Eğer diş iltihabı tedavi edilmez ve kontrol altına alınmazsa, enfeksiyon çene kemiğine yayılabilir ve bu durumda çene kemiğini etkileyebilir. İltihap, çene kemiği dokusuna zarar verebilir ve bu doku kaybı, çene kemiğinde zayıflamaya ve gerilemeye neden olabilir.
Bir kırık veya boşluk gibi ya da travma gibi çeşitli sebeplerle bu yapıların bütünlüğünün bozulması, zararlı bakterilerin diş köküne ulaşmasına sebep olarak diş kökünde iltihaplanmaya yol açar. Bu enfeksiyon, kökün ucuna yayılarak enfeksiyonun kemiğe yayılmasına ve sonunda apseye neden olabilir.
Çene kemiği erimesi belirtileri şu şekildedir: Beslenme esnasında nedeni anlaşılamayan problemler. Ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesine rağmen diş çürüklerinin ortaya çıkması Yüzde asimetrik bir görüntünün ortaya çıkması, estetik açıdan ağız bölgesinde problemler yaşanması
Kemik kaybını önlemenin en iyi yolu, iyi fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarını devam ettirmektir. Küçük yuvarlak başlıklı iyi bir elektrikli diş fırçası, manüel diş fırçasına göre daha fazla plağın temizlenmesine yardımcı olabildiğinden, kemik erimesi ve bununla ilgili sorunlara karşı etkili bir önlemdir.
Hastaya diş çekiminden sonra her ne kadar kemik tozu eklemesi yapılsa da kemik erimesi devam etmektedir. Bu durumun önüne geçmek için yapılan implant tedavisiyle beraber kemik erimesinin önüne geçmek mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Çene kemiği erimesi iyileşir mi? Evet. Günümüz teknolojisi sayesinde eriyen çene kemiği desteklenerek tedavi edilmektedir.
Hastalık bu aşamaya geldikten sonra kemiklerde oluşan hasarın geri döndürülebilmesi büyük ölçüde mümkün değildir. Bu nedenle ileri yaşlardaki bireyler bu hastalığa yakalanmamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalı, beslenme düzenine dikkat etmeli ve düzenli olarak spor yapmalıdır.
Kemik erimesinde implant tedavisi
Kemik erimesi olan hastalarda başarılı bir şekilde implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Hastanın çenesinde yer alan kemik kaybı ölçüldükten sonra implant uygulanma kararı alınabilir. Bunun için implant uygulanması için farklı yöntemler tercih edilir.
Çene kemiği tozu ile tedavi edilen bölgede hastanın iyileşme potansiyeline bağlı olarak en az 4 ay sonra yeni kemik oluşumu izlenebilir. Bu biyolojik bir süreçtir ve daha kısalması mümkün değildir. Dolayısıyla en az 4-6 ay sonra iyileşme gerçekleşebilmektedir.
Vitamin ve Kalsiyum Alımının Arttırılması
Kalsiyum diş kemiği içerisinde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Bu mineral zamanla dışarıdan gelen bakteri ve asitlerden dolayı azalır. İçerisinde kalsiyum açısından zengin yiyecekler yemek diş kemiğini güçlendirmek için en etkili yollardan birisidir.
Tedavide çeşitli kemik bankalarından tedarik edilen kemik zarları, sağlıklı greft dokuları kullanılmaktadır. Uygulanan bu tedavi yönteminin adı Box tekniğidir. Bu teknik sayesinde eriyen çene kemiğinin yerleri doldurulur. Sonrasında zarar gören dişler tedavi edilerek ağız ve diş sağlığı kontrol altına alınır.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
Çene kemik iltihabı için antibiyotik ve antifungal ilaçlar etkilidir. Bazı durumlarda ise hastanede tedaviyi gerektirebilir. Çocuklarda daha sık görülür. Çeşitli durumlarda Hiperbarik Oksijen Tedavisine (HBO) gereksinim duyulur.
Diş ya da dişetinde şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik, çiğneme esnasında ağrı, ağız açmada zorluk, yüksek ateş, kötü tat ve koku gibi şikâyetlere yol açan diş apsesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Diş iltihabı uzun süre boyunca artarak devam gösteriyorsa, acil bir şekilde diş hekimine başvurulması önerilir. Diş iltihaplanmaları çoğunlukla küçük oluşumlar olarak ortaya çıkar ve yaklaşık 4-5 gün içerisinde kendiliğinden düzelme gösterir.
Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde tekrarlayabilir. Bazı araştırmalar, diş eti çekilmesinden sorumlu bakterilerin kan dolaşımına diş eti dokusundan girebileceğini ve kalp, akciğer gibi organları etkileyebileceğini gösterir.
Kullanılabilecek aparatlar, ameliyat olunmasına gerek bırakmayacak şekilde üst çenenin genişlemesine yardımcı olabilir. Bu tür durumlarda ilk olarak ameliyatsız yöntem uygulanır. Dişlerde yaşanan çarpıklık ve kaymalar sonucunda, üst çenede dişlerden kaynaklı bir daralma ortaya çıkabilir.
Diş eksikliği olan hastaların çene kemikleri zamanla eriyerek ciddi oranda incelir. Her ne kadar implant tedavisi için çene kemiğinin kalın ve sağlıklı olması önemliyse de çene kemiği erimesinde implant uygulanabilir.
Çeneye gelen darbe ile oluşan kırığın tedavisinde şineleme, plak uygulaması ya da ikisinin kombinasyonu uygulanabilir. Çene kırıklarının normal iyileşme süresi 6-8 haftadır.
Çene Kemiği Ne Kadar Sürede Erir? Diş çekildikten sonra, kökü çevreleyen kemik hızlıca erimeye başlar. Çene kemiği erimesi ilk 6-12 ayda en hızlı şekilde erir. Daha sonra daha yavaş bir seyirde erime devam eder.
Son olarak diş kaybının yaşandığı bölgede klasik köprü protezi uygulanmış olsa bile kemik erimesi devam etmektedir. Vidalı diş yani implant yapıldığında ise kemik erimeleri tamamen durdurulur. Çünkü implant dişler, diş kökünü aynen taklit eder.
Diş eti dokusunun kendisine ait iltihabı olarak adlandırdığımız gingivitis hastalığının ilerlemesi ya da aşağıya doğru devam etmesi neticesinde periondontitis adı verilen; dişlerin kök yüzeylerini ya da köklerini tutan kemik dokusunda bir erime meydana gelir.
İçeriğindeki kalsiyum sebebi süt ile vücudumuzdaki diğer kemikler gibi çene kemiğini de güçlendirir.Günlük diş bakımınızın bir parçası olarak düzenli bir şekilde süt tüketimi diş sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
Brokoli: Kemik erimesi İbrahim Saraçoğlu tarafından ile tedavi edilebilir. Brokoliyi çok az suda haşlayarak tüketmek kemik erimesini önlemektedir. Brokolinin suyunu içmenizi ve sebzeyi yemenizi tavsiye eder. Keten Tohumu: Kemik erimesine şifa olacak bitkilerden biri de keten tohumu olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri