Diş minesi aşınması, diş hekimi tarafından uygulanan tedavi yöntemleriyle düzelir. Dişler zamanla aşınır mı? Evet, dişler zamanla aşınır. Sigara ve alkol kullanımı, asitli içecekler, sert yiyecekler ve kötü ağız bakımı dişlerin zamanla aşınmasına neden olur.
Diş hekiminin muayenesi sonucunda diş minesinin ne derecede aşındığı ortaya çıkar ve buna bağlı olarak bir tedavi yöntemine karar verilir. Diş minesi aşınması ilk evrelerinde ise basit bir tedavi ile sorun ortadan kalkabilir. Fakat aşınma ilerlemişse daha etkili tedavilere ihtiyaç duyulur.
Kaybedilen mine tabakasının kendisini yenileme özelliği bulunmuyor. Bu nedenle, diş minesi aşınmasının belirtileri göz ardı edilmemelidir. Yapılacak müdahalelerle diş minesinin yenilenmesi mümkün olmasa da diş tedavisi gerçekleştirilerek, diş kaybının önüne geçilebileceği unutulmamalıdır.
Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz. Bu sebeple, diş minesinin aşınmasına engel olmak oldukça önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Kalsiyum fosfat ve florürün dişlere ve diş minesine iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle diş minesi güçlendirme için kalsiyum fosfat ve florür içeren diş macunları ve jeller kullanmaya özen göstermelisiniz.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz.
Bu işlem, "remineralizasyon" adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilebilir.Mevcut diş minesi bütünüyle aşınmadan önce onu güçlendirmek amacıyla florür ve kalsiyum içeren ürünleri kullanarak bütün gayreti zayıf noktalara toplayabilirsiniz.
Diş beyazlatma işlemleri sırasında kullanılan solüsyonlar, belli bir yüzde ile kullanıldığı zaman hiçbir şekilde dişlere zarar vermemektedir. Kullanılacak solüsyonların miktarını da diş hekimi belirlediği için diş minelerinde ve diş etlerinde herhangi bir yan etkiye sahip değildir.
Diş minesinin zayıflamasının nedenleri şunlar olabilir: Yetersiz ağız bakım alışkanlığı Özellikle aşırı şekerli veya asitli yiyecek ve içecekler tüketmek olmak üzere sağlıksız besin düzeni. Dişleri çok sert fırçalama veya sert kıllı bir diş fırçası kullanma.
Diş Şeffaflaşması Nedenleri
Dişlerimizin en dış katmanında bulunan diş minesi dişlerimizi korumakla görevlidir. Bazı sağlık koşulları ve tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olarak diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Bu aşınmalar yüzünden de dişleriniz zamanla şeffaf bir görünüme ulaşır.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Dişlerde siyah lekelenmenin en belirgin nedeni kötü ağız hijyenidir. Plak ve şekerli gıdalardan gelen asitlerin dişlerinizin koruyucu mine kaplamasına zarar verebilir. Bu, tedavi edilmediği takdirde dişe siyah veya kahverengi bir görünüm verebilecek diş çürümesine ve oyuklara neden olur.
Diş minesi, Mohs sertlik skalası açısından 5 ile değerlendirildiğinden insan vücundaki en sert maddedir. Dentin, 3-4 sertlik derecesi ile, daha az mineralize ve daha az kırılgan olarak, mineyi desteklemektedir ve sağlamlık için gereklidir.
İşlem süresi ortalama 7-10 gün sürer. Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Diş minesi canlı hücre içermediğinden yeniden büyüme kabiliyetinden yoksundur. Bir kere yok olduğunda, yeniden oluşamaz ve altındaki daha yumuşak tabakayı savunmasız bırakır.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Hindistan cevizi yağının diş eti iltihaplanmalarını da engellediği saptanmıştır. Zeytinyağı ile yapılan gargaralarında ağız ve diş sağlığına katkıda bulunduğu saptanmıştır. Zeytinyağı içinde yer alan antimikrobik ve antioksidan özellikleri sayesinde ağız içerisinde biriken bakterileri ve enfeksiyonları gidermektedir.
Tedaviler; Estetik diş dolgusu (kompozit) ya da yaprak porselen (porselen lamina) tedavisi. Dolgu işlemini yapmak için, dişinizdeki çatlak bölgedeki renklenme temizlendikten sonra diş minenizle aynı renk dolgu materyali uygulanır .
Diş minesini temizleme: Diş bakımı yaparken lekeli olan dişler için ayrıca diş fırçalama yapılmalıdır. Diş macunlarının çoğu florür içerir. Florür içeren diş macunlarının tercih edilmesi diş yüzeyinde meydana gelen lekelenmeleri azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri