Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
b. Direkt maliyet yöntemi:
Ürünün maliyetine sadece direkt ilk madde ve direkt işçilik giderleri dahil edilmektedir. Genel üretim giderleri ise dönem gideri olarak kabul edilerek, dönemin gelir tablosunda yer almaktadır.
Doğrudan maliyetler: proje ürünü veya hizmetlerinin üretilmesiyle doğrudan ilgili olan maliyetlerdir. Doğrudan maliyetler çoğunlukla açık ve net biçimde belirlenebilen maliyet çeşididir. Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Maliyet muhasebesinde, direkt maliyetler doğrudan bir referans nesneye (çoğunlukla maliyet birimi genellikle pazarlanabilir bir ürün veya hizmet) atfedilebilen maliyetleri ifade eder.
İlgili 38 soru bulundu
İndirekt maliyetler ise belli para miktarlarını ifade etmez. Daha çok işin yapımı esnasında meydana gelen kaza nedeniyle maliyetlerinin artmasına neden olan dolaylı unsurlar anlamına gelmektedir.
Direkt Malzemeye Dayalı Maliyetleme (Throughput Costing) ile mamul maliyetinin içerisinde sadece direkt ilk madde ve malzeme için yapılan birim düzeydeki harcamaları dikkate alınır. Gerçekleşen diğer maliyetlerin hepsi, giderlerin oluştuğu dönemin, dönem giderleri içerisinde izlenir.
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Örneğin, bir firmanın toplam hasılatı 200 TL, toplam sabit maliyeti 100 TL ve toplam değişken maliyeti 40 TL ise firmanın kârı 60 TL olur. 200 – (100+40) = 60. Marjinal Maliyet (Marginal cost, MC)=Üretilen mal miktarında 1 birim artış olduğunda toplam maliyette meydana gelen artıştır.
Direkt İlk Madde ve Malzeme: Üretilen mamullerle doğrudan bağlantısı kurulabilen ilk madde ve malzemedir. Endirekt İlk Madde ve Malzeme: Bir mamulle doğrudan bağlantısı kurulamayan veya hesaplanmalarındaki teknik güçlükler sebebiyle (önemlilik kavramı gereğince) endirekt olarak kabul edilen ilk madde ve malzemedir.
Direkt işçilik giderleri; üretim bölümlerinde çalışan ve fiilen üretimi gerçekleştiren ve üretilen mamullere doğrudan yüklenebilen giderlerdir. Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.
Örneğin; Bir ustabaşı iki üretim gider yerine birden hizmet sunuyorsa, ustabaşının ücret maliyetinin bu iki gider yeri arasında paylaştırılması gerekir. O halde ustabaşının maliyeti her iki üretim gider yeri açısından da endirekt gider olarak nitelendirilecektir.
Endirekt malzeme : Bu süreçte nihai ürünü oluşturma esnasında kullanılan, müşteriye gönderilmeyen ancak kullanılan malzemelerdir. Örneğin çalışanların iş kıyafetleri, KKD'ler, proseste çeşitli nedenler ile kullanılan temizlik bezleri, plastik parçalardaki çapakları temizlemek için kullanılan uygun kesiciler vb.
Bakım, tamir, temizleme, ayarlama, yağlama, eğitim gibi bazı faaliyetler dolaysız işçiliğin bir kısmını kullanıyorsa, üretgen işçiliğin üretgen olmayan bir alana kayması. yani endirekt bir işçilik sözkonusudur.
Dolaylı maliyetler, genellikle iş kazası sonucunda hemen ve önceden hesaplanamayan, uzun zaman içerisinde oluşan maliyetlerdir. İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu meydana gelen dolaylı ve dolaysız maliyetler Fotoğraf 3.2'de gösterildiği gibidir.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir. maliyetleri gibi maliyetlerdir.
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Stok maliyet türleri; Girişlerin Ortalaması, Eldekilerin Ortalaması (yürüyen ağırlıklı ortalama), Dönemsel Ortalama, FIFO, LIFO ve Fiziksel Maliyet seçeneklerini içerir. Bu maliyet türleri üzerinden maliyetler hesaplanır, özet ve ayrıntılı maliyet analizi raporları alınır.
İlk madde/malzeme giderlerinin bir alt sınıfı olarak düşünüldüğünde, direkt ilk madde ve malzeme giderleri; hangi mamulle veya işle ilişkilendirilebildiği belirlenebilen veya o mamule, işe doğrudan aktarılabilen giderlerdir. Örneğin; kereste gideri, mobilya mamulü için direkt ilk madde/malzeme gideridir.
Direkt hammadde ve malzeme maliyeti, işletmelerin üretim faaliyetlerini sürdürebilmesinde kullandığı ve tükettiği her türlü hammadde ve malzemelerin parasal tutarıdır (Ertaş, 1998: 7).
Direkt işçilik: Mamulün üretilmesinde doğrudan çalışan işçilere ödenen ücretlerdir. Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri