Sorumluluk üstlenmek bir taraftan özgürlüğün gerçekleştirilmesi anlamına gelirken öbür taraftan dinin buyruklarını yerine getirmek ve hayatı çeşitli anlam bağlarıyla birlikte kabul ederek düzenlemektir.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
* Bir müslüman olarak Kur`an`a karşı ilk vazifemiz, onun ve ihtiva ettiği hakikatların hak olduğunu tasdik etmektir. Daha sonra, onu okumak, mânasını anlamak ve emirlerini tatbik edip yaşamak, ulvî düsturlarını, ferd ve cem`iyet olarak hayatımıza hâkim kılmak gibi diğer vazifeler gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Kitabımızda değinilen başlıca kavramlar: ihlas, riya, takva, sabır ve kısımları, güvenilir olmak, ihsan, doğruluk, tevekkül, dua ve kısımlarıdır.
Allah Telala, O'na İman etmemizi, itaat etmemizi, ittiba etmemizi, salât ve selam etmemizi, O'nu sevmemizi, en güzel örnek kabul etmemizi, bizim için rahmet olduğunu bilmemizi ve çağrılarına icabet etmemiz gerektiğini vazife olarak vermektedir.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
Sorumluluk aynı zamanda kurallara uymak demektir. Kurallar evde başlayıp okulda devam eder. Aynı zamanda trafik kuralları, hijyen kuralları gibi toplumun güvenliğini ve sağlığını ilgilendiren konularda da hassas olmak gerekir. Kurallara saygı göstermek, her bireyi sorumluluk sahibi yapar.
Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
Bireyin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Aynı zamanda kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkisinin sorumluluklarını üzerine alması demektir. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alması ve başkalarının haklarına saygı göstermesi anlamını da gelir.
Allah katında mes'ûl sayılmanın şartlarından biri, bâliğ olmak, yani bülûğa ermek, diğeri ise âkil olmak, yani hatâyı sevâbı ayırt edebilecek seviyede aklî melekelerin gelişmiş olmasıdır.
Dinî hükümlerle mükellef olma, ergen olmakla başlar. Kızlar âdet görmekle büluğa ermiş yani ergen sayılırlar. 15 yaşına kadar ergenliğe ulaşmamış bir kız, 15 yaşını bitirdiği tarihten itibaren hükmen ergen ve mükellef sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/95; Tahtâvî, Hâşiye, 108; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/408).
Din adamı, herhangi bir organize dinde çeşitli dinî görevleri yerine getiren kişi.
Sorumluluk: Kişilerinin yaptığı tüm eylemler sonucunda yapılan eylemleri sonuçları ile beraber değerlendirerek sonuca katlanmasıdır.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
Yerlere çöp atmamak ve çevremizi temiz tutmak. Okul araç ve gereçlerini dikkatli kullanmak ve bu esyalara zarar vermemek. Aile büyüklerimize yardimda bulunmak ve bizden küçük kardeşimiz varsa ona yardım etmek. Kıyafetlerimizi, odamizi, esyalarimizi, calisma masamizi her zaman düzenli ve temiz tutmak.
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
İdarenin halleri iki ana başlık içinde inceleniyor olsa da kusursuz sorumluluk ilkesinin kendi içinde Sosyal Risk İlkesi, Risk İlkesi ve Fedakarlığın Değiştirilme İlkesi olmak üzere 3 alt başlığa ayrılmıştır.
Kişinin en temel sorumluluğu kendini geliştirmesi ve insanlığa bireysel katkı sağlamasıdır. Nitelikli bireylerin oluşturacağı bir toplum, sorumluluk sahibi kimseler sayesinde oluşturulabilir. Gerçekleştirilen etkinliklerin ve eylemlerin aynı zamanda diğer insanların yararına olması göz önünde bulundurulmalıdır.
Allah'tan gelen emirlerin kullara doğru bir şekilde iletilmesinden peygamberler sorumluydu. Peygamberlerin en büyük görevleri Allah'tan gelen buyrukları insanlara ulaştırmaktır.
Allah'ın varlığını, birliğini ve dirliğini kabul etmek, Allah'ın emir ve yasaklarına uymak ve yerine getirmek, Allah'a ibadet etmeli ve yalnızca Allah'a secde etmeliyiz.
Allah'a (c.c.) boyun eğmek, O'na gönülden bağlanmak ve sadece O'na kulluk etmektir. Allah'ın (c.c.) yücelik ve azametini kabul ve tasdik ederek O'nun karşısında saygılı ve edepli olmaktır. Ümitli olmak demektir. Müslüman, Allah'ın (c.c.) merhametinden, affından ve bağışlayıcılığından asla ümidini kesmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri