Diş hekimi, diş temizliği işlemi için ultrasonik ve periodontal aletler kullanır. Büyük tartar parçaları bu aletlerin titreşimi aracılığıyla gevşetilip parçalanır. Daha sonra bunları temizlemek için hava ve su püskürtülür ve hastanın tükürmesiyle bu parçalar ağızdan uzaklaştırılır.
Diş temizliği işleminde diş yüzeyinde bulunan tartar ve plaklar çeşitli aletler kullanılarak temizlenir. Bu aletler diş minesine zarar vermez ve yalnızca diş yüzeyini kaplamış olan plak ve tartarların uzaklaştırılmasında etkilidir. İşlem sonrasında yüzeyinde temiz ve pürüzsüz bir görünüm elde edilebilir.
Diş hekimleri sadece diş taşlarını temizlemek ile kalmaz, tüm ağız içi bakımı da yapar. Ortalama 25-30 dakika süren diş taşı temizliği bazı durumlarda 1 saate kadar uzayabilir. Genellikle tek seansta biter, ileri diş eti hastalıklarının olduğu durumlarda seans sayısı artabilir.
Diş Temizleme İşlemi Acıtır mı? Diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir. Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır.
İşlemler sırasında dişler uyuşturulur mu? Diş eti altında kalan taşların derin temizliği ve kök yüzeyi düzeltmeleri gerekmedikçe işlemler sırasında herhangi bir anesteziye gerek duyulmamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Diş Taşı Temizliği Dişi İnceltir mi? Diş taşı temizliğinin bilinen bir zararı yoktur. Dişleri inceltmez ve diş eti çekilmesine sebep olmaz.
İşleminin ardından hasta 2 saat boyunca hiçbir şey içmemeli ve yememelidir. İlk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk şeylerden uzak durulmalıdır. Temizleme işleminin ardından diş etlerinde sızıntı olması ve birkaç gün soğuk sıcak hassasiyeti yaşanması mümkündür.
Diş taşı temizliği sonrası, diş etlerinde bir miktar kanama ve hassasiyet görülebilir. Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Diş taşı temizleme işlemi, diş taşı yoğunluğuna göre 1 ya da 2 seansta tamamlanan bir işlemdir. Seanslar ortalama 30 dakika sürmektedir.
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Diş taşı temizliği sonrasında;
Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Diş taşı temizliği ve beyazlatma işlemleri birbirinden farklıdır. Taş temizliği sırasında beyazlatma için ekstra bir işlem yapılmaz ama lekelerinden arınan dişler haliyle daha beyaz görünür. Aynı zamanda yapılan polisaj uygulaması da lekelerden arınmış daha parlak bir diş yüzeyinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Diş taşı temizliğinde anestezi uygulanmaz. İğne vurulmaz ya da herhangi bir uyuşma olmaz. Senede bir yaptırılması gereken diş taşı temizliği asla ertelenmemelidir. Sanıldığının aksine son derece kolay ve kısa sürede gerçekleşir.
Diş hekimi, diş temizliği işlemi için ultrasonik ve periodontal aletler kullanır. Büyük tartar parçaları bu aletlerin titreşimi aracılığıyla gevşetilip parçalanır. Daha sonra bunları temizlemek için hava ve su püskürtülür ve hastanın tükürmesiyle bu parçalar ağızdan uzaklaştırılır.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
2023 yılında diş taşı temizleme fiyatı, uygulanacak yönteme bağlı olarak değişmektedir. Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Diş taşı temizletmek, zararlı değildir. Bahsettiğimiz gibi dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plaklar halinde bir süre sonra taşlaşması neticesinde oluşmaktadır.
Periodontoloji Tedavisi Acıtır mı? Periodontoloji tedavisi genellikle hafif bir ağrı ile sonuçlanır. İlk olarak diş eti hastalıklarının erken aşamalarında tedavi edilirse, daha az ağrılı olabilir. Bu nedenle, düzenli diş muayeneleri yaptırmak ve diş eti hastalıklarının erken teşhisi için önemlidir.
İşlem sonrasındaki 1 haftalık süreçte soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Anestezi yapılmadıysa işleminin ardından 2 saat boyunca hiçbir şey yememeli ya da içmemelisiniz. İlk 24 saat boyunca sıcak ve soğuk yiyecek / içeceklerden uzak durmalısınız.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Diş plağı düzenli ağız hijyeni ile kaldırılmazsa sertleşmeye başlayabilir. Sertleşmenin miktarı arttıkça diş taşı oluşumu görülebilir. Genellikle açık renkte ve sarımsı görünümdedir.
Hastalarımıza zararlı görünen nokta ağız içerisindeki plağın tükürük etkisi ile yeniden taşlaşması ve yeniden diş taşı oluşumu fakat bu tamamen normal bir süreçtir ağız sağlığımızın korunması için diş taşı temizliğini belirli aralıklarla tekrarlamamız gerekir.
Diş taşı birikiminin tekrar oluşmasını engellemek için düzenli ve etkili bir ağız hijyeni rutini benimseyin. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi ve ağız gargarası kullanın. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve düzenli diş hekimi kontrollerini sürdürün.
Önce diş taşı temizliği mi yoksa dolgular mı yapılır ? Dolgular, protezler, implantlar vb. diş tedavilerinden önce diş taşı temizliği yapılarak diş eti hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri