İslam hukukunda yer alan beş temel ilke vardır. Bunlar sırasıyla can, din, akıl, mal ve nesildir. Bu beş ilkeye ''Zarurat-ı Diniyye'' ve ''Zarurat-ı Hamse'' adı verilir.
1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
Dinin temel gayesi Allah'ın tek olduğunu ve tek yaratıcı olduğunu göstermektir. İnsanların huzur ve barış içinde yaşaması gerektiğini anlatmak da dinin temel gayeleri arasındadır. Bunların için din, can, akıl, nesil, mal ve sağlığın korunması da bulunur.
Cevap: canın korunması, aklın korunması, dinin korunması, neslin korunması, malın korunması.
DİNİN KORUNMASI; 1) Müslümanların temel görevlerinden biridir 2) Hurafelerden uzak durmakla gerçekleşir 3) Tahriflerden uzak durmakla gerçekleşir 4) İbadetlerin Allah (c.c.) için yapılmasıyla gerçekleşir 5) Helal ve haramlara riayetle gerçekleşir DİKKAT! BURAYI MUTLAKA OKUMALISINIZ.
İlgili 19 soru bulundu
Dini korumak, fıtratı korumak ve insanı korumak demektir. Din öyle koruyucu bir zırhtır ki onu hakkıyla kuşanabilen insan ruhunu da bedenini de dünyasını da ahiretini de korumuş olur. Dinini koruyamayan, hiçbir değerini koruyamaz. Din insanın dünya ve ahiret saadeti için yaratan tarafından konulan kurallardır.
Can, mal, namus, akıl ve dinin korunması açısından insanlar arasında eşitlik ilkesi esas kabul edilmiştir. İslam ülkesinde herkesin canları, malları, namusları, dinleri ve akılları koruma altındadır.
Adalet, hikmet, iffet ve şecaat toplumları yaşanılır kılan büyük bir aile yapan temel değerlerimizdendir.
Bu ögeler din, kültür, vatan- millet sevgisi, dini ve milli bayramlar, önemli gün ve geceler olarak sıralanabilir. Özellikle tarihi birliktelik milli değerleri canlı tutan değerler olarak görülmektedir. Vatan, millet, bayrak sevgisi temel değerleri güçlendiren özelliktedir.
Özet. Dinin üç temel unsuru bulunmaktadır: iman, ibadet ahlak.
İslamiyet dininde din kaynağı olarak Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri dinin kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Dinin inanç özünde üç temel vurgu vardır: Allaha iman, nübüvvete-vahye iman ve ahirete iman.
İslam'ın inanç esasları bazı yerlerde imanın şartları olarak da geçmektedir. Bu esaslar şu şekildedir; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanma, Allah'ın meleklerine inanma, Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, Ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma şeklindedir.
İslam dininin, insanı bütün mahlukattan üstün tutması, Allah'ın insana verdiği değeri gösterir. İnsanın dinini, aklını, canını, malını ve neslini korumak İslâm dininin temel hedefidir.
İnsan, akıl sayesinde hakikatleri kavrayabilir, Allah'ın rızasını aklın inayetiyle elde edebilir. Akıl, ilmin kaynağıdır. Şayet akıl olmasaydı cehaletin perdeleri aralanmaz ve pek çok husus anlaşılamazdı. Akıl, kendisini iyi kullanmayı bilen kimseleri, doğru yoldan ayrılmaktan engeller.
7 Buna göre neslin korunması, çocuk doğumunun ve zürriyetin devamını sağlama anlamına gelmektedir. Buna göre nesebin tespiti de neslin korunmasının yöntemlerinden biri olmaktadır. Çocuğun anne ve babasına nispet edilmesinde farklı hükümler söz konusudur.
Cuma Hutbesi: “İslam'ın İki Ana Kaynağı: Kur'an Ve Sünnet”
1- Nefsin (canın) korunması:
Mal, can, ırz ve namus koruma altındadır. İnsanlar ne intihar sûretiyle kendi canlarına, ne de katil sûretiyle başkalarının canına kasdetmek hakkına sahiptir. Eğer böyle bir hak söz konusu olacak olsa yeryüzü kan gölüne döner, âlem fesâda uğrardı.
Allah'ın meleklerine iman etmek. Allah'ın indirdiği kitaplara iman etmek. Allah'ın gönderdiği peygamberlerine iman etmek. Ahiret gününe iman etmek.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
İslâm dininin itikadî bakımdan en belirgin özelliği tevhid ilkesine verdiği önemdir. Tevhid, Allah'tan başka yaratıcı ve mâbud kabul etmeme esasına dayanır.
İslam dininin korunmasını emrettiği 5 temel değer , hayat, din, akıl, mal ve nesildir. Bunlara riayet her müslümanın gönül borcu, bunlara riayetsizlik İslam'a tabi olmama halidir.
Neslin korunması ve İslamiyetin öngördüğü tedbirler:
Nikah yapılmalı, aile kurulmalıdır. Ailenin kalabalıklaşması ve neslin devamı için çocuklar olmalıdır. Bu nedenle kişilerin korunması, doğum kontrol ilaçları kullanması yasaktır. Allah'ın doğacak çocuğun rızkını vereceği söylenerek kürtaj da kesin olarak yasaktır.
İslâm'da içkinin haram kılınıp yasaklanması makâsıd-ı şerîa olarak bilinen dinin, canın, malın, aklın ve neslin korunmasına dair temel ilkelerden aklın korunması esasına dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri