Bu arızanın en büyük nedenleri arasında aracın valf bakımının aksatılması ile valf içerisinde toz ve toprak birikerek valfin tıkanmasıdır. Biriken bu topraklar kuruyarak valf içine yapışır. Biriken madde miktarı arttıkça da aracın EGR'si tıkanır. Tıkanmayla birlikte aracın performansı %50'ye kadar düşüş gösterir.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
Egzoz gazlarının işlenmemiş haline uzun süre maruz kalan sistemin karbon oluşumu nedeniyle tıkanması ise sıkça karşılaşılan bir sorundur. Özellikle, gazın geçişini sınırlayan EGR valfi çevresi, birikimin görülebildiği noktalardır. Sistemin tıkanmaması adına düzenli olarak EGR valfi temizleme işlemini yapmak önemlidir.
Egzoz gazı emisyonunu düzenlemeye yardımcı olan EGR valfi çoğunlukla kapalı durumdadır. Eğer motordaki sıcaklığın düşürülmeye ihtiyacı yoksa kapalı kalmaya devam eder. Uzun sürüşlerde ve motor sıcaklığının arttığı zamanlar ise devreye girer.
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
EGR arızası sonucunda araç performans kaybı yaşar. Yaşanan performans kaybı aracı etkilese de çoğu zaman yolda bırakmaz.
EGR valfi bozuk olursa ne diyenler, bunun motorun basıncının düşmesine, yanma sıcaklığının azalmasına ve motor yağının işlevselliğini kaybetmesine neden olduğunu bilmelidir.
Egzoz devridaim işlemi EGR valfi iptali sonrası sağlanamaz. Bu nedenle araç içerisinde yakıt miktarı artar ve çiğ yakıt da buna bağlı olarak artış gösterir. Çiğ yakıt zaman içerisinde egzozdan siyah duman halinde çıkarak, aracı ve çevreyi tehlikeye atar.
Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir. Aynı zamanda motorun aşırı ısınması ile birlikte aracın yağ yakması durumu da ortaya çıkabilir.
Görsel sonucu İlk olarak ufak bir fırça yardımıyla EGR valfinde biriken kurum ve kirin genel bir temizliği yapılır. Daha sonrasında özel sıvılarda bekletilerek, biriken kurumun tamamen temizlenmesi sağlanır. Bütün bu temizleme işlemlerinin ardından son olarak da EGR valfi motora doğru bir şekilde takılır.
EGR valfi sayesinde nitrik oksit ve diğer kirletici gazlar %5 ile %15 değerleri arasında yanma odasına geri gönderilir. Sürekli olarak geri giden gazlar, yanma odası sıcaklığının azalmasına yardımcı olarak NOx üretimini engeller. Bu şekilde yakıt verimliliği de artmış olur.
Kesinlikle fişi çıkartın. Hiçbir zarari olmaz. Çekişin artacağını göreceksiniz. Egr zehirli gazin bir kısmını tekrar motora basarak, egsozdan çıkan zararli gazlarin oranini düşürüyor güya.
EGR valfi zamanla aşınır ve bozulmalar meydana gelir. Egzoz gazından dolayı içerisinde kurum birikir ve bu da performansı etkiler. Bu yüzden EGR valfi temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik doğru zamanlarda ve doğru şekilde yapılmalıdır hatta gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
EGR Tıkanması Nedir? EGR, egzoz gazı devridaimini sağladığından, egzoz gazındaki kurumlar sebebiyle tıkanır. EGR tıkanması sonucunda EGR valfinin ağzında, karbon, kurum ve yağ gibi maddeler bir birikinti meydana getirir.
Antifriz konulmayan araçlarda kışın eksi derecelerde egr gövdesi çatlayıp, motor içine yada dışarı su kaçırma sıkıntıları oluyor. İyi bir vag ustasına gidip tam teşhis yaptırmanız gerekir.
Egr iptali yapılırsa araç muayeneden geçer mi ? Evet geçer.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Egr'nin arızalanması veya iptal edilmesi aracın motorunda tekleme, vuruntu ve performans kayıplarına neden olur. Bu işlemi gerçekleştiren sürücülerim sıklıkla merak ettiği konulardan biri de araç EGR iptal edilince muayeneden geçer mi? sorusudur.
EGR Arızası: EGR arızası da, aracın siyah duman çıkartmasına neden olabilir. Bu arıza, aracın dengesiz çalışmasına sebep olabilir. Aracın aniden hızlanması: Aracın fazla zorlanması, siyah duman çıkışına sebep olur.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir.
Spreyi sıkarken arabayı maksimum 1750 devire getirin 5 saniye sıkın sonra gazı bırakın 10 saniye beklerken rölantide çalışsın bu şekilde sürekli devam ettikten ve en az 10 kere sıktıktan sonra da birikmeyi engellemek için 1 kere dip gaz yapmak yeterlidir. arkadaş boşa uğraşmış malesef...
EGR ise “Exhaust gas recirculation” (egzoz gazı devirdaimi/geriçevirimi) tanımının kısaltmasıdır. EGR valfi, egzoz gazının devirdaiminde ve azot oksit gazlarını kontrol altına almada görevli olan metalik ve plastik parçalı bir valftir. Benzinli ve dizel motorların büyük çoğunluğunda bulunur, motor bölmesinde yer alır.
Egr Valfini Neden Bozulur? EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri