Fındıksı lezzete sahip ve içindeki üzüm konsantresi nedeniyle uzun süre bayatlamayan, nemli bir ekmektir. Üzüm konsantresi nedeniyle kuvvetli bir anti oksidan etkisi de mevcuttur.
Dinkel unu insan sağlığı için son derece faydalı bir içeriğe sahip olmasından dolayı ekmek yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde çok fazla bilinmese de günümüzde özellikle de Avrupa'da sağlığına düşkün olan insanların tüketmekte olduğu önemli besin kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dinkel/Spelt unu, içeriğindeki protein yapısı daha kırılgan ve çözünebilir olduğundan dünyadaki en düşük gluten oranına sahip unlardandır. Normal buğdaya göre vitamin mineral açısından daha zengin, kalori bakımından fakir ve sindirimi daha kolaydır.
Dinkel buğdayını diğerlerinden ayıran tek unsur genetiği ile oynanmamış olması değildir. Gluten içeriğinin sıfıra yakın olmasıdır. Gluteni ölçülendiren aritmetiğin, glutensiz olarak adlandırdığı aralıkta değerlere ulaşılmaktadır.
Tüm buğdayların atası olduğu Konya Çumra bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen antik dinkel buğday tohumlarının incelenmesi ile tespit edilmiş tür. Hekzaploid yapıdaki nadir buğday. Üretimi sadece Konya'da sınırlı bir bölgede kontrollü şekilde yapılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Evde ekmek yapma konusunda istekli olanlar, zor çalışılan unlardan başlangıç yapıp, başaramayınca vazgeçmek yerine kırmızı buğday unu ile başlayıp kolayca ekmek yapabilirler. Gluten içermekle birlikte antik buğday türlerine yakın düşük değerlere sahiptir.
SPELT binlerce yıl önce hem Avrupa hem de Orta Doğu'daki eski medeniyetler tarafından yetiştirilen buğday türlerindendir. Son yılarda sağlıklı ve doğal beslenmenin popüler olmasıyla tekrardan üretimi hızla artmıştır. Genetik yapısı ve içerdiği besin maddeleri nedeniyle popülerliği çok hızlı artmaktadır.
Dinkel Unu; ekmek, makarna, pasta, kraker, kek, krep yapmaya müsait yapısı ile beyaz una alternatif un olarak görülmektedir.
Karakılçık buğdayı nesli tükenmek üzere olan, hibrit olmamış Anadolu buğdaylarından bir tanesidir. günümüzde sadece atalık tohumlardan elde edilebilen, lezzet ve besin değeri açısından zengin bir türdür. Karakılçık buğdayının en önemli karakteristik özelliği diğer buğday türlerine göre esmer ve daha sert oluşudur.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir. Beyaz una nazaran daha yapışkan bir un çeşidi.
Dinkel Buğday Unu
Günümüzdeki ekmeklik buğdayın atası olarak kabul edilen dinkel buğdayının kepeği ve ruşeymi ile birlikte öğütülmesinden elde edilen un.
Glutensiz un çeşitleri arasında şunlar bulunur: Çiğ karabuğday unu. Nohut unu. Darı unu.
Protein değeri de yüksek olduğu için en iyi pilavlık bulgur ile köftelik bulgurun Araban Ovası'nda yetişen buğdaydan olduğunu belirten Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın kalitesi anlattı. Söyler, "Bugün dünya'da en fazla üretilen ve tüketilen hububat türü buğdaydır.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
monococcum ya da Einkorn olarak da bilinen Siyez buğdayı ilk olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu'da tespit edilmiş olup, kültüre alınmış günümüz buğdayının da atasıdır.
En İyi Glutensiz Un Hangisi? En çok tercih edilen glutensiz un ürünlerin başında glutensiz çiğ karabuğday unu, kinoa unu, nohut unu badem unu yer alıyor. Bunların yanı sıra çiğ yer fıstığı unu, ceviz unu ve kırmızı mercimek unu glutensiz olarak üretilmekte.
Gluten içermeyen yiyecekler her zaman daha sağlıklıdır.
Glutensiz yiyeceklere çiğnenebilirliğini ve lezzetini korumak için yağ ve şeker eklemesi yapılabiliyor. Ayrıca bazı glutensiz ürünler rafine glutensiz tahıllardan üretiliyor, bu da beyaz pirinçte olduğu gibi ürünlerin lif ve besleyicilik özelliklerini azaltıyor.
Peki glutensiz un içeriği nelerden oluşur diye merak ediyorsanız: Buğday, arpa, yulaf gibi gluten içeren tahılların tamamen ortadan kalkmasıyla glutensiz un elde edilmektedir. Glutensiz un elde etmek için mısır, nohut, mercimek ya da pirinç gibi gıdaları tercih edebilirsiniz.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Siyez unu doğal bir un türü olsa da içerisinde gluten bulunduğundan Çölyak hastaları tarafından tüketilmemesi gereken bir un türüdür. Çölyak hastalarının hiçbir gıdada gluten tüketmemesi oldukça önemlidir. Gluten yanında protein, potasyum ve fosfor bakımından da zengin bir un türüdür.
Gluten alerjisi olan bir kişi, gluten tüketiminden sonra ciddi ve hızlı bir şekilde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlar arasında, deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, kusma ve ishal, karın ağrısı ve rahatsızlığı gibi belirtiler yer alabilir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Yulaf Unu: Protein, karbonhidrat, lif, omega 3 ve 6, ve b vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Yulaf unu içerdiği diyet lif sayesinde hem vücut enerjisini yüksek tutar, hemde tokluk hissi fazla olduğundan fazla yemeye engel olur. Doğal bir kilo verme rejim ekmeği hammaddesidir.
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri