Elma, yüksek lif oranı ve düşük kalorisi sayesinde kilo aldırmayan, aksine kilo verilmesine yardımcı olan bir besindir. Elmanın ara öğünlerde ya da öğün öncelerinde tüketilmesi kilo vermeye yardımcı olur.
Akşam elma yemenin mideye zararı yoktur ve kilo aldırma özelliği de yoktur. Elma ve bitki çayı ya da elma ve yoğurt ile öğün yapabilirsiniz.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor.
Elma Yemek Zayıflatır mı? Elma yüksek oranda lif içeren meyvelerden biridir. Lif bağırsak faaliyetlerini düzenler ve sindirim sisteminin çok daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda şeker oranı düşük bir meyve olan elma, aç karnına yendiği takdirde kilo vermenize yardımcı olur.
✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. ✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
1 adet orta boy elma, yaklaşık 95 kalori değerindedir. Elma, diyet listelerinde ara öğün olarak tüketilebilir. Ancak daha önce söylediğimiz gibi, günde 1 adetten fazla tüketilmesi halinde kilo artışına neden olabilir.
Sarı Elmanın Faydaları
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
Elmada bulunan melatonin, potasyum ve karbonhidrat gibi belirli bileşenler uyku kalitesini etkileyebilir.
Yani bir elmadan ortalama 135 kalori alınıyor. Fakat muzun 100 gramı 90 kalori ve ortalama bir muz 87 gram olduğu için kişi 135 kalori bile almıyor. Yani tam bir muz yediğinizde aldığınız kalori miktarı 76 oluyor." Dolayısıyla muzun elmadan daha hafif bir meyve olması, elmadan daha az kalorili olmasını sağlıyor.
Uyumadan önce elma yemek sindirimi yavaşlatarak midenin görevini daha kolay yapmasını sağlar. İçerisinde bol miktarda bulunan A,B grubu vitaminleri ve C vitamini ile yüksek kan şekeri olanlar için oldukça faydalıdır. Vücudu canlandırıcı, idrar söktürücü ve yatıştırıcı etkisi vardır.
Eğer insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon gibi metabolik bir hastalığınız varsa, ürik asidiniz yüksekse meyve yenmesi Karatay Diyetinde tavsiye edilmez. Bu tip bir rahatsızlığınız yoksa, hareketliyseniz günde bir adet mevsim meyvesini sabah kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Yeşil elma en çok vücudun absorbe ettiği yağın azaltılmasına yardımcı olur ve bundan dolayı diyette olanların günde en az 1 en fazla da 3 tane tüketmesi önerilir. Kuru elma C ve B vitaminlerini yüksek oranda içeren ve aynı zamanda lif kaynağı ile folik asit oranı yüksek bir meyvedir.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Faydaları saymakla bitmeyen elma ile uygulayacağınız elma diyeti, kısa bir süre içerisinde hızla kilo vermenizi sağlıyor. Metabolizmayı hızlandıran elma, vücudunuzdaki yağları yakmaya yardımcı oluyor. Özellikle karın bölgesindeki yağları yakmakta etkili olması, elma diyetini popüler bir hale getirmiştir.
Günde 1 tane yenen elma günlük C vitamini ihtiyacımızın hepsini karşılamaya yeter. Bağırsakta oluşan çeşitli parazit ve zararlı bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Kahveden daha fazla uyku açtığı bilinen elmayı sabahları kahve yerine tüketebilir ve kafeinin zararlı etkilerine karşı önlem alabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır. Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmayı yaz ve kış reyonlarda görmek mümkündür.
Elma: İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlayan elma, metabolizmayı da hızlandırıyor.
Lif yönünden zengin olan elma tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar. Bu da kilo kontrolü yapanlar için son derece önemlidir. Vitamin ve minarel yönünden zengin olan elma kalp ve damar sağlığını korur. Lif deposu olan elma sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Günde bir ya da iki elma yiyebilirsiniz. Daha fazlası içerdiği lif nedeniyle şişkinlik ya da kabızlık gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için kan şekerinizin aniden yükselmesine veya kilo almanıza neden olabilir.
İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir. Elmadaki vitaminden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmeli çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijenin etkisine karşı hassastır.
Zengin lif kaynağı bakımından tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri