Diş çekimi sonrasında 2-3 saat boyunca herhangi bir gıdanın ya da suyun tüketilmesi önerilmez. Lokal anestezilerin etkisinin geçmesi ve ağızdaki uyuşukluğun dağılmasının ardından rahatlıkla su içilebilir. Kanama ihtimalini azaltmak için soğuk ve sıcak su tüketmekten kaçınılmalı, ılık su içilmelidir.
Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının. Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekiminden sonra hekimin de uyarısı ile birkaç saat yemeklerden uzak durmak gerekir. Ardından soğuk ve çok sıcak içecekler, sert besinler, şeker gibi dişe zararlı besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu gıdalar dişlere zarar verdiği gibi dayanılmaz acılara sebep olur ve enfeksiyona yol açar.
Diş çekimi işlemi sırasında rahat hareket edebilmeniz için randevunuza rahat kıyafetler giymelisiniz. Randevunuza gelmeden önce duş alın veya banyo yapmanız önerilmektedir. Böylece diş çekiminden sonra cildinizde ağzınızda enfeksiyona neden olabilecek yiyecek parçacıkları kalmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Diş çekimi sonrası 2 saat boyunca herhangi bir şey yiyip içilmemelidir. 2 saat sonrasında yumuşak şeyler tüketilmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.
Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın. 3. Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyonda sonra 24 saat boyunca çok sıcak yiyecekler, içecekler, alkol ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
Diş hekimleri çekim yapıldıktan sonra ilk gün için bol miktarda sıvı almanızı tavsiye ederler. Ve diş çekildikten sonra 2 saat içinde yeme-içme tavsiye edilmez. Sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat etmek gereklidir. çekim yapılan taraftan yememeye dikkat edilmelidir.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir.
Bu süreçte bol miktarda su tüketilmelidir. Yumuşak, sıcak olmayan yiyecekler diş çekiminden sonra alınabilecek en iyi yiyeceklerdir. Güvenli gıdalara örnek olarak patates püresi, meyve suları, yumurta, makarna, elma püresi ve çok sıcak olmayan çorba verilebilir.
Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir. Operasyonun ardından, 18 saatin sonunda ağrı kesici alımına başlanır; ilk 48 saatin ardından genellikle ağrı kesici içme gereği duyulmaz.
Çekim sonrasında açılan boşluğun kapanması 3 haftaya kadar uzayabilir. Böylece diş eti hassasiyetinizde tamamen ortadan kalkabilir. İmplant veya farklı bir tedavi yöntemleri uygulanacaksa kemik oluşumunun artması adına 1 ay beklemek gerekebilir.
Diş çekiminden sonraki birkaç saat içinde katı gıdaların tüketilmemelidir. Katı gıdaları tükettiğinizde diş çekimi sonrasında bölgede oluşan kan pıhtısını bozabilir ve diş etlerine ciddi zararlar verebilirsiniz. Bu nedenle diş çekiminden sonraki ilk gün içerisinde sadece sıvı ve püre şeklindeki gıdaları tüketmelisiniz.
Diş çekimi işlemi gerçekleştirildikten sonraki 24 saat içerisinde sıcak su ile banyo yapmamalısınız. Diş çekiminden sonraki birkaç gün için sert ve kabuklu yiyeceklerden kaçınmalısınız.
Diş çekimi sonrası başınız yüksekte olacak şekilde yatmanız gerekir. İlk gün dişin çekildiği alana dokunmayın ve ağzınızı çalkalamayın. Diş çekimi sonrası yaklaşık 2 saat boyunca yemek yemeyin ve bir şeyler içmeyin. Süre dolduktan sonra ılık bir şeyler yiyip içmeye özen gösterin.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
İlk 1-2 gün sert gıdalar uzak durmalısınız. Bu süre içerisinde sıvı ve yumuşak gıdaları tüketin. İlk günlerde sıcak yemek, alkollü ve gazlı yiyecek içecek tüketimi de yapmayın.
Eğer çekilen dişiniz yirmilik dişinizi ise bu çekim sonrasında dört beş saat boyunca yemek yememeniz gerekir. Bu diş eti bölgeniz için önem arz eden bir konudur. Ancak çekilen dişiniz normal dişlerinizden birisi ise çekimden bir saat sonra yemek yiyebilirsiniz.
Diş çekimi sonrası ağız bölgesi hassaslaşır ve iltihaplanma riski artar. Sigara içenlerde, iltihaplanma süreci daha uzun ve zorlu olacaktır. Sigara içmek, ağız yarası ve dikiş yerlerinin iyileşmesini yavaşlatmaktadır.
Sızıntı şeklinde olabilecek kanama 6-24 saat arasında devam edebiliyor. Kan, tükürüğünüzü boyayabiliyor. Bu nedenle kanamanızın çok olduğunu düşünüp paniğe kapılmayın. Bu konuda diş hekiminize danışabilirsiniz.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Çekim sonrası ağrı olursa aspirin dışında bir ağrı kesici almalısınız. Aspirin, kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kanamayı başlatıp pıhtılaşmaya engel olabilir. Uyuşukluk geçmeye başlarken, şiddetli bir ağrı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri