Dizde sıvı birikmesi belirtileri arasında en tipik olanlar dizde şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Özellikle etkilenen dizinizi diğer dizinizle karşılaştırdığınızda, diz kapağınızın üst tarafında daha belirgin olmak üzere dizin ön tarafında şişlik görürsünüz.
Dizde sıvı toplanması sık diz yakınmalarından biridir. Uygun tanı ve tedavi protokollerine uyulmaması tekrarlayan şişlik, eklem kıkırdağı bozulması, işlev kaybı ve ağrılı eklem gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Diz kapağını çevreleyen deride şişlik, kızarıklık, eklem sertliği, bacağı düzleştirme veya bükme zorluğu, ağrı ve hassasiyet sorunlarıyla kendini belli eden bu sorun, eklemin yapısını bozar. Sıvı içinde bulunan enzimler de kıkırdak ve diğer yumuşak dokulara zarar verebilir.
Uslu, dizde sıvı toplamasının sebeplerini şöyle sıraladı: “Eklemin aşırı kullanımı (tekrarlayan yaralanma), yırtılmış ligament ve/veya kıkırdak (menisküs), kemik kırıkları, bakteriyel enfeksiyonlar (septik artrit), prepatellar bursit, osteoartrit (eklem kireçlenmesi), romatoid artrit ve diğer iltihaplı romatizmalar, ...
Eklemlerdeki sıvı azalmalarını engellemek için mutlaka hareketsiz yaşamdan kaçınılmalıdır. Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer, dizinizde şiddetli bir şişlik varsa eklem içindeki basıncı azaltmak için biriken eklem sıvısı bir iğne ile çekilebilir. Bu işlem aspirasyon olarak bilinmektedir (Resim 3). Diz ekleminde sıvı birikiminin nedeni enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi ve artroskopik eklem yıkaması uygulanmaktadır.
Çoğu hastada ödem aylar içinde tamamen kaybolur, ancak bazı hastalarda ödem azalır ancak kemiği besleyen damarların bir kısmının tıkanmasına bağlı olarak “avasküler nekroz” adı verilen ölü kemik adacıkları ortaya çıkabilir.
Şişme: Diz kapağınızın etrafındaki cilt, özellikle etkilenen diz normal olanla karşılaştırdığında belirgin şekilde şişik olduğu görülür. Sertlik: Diz eklemi içinde aşırı miktarda sıvı bulunduğu için bacak tamamen bükülemeyebilir. Ağrı: Dizde sıvı birikmesinin nedenine bağlı olarak, diz eklemi çok ağrılı olabilir.
Eklem Sıvı Kaybı Belirtileri
Kıkırdak aşınması ve azalmasıyla birlikte kişide hareket kabiliyetinin azalması, yürümede zorluk çekme, oturup kalkmak gibi temel faaliyetlerin zorlaşması, eklem diz ağrılarının başlaması olarak ortaya çıkar.
Dizdeki ödemin atılmasında egzersize yer verilmesi de önerilen yöntemler arasında bulunur. Ayrıca koruyucu aksesuar desteği de kullanılabilir.
Meniküs nedeniyle oluşan diz kapağı ağrısı ve şişlik geçmesi için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler dinlenme, buz uygulaması, sargı ve dizin vücuttan yüksekte tutulmasıdır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte ağrı ve şişliğin geçmesini destekleyen ağrı kesici ilaçlar doktor kontrolü ile kullanılabilmektedir.
Dizde travma olmaksızın aniden şişlik ve ısı artışı gelişen biri, fizik tedavi ya da ortopedi bölümlerine başvurabilir. Tanı koymak için dizden iğne ile sıvı çekilip laboratuvarda analiz edilir. Enfeksiyon bulgusu varsa antibiyotik ve ameliyat içeren tedaviler gerekebilir.
Diz ağrılarının en yaygın nedeni osteoartrittir ve yaşlı bireylerde oldukça sık olarak görülür. Buna ek olarak romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kıkırdak problemleri, diz bağları ve menisküslere ilişkin sorunlar gibi pek çok farklı nedenle de diz ağrıları oluşabilir.
Dış yan bağ zedelenmesi veya yırtığında dizin dış yan kısmında ağrı, şişlik, morarma, dizde tutukluk ve anormal hareket (instabilite) gibi belirtiler görülür. Tedavisinde istirahat, soğuk uygulama, ağrı kesici ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi uygulanabilir.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
Dizde sıvı kaybı tedavisinde ağrıyı rahatlatmak ve doku onarımını sağlamak için ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında yer alan diz iğnesi yani enjeksiyon tedavileri de uygulanabilmektedir. Siz de dizde sıvı kaybı sorunu yaşıyor ve tedavi görmüyorsanız zamanla diz kireçlenmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Halk arasında dizde sıvı kaybı olarak tanımlanan durum dizdeki eklem sıvısının yapısının değişmesi ve özelliğini kaybetmesidir. Sonuçta kemik yüzeyinde sürtünmenin artmasına ve kıkırdak dokunun aşınmasına yol açabilir.
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
Sadece sağlıklıyken ve ağrı semptomları mevcut değilken egzersiz yapılmalıdır. Dizlerde şiddetli ağrı ya da şişlik varken spor yapmak, bölgeyi daha çok zorlayacağı için daha riskli sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Çömelme, burkulma ve darbe sonrası dizden gelen bir ses ve sonrasında oluşan ağrı, menisküs yırtığının habercisi olabilir. Yırtığın yerine göre ağrı, dizin iç veya dış kısmında gelişebilir. Ayrıca, menisküs yırtığında dizde şişme ve hareket ettirirken içeride bir şey takılıyormuş hissi de olabilir.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri