Herbes de Provence (Fransa) ile başlayalım; yani Provansa'nın mis kokan taze otlarıyla! Fransızların tavuk çevirmede kullandıkları bu lezzetli baharat karışımı, kekik, defne yaprağı, biberiye, mercanköşk ve bazen de lavanta eklenerek hazırlanıyor.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Yemeklerinize İtalyan esintisi katacak olan İtalyan baharatı içeriği; fesleğen, sarımsak granül, kekik, biberiye gibi Akdeniz bitkilerinin yanı sıra, soğan granül, tatlı pul biber, zahter reyhan ve mercanköşkten oluşmaktadır.
Osmanlı baharatı, Osmanlı mutfağına özgü bir baharat karışımıdır. Bu baharat karışımının içeriğinde sumak, kekik, sarımsak, maya ekstraktı, isot, özel pul biber, tatlı pul biber ve deniz tuzu bulunur.
İlgili 42 soru bulundu
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
İçindekiler: Acı Kırmızı Biber, İsot, Tarçın, Tatlı Biber Tozu ve diğer aromatik baharatlar.
En sevilen baharat çeşitlerimizden olan Sultan Baharatı içeriğinde safran, köri, zerdeçal, kırmızı biber ve kekik bulundurur. Özellikle tavuk yemeklerine inanılmaz bir lezzet katar.
Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi denilirdi.
Osmanlı Baharatı 1 Kg Pkt ürünü içerisinde; isot, sarımsak, kimyon, karabiber, kekik, sumak, tatlı toz biber, nane, süt tozu bulunmaktadır.
Pommes Baharatı, tuzu biraz baharatlandırarak özellikle patates kızartmaları ve kızarmış tavuklarda lezzet arttırmak için hazırlanmış bir karışımdır. Patatesler kızartıldıktan sonra yüzeye tuz gibi serpilerek uygulanır.
Dünya mutfağında yaygın olarak kullanılan Cajun baharat karışımı Türkiye'de ise çoğunlukla patates baharatı olarak kullanılmaktadır.İçindekiler:Kurutulmuş sarımsak ve soğan tozu,kurutulmuş kırmızı tatlı biber,acı pul biber,kekik,fesleğen,kimyon,tuz.
Genel olarak yıldız anason, karanfil, tarçın, Sichuan biberi ve rezenenin karışımından elde edilir.
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Köri tozuna limonu andıran karakteristik kokusunu veren köri bitkisi yaprağı, aromalı rayihası ile yalnızca baharat karışımında değil farklı şekillerde kullanıma da elverişlidir. Köri baharat olarak toz şeklinde kullanıldığı gibi yağ, un ve süt gibi malzemelerle köri sos oluşturularak da kullanılmaktadır.
Soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı olan safranın kilosu 100 bin liradan satılıyor. Dünyanın en pahalı baharatı özelliğini taşıyan safran sağlık açısından oldukça faydalı olduğu gibi depresyona da iyi geliyor.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor. Üreticiler, elinde ürün kalmadığını söylüyor. Safranın getirisi iyi hem de ek bir bakımı yok.
Osmanlı baharatını tüm yemek çeşitlerinde kullanmak mümkündür. Özellikle et ve tavuk yemeklerinde, ızgaralarda, çorbalarda, sebze yemeklerinde, köftelerde, marine soslarında, kızartmalarda, soslarda ve hamur işlerinde bu baharat karışımı kullanılabilir.
Bu karışımın farklı versiyonları da bulunur. Muskat, kimyon, yenibahar, karabiber, karanfil, tarçın ya da kişnişten oluşan yedi türlü baharat ya da kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, kırmızı tatlı toz biber, acı toz biber veya nane şeklinde karışımlar da tercih edilebilir.
Hatay'ın meşhur baharatlarından bazıları; Acı çehre tohumu, Hibisküs, Kakule, Keçi boyunuzu tozu, Dağ kekiği, kekik, Öğütülmüş keten tohumu, Kimyon, Kömbe baharatı, Küflü çökelek sürk baharatı, Kuru hannap, Kuş üzümü, Muskat, Rezene, Çörek otu yağı, Sumak, Tane mahlep, Toz kişniş, Yenibahar, Zerdeçal.
Halep Yedi Baharatı, pirinç pilavı ve asma yaprakları için pirinç dolması için mükemmel bir karışımdır. İçindekiler : Yenibahar, Karabiber, Muskat, Kakule, Tarçın, Zencefil, Havlıcan.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
Cajun Baharatı Nedir? Sos ve salataların lezzetini anında yükselten kajun (cajun) baharatının içinde sarımsak tozu, soğan tozu, kurutulmuş kekik, kimyon, acı kırmızı biber, öğütülmüş beyaz biber, kuru fesleğen, taze öğütülmüş karabiber, öğütülmüş kereviz tohumu, toz kırmızı biber ve deniz tuzu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri