Kesilen hayvanların yenmeyen organları içerisinde akciğer yoktur. Akciğerin yenmesi caizdir ancak sağlık açısından yenmesi tavsiye edilmemektedir. Etinin yenmesi helal olan hayvanların mide, sakatat ve içyağları da helaldir.
1971'de Tarım Bakanlığı, hayvan akciğerlerinin "insan gıdası olarak kullanılmaya" uygun olmadığını ilan etti ve ticari gıda tedarikinden men etmiştir… Fakat ülkemizde ve birçok ülkede kesilen hayvanların yenmeyen organları içerisinde akciğer yoktur. Bu sebeple akciğer tüketilebilir sakatatlar arasındadır.
- Ciğer demir kaynağıdır. - B12 bakımdan zengin olması nedeniyle kırmızı kan hücresi oluşumunu desteklemektedir. - Ciğer tüketmek karaciğer işlevinin daha iyi olmasına yardımcı olmaktadır. - B vitamini bakımından zengin olan ciğer özellikle folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücuda yardım eder.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/553; el-Fetâva'l-Hindiyye, 6/445).
Çiftliğimizden gelen sağlıklı, besleyici ve %100 doğal dana akciğerler, vitaminleri, mineralleri ve proteini korumak için düşük sıcaklıklarda kurutularak lezzetli küplere dönüştürülür. Küçük parçalarda sunulan kurutulmuş dana akciğer küp, tüylü dostlarınızın ödül oyunları için favorisi olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Akciğerin yenmesi caizdir ancak sağlık açısından bazı sakıncaları olduğu için yenmemesi tavsiye edilir.Hayvanların hastalıklı akciğer ve karaciğerlerinin, "hidatik kist" hastalığının önlebilmesi için tüketilmemesi, köpeklerin bile ulaşamayacağı şekilde gömülmesi gerekiyor.
Akciğerin temel görevi havada yer alan oksijeni almak ve vücutta kullanmak suretiyle daha sonra bunu karbondioksit şeklinde vücuttan atmaktır. Bu doğrultuda vücut her nefes alışta oksijen ile dolar. Akciğerlerin damarlarından geçen oksijen buna paralel olarak kana karışır.
Akciğerin yenmesi caizdir ancak sağlık açısından yenmesi tavsiye edilmemektedir. Etinin yenmesi helal olan hayvanların mide, sakatat ve içyağları da helaldir.
Söz konusu cevapta, “Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva'l-Hindiyye, VI, 495).
Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair vasiyeti yoksa kesen kimse, bu kurban etini fakirlere yedirebileceği gibi kendisi ve zenginler de yiyebilir. Ancak ölen kişinin vasiyeti varsa, tamamen fakirlere yedirilmesi veya dağıtılması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 6/326).
Akciğer Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır? Akciğerler içerisindeki kıkırdaklardan ayıklanarak minik küpler halinde doğranır. Üzerine minik doğranan kuyruk yağı, tuz ve 1 su bardağı su eklenerek kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirilir. Üzerine kimyon ve kırmızı toz biber serpilerek servis edilir.
İmam Ali (a.s) şöyle buyuruyor: “Hz. Peygamber (s.a.a) böbrek yemezdi. Bu, onun böbreği haram kılmasından kaynaklanmıyordu; böbreğin idrar çıkış bölgesine yakın olmasından dolayı onu yemiyordu.”[4] Dolayısıyla böbrek yemenin mekruh oluşu[5] onun hayvanın idrar mahalline yakın olmasından kaynaklanmaktadır.
Zencefil ve tere akciğer dostu oldukları kadar daha rahat nefes için akciğerleri temizliyor. Kereviz ve üzüm akciğerleri temizleyen diğer besinler içerisinde yer alıyorlar. Bunun yanında sebze ve meyvelerin hemen tümü akciğerlerin temizlenmesinde yardımcı görev görebiliyorlar.
Doğu'nun birçok yerinde özelikle Şanlıurfa'da ciğer, sabah namazından sonra vazgeçilmez bir kahvaltıdır.
Koyun akciğer folik asit, B grubu vitaminleri, demir, çinko ve potasyum açısından zengindir. Ancak kolesterol miktarı yüksek olduğundan dikkatli tüketilmelidir. Kalp hastalığı olan bireyler sakatat tüketiminden uzak durmalıdır.
Kereviz özellikle akciğer kanserinde koruyucu bir rol oynayan önemli bir besindir. Kanserojen pek çok maddenin oluşmasında negatif etki yaratan kereviz, sebze yemeği şeklinde pişmiş ya da salatalar da çiğ olarak tüketildiğinde akciğerleri temizler.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Hayvanlar kesilince vücuttaki kanın büyük bir kısmı dışarı akar, az bir miktar da ince damarlarda kalır. İşte bu dışarıya akan kanı yemek, içmek haramdır. İnce damarın içinde kalan veya dalak ve ciğer gibi âzalarda bulunan kan ise, akmış sayılmadığından et ve sakatat ile birlikte yenilmesi helaldir.
Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır. Lakin eti yenen canlıların yenmemesi gereken uzuvları da vardır.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Midye Konusundaki Görüşü
Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilecek yiyeceklerin helal olduğu bildirildi.
Sakatat Verilmesi :
Sakatat olarak bilinen karaciğer, akciğer, mide, böbrekler, bağırsaklar gibi hayvanın iç organlarını yedirmek zararlıdır.
Akciğeri oluşturan loblardan herhangi birinde enfeksiyona veya başka sebeplere bağlı harabiyet oluştuğunda veya akciğer kanseri hastalığı sebebiyle bir lobda tutulum ortaya çıktığında, lobektomi işlemi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri