Direksiyon sisteminde en yaygın olarak karşılaşılan arızalardan biri ise direksiyon boşluğu olarak adlandırılan, tekerlek tepkilerinin gecikmesi durumudur. Direksiyon boşluğu belirtileri arasında en ön plana çıkan direksiyonu çevirmenize rağmen tekerleklerin tepki vermemesi ya da daha geç tepki vermesidir.
Direksiyon simidi gevşek olduğunda, sürücülerin ön tekerleklerin konumunu doğru bir şekilde ayarlamaları zorlaşır. Direksiyon sistemleri genellikle daha büyük problemler hakkında uyarı verir ve aşırı oynama genellikle aşınmış direksiyon rafları ve rot başlarından kaynaklanır.
Direksiyonlar ve tekerleklerin hizalamasının düzgün olmaması, direksiyon kutusunun gevşemiş olması, rot uçlarının ve direksiyon kaliperinin aşınması bahsettiğimiz direksiyon boşluğun neden olur.
Sağa veya sola doğru direksiyonu sonuna kadar çevirdiklerinizde ise tık ses geliyorsa direksiyon boşluğu vardır. İşte o reelinde direksiyon paketi içerisindeki milin sonuna geldiğinizin ifadesidir. Milin sonuna gelmek ise mil üzerinde dönen dişlinin birden diş sonuna çarpmasıdır.
Direksiyonu tam olarak ortaya getirin ve hızınızı sabit tutun. Eğer direksiyonun ortasına getirildiğinde bir boşluk hissederseniz, bu direksiyon boşluğunun bir işareti olabilir. 3. Sesler ve titreşimler: Direksiyon sisteminden gelen garip sesler ve titreşimler, direksiyon boşluğunun bir göstergesi olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Direksiyon ve ön düzen muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: direksiyonda son dayama noktası yoksa veya yanlış yerdeyse. direksiyon boşluğu mevcut olup, sabitlemeyle ilgili bir kusur varsa. direksiyon simidinin emniyetli olmaması
Aracın ön takımında oluşan boşluklar direksiyon simidinde hissedilir. Özellikle kötü yollarda direksiyon simidinden boşluk sesi gelebilir.
Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir. Süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir.
Direksiyon kutusu arızaları genellikle bakımları düzenli yapılmadığı için arıza vermektedirler. Düzenli bakım yapılmadığı taktirde yağlama işlemleri eksik olur. Bu da direksiyon kutusunun yıpranıp ses yapmasına zemin hazırlar. Yağlama eksikliği aşırı ısıya ve metalin metale sürtmesine de neden olur.
Arızası giderilen, parçaları değiştirilmiş, tamir edilmiş ve sorunsuz bir şekilde çalışan direksiyon kutusu araca sürüş güvenliği kazandıracaktır. Dolayısıyla arızası giderilen ve direksiyon kutusu değişmiş araçların alınmasında herhangi bir sorun yoktur.
Direksiyon arızasına kim bakar? Direksiyon arızasını oto mekanik, motor servisleri, rot balans ön düzen servisleri ve direksiyon servisleri arıları teşhis edebilir. Onarım ise sadece direksiyon servislerinde sağlanabilir.
Arızalanan veya aşınan direksiyon kutusu, direksiyon sertleşmesi, titreşim, gevşeklik veya zorlanma gibi sorunlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda, direksiyon kutusunun tamir veya değişim işlemi gerekebilir.
Titreyen bir direksiyon simidi basitçe lastiklerinizin dengesiz olduğu veya aracınızda aşınmış bir bileşen olduğu anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda işlevsiz bir fren sistemi gibi çok daha derin bir sorunu da ifade edebilir.
Direksiyon kutusu değişimi gerektiren arızalar genellikle sürüş esnasında kendini belli eder. En yaygın görülen direksiyon kutusu arızası ise boşluk oluşmasıdır. Direksiyon mafsalı aşınması ya da rot başı boşluğu da sık rastlanan arızalardır. Direksiyon kutusu içindeki dişliler okside olduğunda da arıza oluşur.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Direksiyonun parçaları nelerdir? direksiyon simidi, direksiyon mili, direksiyon dişli kutusu, direksiyon amortisörü, rotlar ve rot başları, eğer hidrolik direksiyonsa hidrolik pompası, direksiyon mafsalı ve avere kol gibi parçalardan oluşur.
Hidrolik direksiyon kutusu ve hidrolik direksiyon pompası herhangi bir arıza durumunda orijinal parçası tamir edilebilir. Böylece yedek parça aramaktan ve yüksek ücret ödemekten kurtulursunuz. Önerimiz orijinal parçasının tekrar tamir edilmesidir.
Hidrolik direksiyon sistemlerinde en yaygın görülen problem yağ kaçaklarıdır. Hidrolik direksiyon yağı hortumlardan ve hortum bağlantılarından, hidrolik direksiyon pompasından veya hidrolik direksiyon dişlisinden son olarak da direksiyon kutusundan sızabilir.
Özellikle aracı kaldırırken ve frenleme yaparken tak diye darbeli bir ses gelmesinin nedeni, mafsalların bozulmuş olup boşluk yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda mafsal değiştirilmelidir. Ve yahut şaftın ucunda bulunan mahruti dişli ile ayna dişlisi arasındaki boşluğun fazla olmasındandır.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Üzerinde oluşabilecek tortular hareket esnekliğini kaybetmesine neden olur. Bu da araç için istenmeyen bir durumdur. Eğer körük zarar görür veya yırtılırsa hemen yeni bir körük ile değiştirilmelidir. RIW tüm araç markalarına uyumlu farklı çeşitteki birçok direksiyon körüğü üretebilme kapasitesine sahiptir.
Direksiyonun solda durması rot ayarının bozulduğunu gösterir. Ve direksiyonun hafifliği ise muhtemelen kamber kaster açıların değiştiği içindir.
Zira direksiyon kutusu ya da direksiyon pompasında meydana gelecek yağ kaçağı olması direksiyonu sertleştirecektir. Ayrıca direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde iniltili ve gıcırtılı bir ses duyuyorsanız direksiyonunuz yağsız kalmış ve direksiyon pompanız zorlanmaya başlamış demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri