Normal. Dizel unite, sicak hava sever. Gec isindigi icin, soguk motor dolayisi ile fazla yakar. Kisin kisa mesafe kullanıldığı zaman cok yakmasi normaldir.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Kullanılan motor yağının ve yakıt kalitesinin düşük olması da dizel otomobillerdeki yakıt tüketimini artıran önemli bir etmendir. Yanı sıra klimanın gereksiz yere kullanılması, yıpranan lastikler yüzünden otomobil motorunun fazla efor harcaması yakıt tüketimine olumsuz yönde etki eder.
Aracınıza ekstra yük bindirmekten sakınarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Dizel araç kullanımında yakıt tüketimini azaltmak için aracınızı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Motor ısındıktan ve tüm göstergeler söndükten sonra dizel arabanızı çalıştırarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.
Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi, %10 ila %20 oranında artış gösteriyor. Yakıt ekonomisinde yaşanan bu değişim birçok araç sahibini etkiliyor ve soğuk havada yakıt tasarrufu yapmanın yollarını aramaya itiyor.
İlgili 36 soru bulundu
Motor tam verimli çalışabilmesi için belli bir sıcaklığa erişmesi gerekir. Kışın bu sıcakları sürekli değişir, seyir halinde motor soğumaya başlar. Motor kendini sürekli sıcak tutması gerekir. Bunun gibi bir sürü örnek verilebilir, bunlar yakıt tüketimini kışın aşağı yukarı 1 litre civarı arttırır.
Enerji kaybı kışın daha fazladır. Ayrıca soğuk hava daha yoğun olduğu için aracın aerodinamik sürtünmesi de kaydadeğer oranda artar. Havadaki bağıl nem yüksekse daha da artar. Bu da enerji kaybını arttırır ve aynı hıza ulaşmak için daha çok enerji yani yakıt harcarsınız.
Genelde güncel dizel araçlarda 1800-3000(max 4000), güncel benzinli araçlarda ise 1500-4000(max 5000) devirler arası kullanmak gerekir. Bu devirleri aştığınız zaman hem yeterli hızlanmayı sağlayamazsınız hem de yakıttan ve en önemlisi motordan vazgeçmeniz gerekir.
Aracınızı Doğru Devirde Kullanın
Aracın gereğinden fazla yakıt tüketmemesi için genellikle 2.000 - 3.000 devir arasında kullanılması önerilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
fazla yakmaya başladıysa aracın bakım zamanı gelmiş demekki,hava filtresi,yakıt filtresi,yağ filtresi gibi değişimlerden sonra başka ciddi sorunu yok ise düzelecektir.
Araçta fazla yakıt tüketimi, hızlı sürüş, trafik, sık hızlanma ve frenleme gibi nedenlerden kaynaklanır. Yakıt tüketimi, bir aracın belirli bir mesafeyi kat etmek için kullandığı yakıt miktarını ifade eder. Genellikle litre/kilometre (L/100 km) olarak ölçülür.
Kaloriferi yanında araçta güç çeken, enerji harcayan tüm donanım ve cihazlar(koltuk ısıtma, hatta cam rezistansı bile) yakıt tüketimine etki eder.
Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın
Motor soğukken devirli araç kullanmak motora zarar vermekte ancak ısınmış bir motoru olması gerekenden daha düşük devirlerde kullanmak aracın kurum biriktirmesine ve uzun vadede vuruntulu çalışmasına neden olabilir.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Fakat dizel araçlarda boğaz kelebeği ya da rölanti motoru gibi araç parçaları bulunmadığı için bu araçlarda rölantide çalışmayı enjektörler ayarlar. Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir.
Dizel motorun tertibatı daha değişiktir. Benzinli motordaki gibi bujilerle değil de havanın silindir içinde sıkıştırılıp mazotun tutuşturulmasıyla yanar ve enerji elde edilir. Devir sayısı arttığı zaman tutuşturmak için fazla zaman ve aralık kalmayacağı için çok devir çevrilemez.
Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar. Bu nedenle gereksiz hızlanmadan kaçının.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri