İşletmeler tarafından günlük olarak yapılan tüm finansal işlemlerin kaydedildiği yevmiye defteri, muhasebe sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu defter, işletmenin günlük gelir ve giderlerinin düzgünce takip edilmesini, denetlenmesini ve kaydedilmesini sağlar.
Yevmiye defteri; günlük olarak gerçekleşen mali hareketlerin belgelerle kayıt altına alındığı, işlem ve tarih sırasına göre tutulan işletme defteridir. İşletme defterine öncelikle açılış bilanço kaydı yapılır. Ardından gerçekleşen her işlem için yevmiye kaydı tutulur. Bu kayıtların tamamında belgelendirme esastır.
Yevmiye maddesine kayıt yapılırken önce borçlu hesaplar kaydedilir, daha sonra alacaklı hesaplar kaydedilir.
Yevmiye Defterinin Tanımı: Muhasebede, ticari işlemlerin belgelere dayanarak tarih sırası ile, maddeler halinde kaydedildiği deftere yevmiye defteri (Günlük Defter) denir. Yevmiye defterine yapılan her kayıt mutlaka bir belgeye dayanmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Yevmiye defteri, günlük muhasebe kayıtlarının tutulduğu bir defterdir. İşletmeler tarafından kullanılan yevmiye defteri, günlük gelir ve giderlerin kaydedilmesine olanak tanır. Yevmiye defteri, mali durumun sürekli olarak izlenmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur.
Yevmiye defteri ciltli ya da yapraklı veya sürekli form şeklinde olabilir. Kullanılmadan önce notere tasdik ettirilmesi gerekir. Aksi halde tutulan defter kanunen geçerli sayılmaz. İşlemlerin defterlere günü gününe kaydedilmesi esas olmakla birlikte en geç 10 gün içinde deftere kayıt yapılmalıdır.
Yevmiye defteri, bir işletmenin finansal kayıtlarını tutmak amacıyla kullanılan bir defterdir. Yevmiye defteri, işletmenin tüm mali işlemlerinin detaylı kaydını içerir. Bu kayıtlar, işletmenin gelirlerini, giderlerini, borçlarını ve alacaklarını takip etmek için kullanılır.
Çalışanlara yapılan ödemelere ait belgeler yevmiye defterine kaydedilmekte. Çünkü günlük işlemler olan yevmiyeler kayıt altına alınıp ve belgenelenmek zorunda. Firmanızın tarih sırasıyla yapılan günlük işlemleri kaydetmesine yevmiye kaydı denir.
Yevmiye defterindeki kayıtlar doğru, eksiksiz ve düzenli şekilde girilmiş olmalıdır. Deftere bilgi kaydetme süresi 10 günü geçmemelidir. Girilen kayıtlar arasında satır atlanmamalı, arada boşluk olmamalıdır. Kaydın mutlaka Türkçe yapılması gerekir ama ek olarak yabancı dil kaydı da girilebilir.
Yevmiye defterinde yer alan madde numarasının önünde büyük deftere ait sayfa numarasının yer aldığı iki sütun bulunur. Buralara, hesapların büyük defterde hangi sayfalarda bulunduğu yazılır. Yevmiye defterinde yer alan her sayfanın sonunda o sayfanın toplamı alınır ve sayfanın altına yazılır.
690 hesap işleyişinde işletmenin gelir hesapları ilgili hesabın alacağına, gider hesapları ise bu hesabın borcuna kaydedilir. Hesabın alacak kalanı vergiden önce vermesi dönem karını, borç kalanı vermesi ise 690 nolu hesabın zararını gösterir.
Yevmiye Defteri Yetmezse Ne Yapılır? Yevmiye defteri için bir yıl içerisinde kullanılacağı tahmin edilecek sayfa sayısı önceden tasdik ettirilir ancak yetmemesi halinde yeniden onay alınmadan kullanıma devam edilemez. Vergi Usul Kanunu Madde 225'e istinaden hareket edilir.
Buna göre yevmiye defterinin kapanış onayının, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, noter aracılığı ile yaptırılması gerekmektedir.
Diğer bilumum defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veyahut ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir.
Yevmiye, taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre nakdi veya ayni olarak ödenen günlük çalışma bedelini tanımlamaktadır. Bir günlük çalışma ücreti olarak verilen ücrete, gündelik anlamına gelen yevmiye denilmektedir. İş yerleri çalışanlarına ödedikleri yevmiyeleri kayıt altında tutmaktadır.
Bir günlük çalışma karşılığı ödenen ücrettir.
Yevmiye defteri
Vergi denetimlerinde ya da ticari davalarda ilk önce yevmiye defterlerine bakılır. Ay sonlarında ya da dönem sonlarında verilen beyannameler bu defterle uyumlu olmak durumundadır. Genelde A4 sayfa formatında (eDefter gelince elektronik oldu) ve 100 ve katları sayfa sayısına sahiptir.
Yevmiye defteri gerçekleşmiş tüm muhasebe olaylarını, olayların olduğu zamanı kaydetme imkânı sağlar. Büyük defter ise sadeleşmiş hallerini özelliklerine göre bir araya toplar. Özetle; büyük defter herhangi bir işletmenin bütün ticari belgelerinin ayrıntılı kaydının işlendiği “ayrıntılı yaşamsal” görüntüsüdür.
b) Tasdik Edilmesi Gereken Defterler ve Tasdik Zamanı
Bu defterlerden yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin ise izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar kapanış tasdiklerinin yapılması gerekmektedir.
Bilindiği üzere 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64 /3. maddesine göre; YEVMİYE DEFTERİ'NİN KAPANIŞ ONAYI (TASDİKİ); İzleyen faaliyet döneminin (hesap döneminin) altıncı ayının sonuna kadar yapılması gerekir.
Aylık mizan, kâr-zarar durumunu takip etmek, gelir ve giderleri kontrol etmek amacıyla her ay sonunda düzenlenen mizanlardır. Bu mizanlar düzenlendiği ayın adını almakta ve düzenlendiği ayın sonuna kadar olan tüm işlemleri kapsamaktadır.
Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılmak zorundadır.
Muhasebe Fişinin Yevmiye Numarasını sütunlarda görebilirsiniz. Yevmiye Satır Başlangıç No: Numaralama işlemi yapılırken hem yevmiye fişleri hem de fişlerin içindeki yevmiye satırları ayrı ayrı numaralanır. Ve bu sıra da artarak devam eder. Orkestra bu numara takip etme işlemini her ay kendisi yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri