Giresun'un Alucra oğlak kebabı coğrafi işaretle taçlandı
Yaz aylarının başlamasıyla Alucra ilçemizde stantlarda yerini alan oğlak kebabı sonbahar aylarına kadar satışa sunulmaktadır. Alucra'nın yüksek yaylalarında yayılımı yapılan ve 8-9 aylık olan Oğlaklardan yapılan ve oldukça da lezzetli olan ilçemize özgü bu kebabın tadına bakmadan ilçemizden kimse ayrılmamalı.
Ekili tarımda en fazla, tahıl yer alır. Başlıca sebebi, yazın azlığı kuraklığıdır. Bunda, yörenin tabii su kaynakları bakımından çok yetersiz olması da etkendir. Sulanabilir alanlarda patates, fasulye, şeker pancarı, kara lahana tarımı yapılmaktadır.
Alucra'nın yerleşim tarihi Hitit lere kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizans lılar bölgede sırasıyla hakimiyet kurmuşlardır. MS 391 yılında Alucra Orta Asyadan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır.
Alucra, Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun iline 127 km, Gümüşhane iline 147 km, Erzincan iline 148 km uzaklıktadır.
İlgili 22 soru bulundu
1877/1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Doğu Karadeniz'de Ruslara karşı direnç gösteren Çepniler, mağlubiyetin ardından göç etmişler, ve bu göç yolunda ilk olarak Şalpazarı'na yerleşmişlerdir. (Yalçın 2005: 43). Şalpazarı Çepnileri Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Alevi değil Sünni'dirler.
Alucra sınırlarının kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde dışına çıkıldığında, Alevi -Bektaşi unsurlara ve köylere rastlanmaktadır.
Karargâh Allu (Günügüzel)´da, ordusu ise Zun (Boyluca)´da konaklar. Fatih Sultan Mehmet burada "alıç" ağacının çok olmasına binâen bu yerleşim yerinin adının Alucra (Alıç Memleketi) olmasını ister.
ALUCRA'NIN COĞRAFİ KONUMU
Giresun İli'ne uzaklığı 131 km.dir. Denizden 1430 metre yükseklikte bir yayla ilçesidir. Alucra, doğuda Gümüşhane, güneyde Erzincan illerinin yanında, güneyde Çamoluk, batıda Şebinkarahisar, kuzeyde Yağlıdere ve Espiye ilçeleri ile sınırlıdır.
İlçemizin toplam nüfusu ise 2017 sonu itibariyle 9.119 olarak belirlenmiştir.
İlçe merkezi, Karabörk, Kemallı, Koman köylerinde zaman zaman yer değiştirdikten sonra, şimdiki yerine yerleşmiştir. 1933 yılında Şebinkarahisar'ın da ilçe olması dolayısıyla Alucra Giresun İline bağlı bir ilçe olmuştur.
Alucra Türkiye'nin En Soğuk 2.
Türkiye'nin en soğuk merkezi olan İmranlı ilçesini, hava sıcaklığı sıfırın altında 28 derece olan Giresun'un Alucra ilçesi ile sıfırın altında 27,8 derece olarak ölçülen Bolu merkez takip etti.
1500 m rakıma sahip Alucra'nın yüzölçümü 1200 km²'dir. Karadeniz bölgesi ile İç Anadolu bölgesi arasında bir geçit olmuştur. Karadeniz sahiline paralel uzanan dağlar, Alucra'ya yaklaştıkça yerini küçük dağlara, vadilere ve yaylalara bırakır.
Bunların arasında üzümlü, cevizli, kıymalı ya da yoğurtlu olarak hazırlanan nokul, içi etli hamur, katlama başta geliyor. Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar.
Herise ( Darende Yöresi )
Giresun'un Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçeleri, 1. derece deprem riski bölgesinde bulunuyor.
Sivas - Alucra arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 3 saat 20 dakika sürmektedir.
İlçe merkezi, Karabörk, Kemallı, Koman köylerinde zaman zaman yer değiştirdikten sonra, şimdiki yerine yerleşmiştir. 1933 yılında Şebinkarahisar'ın da ilçe olması dolayısıyla Alucra Giresun İline bağlı bir ilçe olmuştur.
Alucra kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Köyün eski adı 1522 ve 1928 yılı kayıtlarında Fasya olarak geçmektedir.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir.
Türkiye'de en çok Alevi köyü ise 57'si karışık olmak üzere toplam yaklaşık 548 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.
Şiran ilçesinde nüfusunun tamamı Alevi olan köyler şunlardır: Balıkhisar, Başköy, Çal, Çambaşı, Çavlan, Darıbükü, Dilekyolu, Eldiğin, Güreş, İnözü, Kırıntı, , Sinanlı, Susuz, Tepedam, Yedibölük, Yeniköy, Pelitli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri