En tehlikeli durum ise arızalı rot kolunun yaptığı boşluk sebebi ile vuruntu yaparak zaman içinde kırılma riskinin olmasıdır. Rot kolu kırılırsa araç üzerindeki yön hakimiyetiniz ve kontrolünüz yok denecek seviyeye inecektir. Bu durum size can ve mal kaybına sebebiyet verecek kazalar yapmanıza zemin hazırlayacaktır.
Rot kolu arızalandığında direksiyonda titreme, sağa ya da sola çekme ya da dönüşlerde metal sesi duyma gibi durumlarla karşılaşılır. Arıza tespiti için de direksiyon hareket ettirilerek rot kolunda boşluk olup olmadığına bakılır.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun sertleşmesine sebep olur. Direksiyon rot kolundaki rot başının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olur.
İlgili 22 soru bulundu
Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir. Süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir.
Ön takımdan gelen sesler duyulması, aracın ön kısmının anormal şekilde titremesi, rotil boşluğu da denilen direksiyondaki boşluk hissi, direksiyonda sertleşme veya titreme ve lastiklerin düzensiz şekilde aşınması genellikle rotil arızasına işaret edebilir.
Aracın direksiyon mafsalını tekerleklere bağlayan rot ayarı; çukur, tümsek ve çeşitli engebelerden geçilmesi ile çarpma gibi durumlar sonucunda bozulur.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır.
Z rot değişmezse ne olur? Z rot aracınızın dengeli bir sürüş yapabilmesi için süspansiyon sistemine eklenmiştir. Z rotunuz bozulduğu halde değişim sağlamazsanız bazı problemler yaşamanız kaçınılmazdır. Bunların başında normal olmayan rahatsız edici sesler duyacaksınız.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Bu boşluklar oluştuğunda; Tekerlekler direksiyon hareketine geç tepki verir, çukur ve kasislerde ses olur, araç kontrol dışı hareketler yapar, tek yön arızasında bir tarafa kayar ve direksiyonda boşluk hissi oluşur. Bu belirtiler rot başı arızasının en belirgin özellikleridir.
Bir çukura çarpmak, büyük tümseklerin üzerinden geçmek, bir kaldırıma sürtmek, agresif sürüş, ağır yükler taşıma, eğilmiş veya aşınmış süspansiyon/direksiyon parçaları ya da ön takımdan parça değiştirmek rot ayarını bozabilir.
Arızalanan bir rotil, lastiklerin açısal dengesizlikler yaşamasına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda lastiklerde aşınmalar meydana gelmektedir ve ekstra lastik masrafı ortaya çıkmaktadır. Arızalı bir rotilin kırılması veya rotilin çıkması durumunda ise çok ciddi kazalar yaşanabilir.
Rot ayarı, direksiyon herhangi bir yöne doğru çevrildiğinde tekerleklerin de aynı yöne bakıyor olmasını sağlayan ayara verilen isimdir. Örneğin; direksiyon tam sağa çevrildiğinde aracın tekerlekleri de aynı şekilde tam sağ pozisyonunu almalı arada boşluklar olmamalıdır.
Direksiyon Kutusu Arızalanması
Direksiyon kutusu arızalandığında bir takım boşluklar oluşur. Bu boşluklar özellikle bozuk yollarda direksiyonda hissedilir. Arızanın giderilmesi için direksiyon kutusunun değişimi veya onarımı gerekir.
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Direksiyonun gevşemesinin üç ana nedeni vardır: Direksiyon simidini direksiyon kolonuna bağlayan direksiyon kutusunu, kremayerini veya pinyonu bağlayan aşınmış bağlantılar. Direksiyon kutusunu ön tekerleklere bağlayan bağlantılar. Tekerleğin dönmesini sağlayan ve lastikleri doğru konumda tutan ön süspansiyon parçaları.
Arızalı parçanın değişiminden sonra rot ayarı yapılır. Arızalı parça yoksa direkt rot ayarı yapılarak sorun çözülür. Direksiyon simidiniz düzlenmiş olur.
Bozuk Rot Ayarı
Tekerleklerin rot ayarı bozulduysa ya da doğru şekilde yapılmadıysa yine direksiyon titremesi görülür. Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar.
Bozuk rot nasıl anlaşılır? Tekerler tam karşı yönü gösterirken direksiyon simidi olması gerekenden farklı bir yönü gösteriyorsa veya bunun tam tersi olarak direksiyon tam düz konumdayken otomobil sağa veya sola gidiyorsa rot ayarınız bozuk demektir.
Tamir edilemeyen bir yapıya sahip olan rotiller, herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınarak korozyona uğrayan rotil, boşluk yapabilir. Oluşan boşluk, araçta ses yapmasına neden olur. Zamanla tekerleğin denge açısı bozulur; araç dikey olarak orantılı durmaz ve yolda çekme yapar.
Tekerleklerin dengesini kurmak ve direksiyonun doğru açıda gitmesini sağlamak rotillerin faydasıdır. Rotiller, tekerleklerin sağa ya da sola devrilmesini engelleyerek dengeli bir şekilde durmalarını sağlar. Böylelikle hem direksiyon hem de tekerleklerin kontrolü sürücü tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri