde olacak ve daha uzun süre taze kalacaklardır.
Başka Hangi Meyveler Dondurularak Saklanabilir? Başta vişne, ahududu, yaban mersini, çilek, böğürtlen, erik, şeftali, portakal, kiraz, kayısı, armut, muz, elma, kavun ve kivi olmak üzere fazla sulu ve olgun olmayan bir çok taze meyveyi buzlukta saklayabilirsiniz.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
En büyük hata meyve ve sebzeleri market poşetleriyle saklamak En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri budur. Besinler mutlaka paketlerinden çıkarılmış olmalıdır.
Meyve Yikanip dolaba konur mu? Meyveler asla yıkanıp, kabukları soyularak buzdolabına koyulmamalıdır. Bu durum onların çürümesini hızlandıracak ve daha çabuk bozulmalarına neden olacaktır. Ayrıca vitamin kaybına da sebep olabilir.
Eğer oda sıcaklığı 20 dereceden fazla ise muzu buzdolabında veya buzlukta muhafaza etmek en doğru tercih olacaktır. Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır.
Salatalıklar soğuktan nefret ederler. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda hızla bozulmaya başlarlar. Eğer salatalıkları buzdolabına koymanız gerekiyorsa bu sürenin üç günü geçmemesine çalışın. Salatalık da etilen gazına hassas bir sebze; o nedenle muzlardan, kavunlardan ve domateslerden uzak kalmalarını sağlayın.
Elma, ayva, portakal, mandalina, nar gibi raf ömrü uzun olan meyveleri buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer buzdolabınızda yer yoksa ve kısa zaman içinde tüketileceklerse oda sıcaklığında da kalabilirler.
Tatlı bir lezzet katmak ve oksitlenmelerini önlemek için muz dilimlerini limon, misket limonu, portakal, ananas, greyfurt veya elma suyuyla kaplayın. Dokundukları oksijen miktarını azaltmak için kesilmiş muzları hava geçirmez bir kapta saklayın.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Elma, armut ve ayvanın kararmaması için, en çok yapılan, meyveleri limon suyuyla ovmak ya da limonlu suda bekletmektir.
Günlerce, hatta haftalarca açıkta duran meyveler ve meyve suları bile içeriklerindeki C vitaminini korumaya devam etmektedir. Elbette, açıkta bırakılan meyveler ve meyve suları küflenerek bozulabilirler; ancak C vitamininin kaybolması konusunda bir endişe bulunmamaktadır.
Meyveler : Muz haricindeki bütün meyveler buzdolabında saklanmalıdır.Portakal, limon, elma, armut gibi meyveler 1-2 hafta, üzüm ,şeftali,kayısı gibi meyveler 4-5 gün,kiraz,çilek, dut gibi meyvelerse 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Meyveler yıkanmadan saklanmalıdır.
Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Elma, armut gibi doğrandıktan sonra kararan meyveleri aynı diğer meyveler gibi hazırlayın, ama tepsiye dizmeden önce bir kaç kaşık seker atın üzerine. İyice karıştırın ve sonra donması için tepsiye dizin. Yine aynen donduktan sonra poşetlere aktarın ve buzlukta saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri