Ekspertiz Raporu Kesin Delil mi? Ekspertiz raporları delil niteliği taşır. Söz konusu karar yüksek mahkeme tarafından yüksek kararlarda yerleşik olarak bulunur. Ekspertiz raporlarının geçerli olmaları için mutlaka TSE damgası taşımaları gerekir.
Hasar anında sigorta şirketi tarafından eksper raporuna ihtiyaç duyulsa da eksper raporunun tazminat tutarının belirlenmesi konusunda bir bağlayıcılığı yoktur.
Hakem eksper tarafından düzenlenen rapor, nihai rapor olduğundan bu raporlara sistem üzerinden itiraz edilememektedir.
Gayrimenkulün gerçek değerini belirleme amacıyla yetkili kişi ya da kurumlar tarafından hazırlanan değerleme raporuna ekspertiz raporu adı verilir. Ekspertiz raporunu bankaların belirlediği SPK lisanslı uzman kadrosuna sahip ekspertiz firmaları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları hazırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizde sigorta eksperi olabilmek için, Hazine Müsteşarlığının açtığı eksperlik kurslarına katılmak ve kursu başarı ile tamamlamak gerekir. Üç ay süren kursu tamamlayan ve başarılı bulunan kursiyerler, başvurdukları branşta eksperlik sertifikası almaya hak kazanır.
Yanlış bir kullanım olsa da “eksper raporu” ya da “exper raporu” olarak da bilinen ekspertiz raporu, alım ve satım işlemlerinden önceki aşamada hasar tespitini ve mallara biçilen değeri, alanında uzman kişiler tarafından yapılan incelemeler sonucunda ortaya koyan bir belgedir.
Artık ikinci el araç satışında expertiz raporu alınması artık çok yaygın bir uygulama. İkinci el araç satışında satıcının sorumluluğu, alınan expertiz raporundaki eksiklikler bakımından kalkar. Yani expertiz raporunda yer alan hasarlardan alıcı haberdar olarak kabul edilir.
Yanlış bir ekspertiz raporu verilmişse o bedeli ekspertiz firmasından tahsil edebiliriz. Bunun da yöntemi 10 bin 390 liralık alacağa kadar Tüketici Hakem Heyetine başvurmak, üzerinde de Tüketici Mahkemelerine başvurmaktır.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Kusur oranına itiraz nasıl yapılır? Kusur oranına itirazda eğer iki tarafında sigorta şirketleri aynı ise 5 iş günü içinde SBM ye başvurarak, sigorta şirketleri farklı ise Sigorta Tahkim komisyonuna, Trafik Mahkemesien ya da Asliye Hukuk mahkemelerine başvuru ile yapılır.
Ekspertiz raporunun herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
İkinci El Araba Satışlarında Ekspertiz Raporu ve Satış Yetkisi. Yönetmelik kapsamında, otoekspertiz raporunun bir kopyasının notere ibraz edilmesi gerekiyor. 8 yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el araba satışları ise rapor zorunluluğundan muaf tutuluyor.
Müsteşarlığın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği/Sigortacılık Müdürlüğü'ne hitaben gönderdiği 5.10.2012 tarih ve 16199 sayılı yazıda, “5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 22. Maddesinin on dokuzuncu fıkrasına göre, sözleşmede aksine hüküm yoksa ekspertiz ücretleri sigortacıya aittir.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Oto Ekspertiz Raporu
Burada eksperler aracın hasar kaydına ulaşırlar. Profesyonel ekipmanlarıyla aracı muayene eder; motor parçalarının performansından arabanın yaşına, kilometre değerine ve aracın boyasının durumuna kadar her türlü ayrıntıyı inceleyip nihai bir karara vararak aracın değerini belirlerler.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Oto Ekspertiz Raporu Kime Aittir? Ekspertiz raporu, araca ekspertiz yaptırılmasını talep eden ve ekspertiz ücretini ödeyen tarafa aittir. Alıcı ekspertiz ücretini ödediyse raporun sahibi olacaktır.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Ticari faaliyet olarak gerçekleşen araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu tutulacak. Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak.
Hasar Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır? Aracına ilişkin hasar ekspertiz raporunu www.sbm.org.tr adresine girebilir, ilgili alanlara T.C. kimlik numarası, hasara uğrayan aracın plakası ve hasar tarihini girerek alabilirsin.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri