Yağ seviyesinin azalması, yağ pompasında bağlantıyı sağlayan kayışın kopması, bu kayışın gevşemesi hidrolik direksiyon sistemlerinin arızalanmasına neden olabilir. Yağ seviyesinin azalmasından dolayı elektrikli direksiyon kutu bozukluğu meydana gelmiş ise, bu durumda direksiyon sembolü arıza lambası yanar.
Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir. Süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir.
Kolon kilidi arızası kendi kendine oluşan mekanik bir arızadır. Smart sistem dediğimiz anahtarsız çalıştırma kullanılan araçlarda, elektronik direksiyon sistemi bulunan araçlarda bu arıza ile karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.
Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır? Direksiyonu çevirirken metal sesi duymanız: Bu, direksiyon kutusunun bozulduğunu ve acil müdahale edilmesi gerektiğini gösterir. Direksiyon simidinde boşluk varmış gibi gelmesi: Direksiyon kutusunda meydana gelen boşluk direksiyon simidine ve araç kutusuna yansır.
Direksiyon Kutusu Arızalanması
Direksiyon kutusu arızalandığında bir takım boşluklar oluşur. Bu boşluklar özellikle bozuk yollarda direksiyonda hissedilir. Arızanın giderilmesi için direksiyon kutusunun değişimi veya onarımı gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Direksiyon kutusu tamiri fiyatı
Ortalama 1.000 tl – 1.500 tl arasında fiyatlara direksiyon kutusu revizyonu yaptırabilirsiniz. Bu fiyat aralığı sadece direksiyon kutusu tamiratı için geçerli olup direksiyon kutusunu aracınız üzerinden sökme takma işçilik ücreti dahil edilmemiştir.
Arızalanan veya aşınan direksiyon kutusu, direksiyon sertleşmesi, titreşim, gevşeklik veya zorlanma gibi sorunlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda, direksiyon kutusunun tamir veya değişim işlemi gerekebilir.
Direksiyon arızasına kim bakar? Direksiyon arızasını oto mekanik, motor servisleri, rot balans ön düzen servisleri ve direksiyon servisleri arıları teşhis edebilir. Onarım ise sadece direksiyon servislerinde sağlanabilir.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Üzerinde oluşabilecek tortular hareket esnekliğini kaybetmesine neden olur. Bu da araç için istenmeyen bir durumdur. Eğer körük zarar görür veya yırtılırsa hemen yeni bir körük ile değiştirilmelidir. RIW tüm araç markalarına uyumlu farklı çeşitteki birçok direksiyon körüğü üretebilme kapasitesine sahiptir.
anahtarsız girişli otomobillerde veya kontak anahtarı sokmadan çalışan arabalarda bulunur. bu kilit sürücü kapısının kilitli olduğunu, anahtarın araba içinde ve doğru olduğunu, sürücünün aracı çalıştırmak istediğini anlar ve kilidi serbest bırakır.
Araçlar direksiyon mekanizması gücünü direkt olarak motordan almaktadır. Motorun durması mekanizmaya giden enerjinin kesilmesi demektir. Özellikle acemi sürücülerin çok yaşadığı, aracı kaldırırken stop ettirmek direksiyon kilitlenmelerine sebep olabilir. Araç tekrar çalışmaya başlayınca bu durum ortadan kalkacaktır.
Direksiyon kolonu direksiyon simidinin hareketini direksiyon kutusuna ileten ana direksiyon mili ile bu mili gövdeye bağlamaya yarayan kolon borusundan oluşmaktadır. Direksiyon kolonu üzerinde aynızamanda herhangi bir kaza anında darbeyi sönümleme mekanizmasıda yer alır.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Özellikle aracı kaldırırken ve frenleme yaparken tak diye darbeli bir ses gelmesinin nedeni, mafsalların bozulmuş olup boşluk yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda mafsal değiştirilmelidir. Ve yahut şaftın ucunda bulunan mahruti dişli ile ayna dişlisi arasındaki boşluğun fazla olmasındandır.
Direksiyonun gevşemesinin üç ana nedeni vardır: Direksiyon simidini direksiyon kolonuna bağlayan direksiyon kutusunu, kremayerini veya pinyonu bağlayan aşınmış bağlantılar. Direksiyon kutusunu ön tekerleklere bağlayan bağlantılar. Tekerleğin dönmesini sağlayan ve lastikleri doğru konumda tutan ön süspansiyon parçaları.
Direksiyon yağı ortalama olarak her 2 yılda bir değiştirilmelidir, ancak üreticinin tavsiyesi için kullanım kılavuzunu mutlaka kontrol edin.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Hidrolik direksiyon kutusu ve hidrolik direksiyon pompası herhangi bir arıza durumunda orijinal parçası tamir edilebilir. Böylece yedek parça aramaktan ve yüksek ücret ödemekten kurtulursunuz. Önerimiz orijinal parçasının tekrar tamir edilmesidir.
Arızası giderilen, parçaları değiştirilmiş, tamir edilmiş ve sorunsuz bir şekilde çalışan direksiyon kutusu araca sürüş güvenliği kazandıracaktır. Dolayısıyla arızası giderilen ve direksiyon kutusu değişmiş araçların alınmasında herhangi bir sorun yoktur.
Direksiyon hidrolik yağı neden eksilir? Hidrolik direksiyon sistemlerinde en yaygın görülen problem yağ kaçaklarıdır. Hidrolik direksiyon yağı hortumlardan ve hortum bağlantılarından, hidrolik direksiyon pompasından veya hidrolik direksiyon dişlisinden son olarak da direksiyon kutusundan sızabilir.
Direksiyon şikayeti olan kullanıcıların problemlerini arıza tespit cihazlarımız ile tespit edip hangi aksamların onarılması gerektiği kararlaştırılır ve ardından revizyonu gerçekleştirilen elektrikli direksiyonların araç üzerinde kalibrasyon ve yazılımlarını gerçekleştirilir.
Direksiyon bağlantı kollarında çatlama veya hasar varsa, Rot kol başları arızalıysa veya arızalanma belirtisi varsa, Servo direksiyonlu araçların motorunda arıza tespit edilirse, Servo direksiyonlu araçların motorunda sızıntı görülürse ağır kusurlar içerinde yer alır.
Direksiyon ve ön düzen muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: direksiyonda son dayama noktası yoksa veya yanlış yerdeyse. direksiyon boşluğu mevcut olup, sabitlemeyle ilgili bir kusur varsa. direksiyon simidinin emniyetli olmaması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri