FE: Demir. Her türlü anemi, demir eksikliği ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır.
Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
Hemoglobin (HB ya da HGB): Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde yer alan bir proteindir. Hematokrit (HCT): Hematokrit ölçümü kanınızın ne kadarlık bölümünün alyuvarlardan oluştuğunu belirler. HCT değerinin olması gerekenden daha az olması, gerekli miktarda demire sahip olmadığınıza işaret edebilir.
Doktorunuz Tam Kan Sayımı yaparak anemik olup olmadığınızı kontrol edebilir. Bu test, doktorunuzun kanınızdaki alyuvar sayısını ve hemoglobin düzeyini ölçmesine yardımcı olur. Doktorunuz, Tam Kan Sayımı yoluyla kanınızdaki alyuvar oranını da (hematokrit olarak bilinir) tespit edebilir.
Hemoglobin (HBG) seviyeleri, bir kan testi ile ölçülür ve desilitrede gram (g/dL) cinsinden ifade edilir. Kandaki düşük hemoglobin seviyesi, doğrudan düşük bir oksijen seviyesi ile ilgilidir. Hemoglobin, kansızlık ya da demir eksikliği problemlerinde ilk bakılan parametredir.
İlgili 43 soru bulundu
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki oranları büyük önem arz eder. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebilmektedir.
Serum Ferritin Düzeyi Testi
Ferritin düzeyi vücudumuzdaki demir depoları hakkında bilgi verir. Ferritinin düşük olması demirin az depolandığını gösterir bu da demir eksikliği var demektir. Ferritin yetişkin erkeklerde 12-300 ng/ml, yetişkin kadınlarda 10-150 ng/ ml aralığında stabildir.
FE: Demir. Her türlü anemi, demir eksikliği ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır.
Red cell distribution width kısaltması olan kırmızı hücre dağılım genişliği anlamına gelen RDW, kırmızı kan hücrelerinizin (eritrositler) hacmi ve boyutundaki farklılıkları ölçmek için yapılan bir testtir. Kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki görevi akciğerlerden vücuda oksijen taşımaktır.
Kişinin MCV değeri ile RBC (kırmızı kan hücresi) değerinin çarpılması sonucunda elde edilen değerin 10'a bölünmesiyle hesaplanan değer Hct olarak isimlendirilir.
MCHC ile kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin konsantrasyonun tahmin edilmesine yardımcı olan bir belirteçtir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve demir açısından zengin bir proteindir.
Sağlıklı bir insanda referans aralığı 80-100 fl'dir. Normal değerler laboratuvara göre değişkenlik gösterebilir, cinsiyet ve yaş ile de değişkenlikler gösterir ancak raporlarda detaylıca gösterilmektedir. Kan kaybı, talasemi, bakır eksikliği, B6 vitamin eksikliği, radyoterapi görme gibi durumlarda MCV değeri düşer.
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
B12 ile demir eksikliği aynı mı? Demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde büyük sorunlara neden olabilir.
Serum Fe (demir) testi, kanda bulunan demir miktarını ölçen bir testtir.
Yapılan çeşitli araştırmalarda HGB yüksekliği, bir kan hastalığı olan Polisitemi belirtisidir. HGB yüksekliği, vücutta alyuvar fazlalığına, kanın normalden kalın olmasına neden olabilir. Kanın kalın olması, kalp krizi ve felç sorunlarına neden olabilir.
Elementlerin simgeleri, uluslararası biçimleriyle kullanılır: C (karbon), Ca (kalsiyum), Fe (demir) vb.
Vücudun ne kadar demir depoladığını anlamak için yapılan kan testine ise ferritin testi adı verilir. Kanın mililitresi başına nanogram cinsinden ölçülür. Ferritinin eksikliği vücutta olması gerekenden daha az demir olduğunu, yani demir eksikliği bulunduğuna işaret eder, bu da demir eksikliği anemisi anlamına gelir.
Demir eksikliği anemisinde teşhis konulabilmesi için çeşitli kan testleri yapılır. Hastanın tam kan sayısı, hemoglobin seviyesi, kandaki demir ve ferritin miktarı bu testler aracılığıyla öğrenilir. Testler sonucunda kandaki demir miktarının düşük ya da hastanın demir eksikliği anemisi olup olmadığının tanısı konur.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
MCV'nin 80 fl'nin altında olması durumunda MCV düşüklüğü söz konusudur. Mikrositik anemi denilen kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu kansızlık tiplerini düşündürür. Bu hastalarda en yaygın görülen belirtiler: Yorgunluk, halsizlik, dayanıklılık kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt şeklindedir.
Peki HCT düşüklüğü nedir? Hematokrit düşüklüğü kandaki kırmızı kan hücrelerinin normalden daha az olduğunu ifade eder. Bu durumda kanın oksijen taşıma yeteneği azalır ve sonucunda vücutta oksijen eksikliği ortaya çıkabilir. Hematokrit düşüklüğünün bir dizi belirtisi olabilir.
Kan tahlilinde D vitamini simgesi düşük bir oranı ifade ediyorsa D vitamini düşüklüğü durumu söz konusudur. Bu vitaminin eksik olması vücudun tüm sistemlerini etkiler ve çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.
MCH değeri, kırmızı alyuvarların gerçek boyutunu gösteren MCV (mean corpuscular volmue) ile benzerdir. MCHC ile de MCH sıklıkla karıştırılır. Ancak MCHC, kırmızı kan hücrelerinin hacmine göre ortalama hemoglobin miktarıdır. Doktorlar anemi (kansızlık) teşhisi koyarken hem MCH hem de MCHC değerlerini kullanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri