Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Gezilecek yerler: Ulu Cami, Hevsel Bahçeleri, Anzele Parkı, Diyarbakır Surları, Birkleyn Mağaraları… Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.
Diyarbakır'ın En Meşhur Tatlısı: Diyarbakır'ın sevilen meşhur tatlısı burma kadayıfı mutlaka yemekleriniz sonrası denemelisiniz. Eğer Diyarbakır'da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız peynirli kadayıf, revani, zingil ve Diyarbakır usulü künefeyi de tatmanızı tavsiye ederiz.
MEFTUNE YEMEĞİ YANINA NE GİDER? Meftune yemeğinin yanına sade bulgur pilavı veya şehriyeli pirinç pilavı yapabilirsiniz. Yanına semizotlu salata veya bir kase yoğurtla yemeğinizi afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyete olsun.
İlgili 20 soru bulundu
Diyarbakır'a geldiğinizde deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında, kaburga dolması, mumbar, nardanaşı, ayvalı kavurma, meftune, duvaklı pilav, patlıcan dizme, cartlak kebabı (ciğer kebabı), habenisk, mahlepli Diyarbakır çöreği gibi lezzetler var. Finalde de burma kadayıf ve tabii ki karpuz.
Diyarbakır Kabak Meftunesi
Malzemeleri kış kabağı, kuzu eti ,sadeyağ, domates salçası, sumak, sarımsak, tuz, pul biberdir. Diyarbakır Kabak Meftunesi 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Diyarbakır ziyaretlerinde mutlaka gezilmesi gereken doğal yerler arasında:Şeyhandede Şelalesi, Hilar Mağarası, Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri, Birkleyn Mağaraları, Gelincik Dağı ve Melike Belkıs Kaplıcaları yer almaktadır.
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
Diyarbakır'ın sabah kahvaltılarında kavurmalı yumurta yenir. Çayırlarında ve doğasında özgür gezen büyükbaşların en güzel etlerinden kavurma üretimi yapılıyor. Kahvaltıda da omlet içinde kullanılıyor. Kimi kahvaltıcıda masanıza cacık sunumu yapılır ki bu da sabah serinlemeniz için harika bir fırsat.
Kültürel kimliğiyle; yalnız Türkiye'nin değil, tüm dünyanın da en önemli kentlerinden biri sayılır. Kent tarihsel potansiyeliyle adeta bir Açık Hava Müzesi niteliğindedir. Birçok medeniyete beşiklik eden kent döneminin tanığı olmuş ve gelen her medeniyetin izlerini barındırmaktadır.
Diyarbakır'daki Artukoğulları egemenliği 1232 yılında sona ermiş sonrasında sırasıyla; EY.Y.übiler(1232-1240), Anadolu Selçukluları (1240-1302), Mardin Artukluları (1302-1394), Timur (1394-1401), ve Akkoyunlular (1401-1507) Diyarbakır'a egemen olmuştur.
ismini bulunduğu semtten alan diyarbakır'ın en meşhur ciğercisi. mekan dağkapı semtinde daracık girilen bir sokakta dört katlı bazalt taşlarından yapılmış mimarisiyle sizi hemen etkileyecek bir binadır . sahibi yıllarca sokakta seyyar arabasında ciğer sattıktan sonra bu dükkanı açmıştır.
Soğuk ve serin hava kütlelerinin Diyarbakır havzasını geçmemesi nedeni ile kış mevsimi Doğu Anadolu yüksek yaylaların olduğu gibi soğuk geçmez. Sıcaklığın -24 C olduğu görülmüştür. Fakat ortalama düşük sıcaklık 8.7 C dir.
Diyarbakır'ın Eğil ilçesi de deniz gelen şehirlerden! Dicle Baraj Gölü'nde artık tekne gezintileri yapılabiliyor, jet ski'ye binilebiliyor. Tarihi dokuya doğal güzellikler de eklenince Eğil, turistler için cazibe merkezi olmaya aday.
Behram Paşa Camii
Diyarbakır tarihi yerler dendiğinde hepsinin görülmeye değer olduğuna şüphe yok. Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Hüsrev Paşa Hanı, Diyarbakır Kalesi, Diyarbakır Atatürk Köşkü, Latifiye Medresesi, Asur Sarayı ve Artuklu Sarayı ziyaret edilmesi gereken tarihi destinasyonlardan yalnızca bazıları.
Kaç günde gezilir; Diyarbakır tatil planınız için 3-4 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaret Edilecek En İyi Zaman; Karasal iklimin hakim olduğu Diyarbakır'da, yaz ayları oldukça sıcak geçerken ziyaret edebilecek en iyi zaman yağışların az ve güneşin hafif hafif kendini gösterdiği bahar aylarıdır.
NE ALINIR? El sanatları, hasır bilezik, kiniş gerdanlık, gümüş işlemeli nalın ve çekmeceler kuyumcuların beğenilen ürünleridir. Köylerden el dokuması halı ve kilim üretimi yapılmaktadır.
Bir zamanlar develerin sırtında taşınıp, kılıçla kesimi yapılan, dünyanın en meşhur karpuzu unvanına sahip Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Çınar ilçesinin kırsal Çakırkaya Mahallesi üzerinde 250 dekarlık alanda hasadı yapılan karpuzlar TIR'lara yüklenip batı illeri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.
Diyarbakır ikliminde Akdeniz iklimin haim olduğu yerlerde tüm zeytin çeşitlerini yetiştirebilirsiniz ama yüksek rakımlı bölgelerde ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Medfun kelimesi Osmanlıca bir kelime olarak bilinmektedir. Kelime anlamı olarak defnedilmiş ve gömülmüş manasında kullanılan bir kelime olduğu söylenebilir. Tarih kitaplarında ve Osmanlıca kitaplarında rastlanan bir kelime olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri