*Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
Partikül filtresi tamamen tıkandığında, sürücü gösterge panelinde STOP ikaz lambası yanacaktır. Motor arıza modunda çalışır, çekiş düşer, en kısa sürede servise götürülüp bilgisayarlı partikül filtresi temizleme işlemi yapılmalıdır.
Dizel Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur? DPF temizlenmezse motor performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. Çünkü temizlenmeyen DPF zaman içerisinde tıkanır. Bu da hem sürüş kalitesini hem de araç performansını olumsuz yönde etkiler.
Çıkan gaz basıncının giren gaz basıncından düşük olması durumunda, sistem tarafından partikül filtresini temizlemek için motora sıvı kimyasal madde gönderilmektedir. Gönderilen sıvı madde motor içinde yakıtla birlikte yanmakta ve böylece motorun ısısı hızlıca yükseltilerek partikülün temizlenmesi sağlanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
Normal sürüş şartlarında 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresi ya da kısa adıyla DPF, otomobilin üretimi sırasında egzoz sistemi içerisine yerleştiriliyor.
Dizel Partikül Filtresi Kaç Km Sonra Tıkanır
Bunu etkileyen birçok faktör vardır. Örneğin yakıtın kalitesi, aracınızı kullanım şekliniz, uzun vey akışa mesafe araç kullanımı vb. Ancak genel olarak ortalama bir kullanıcının kullandığı varsayıldığında yaklaşık 110 bin km kadar arıza çıkarmayacağı belirtilmektedir.
Partikül filtresi tıkandığı zaman :
Eğer aşağıdaki şikayetlerin en az birini aracınızda görüyorsanız partikül filtresi ciddi bir oranda tıkanmış olabilir ! 5-) Aracınızın motor sıcaklığı ( hararet ) sürekli yükseliyorsa.
Kısa mesafe araç kullanılması, kötü yakıt kullanılması, motor genel arızaları, turbo arızası, egr arızası, enjektör arızası, motorla ilgili sensör arızaları, araç bakımlarının geciktirilmesi, partikül katkılı yağ kullanılmaması sonucu dizel partikül filtresi kendi kendini temizleyemez hale gelir.
Dizel Partikül Filtresinin Makine ile Temizlenmesi
3000 watt'lık bir rezistans ile haznedeki su 20 dakika boyunca 85 santigrat dereceye kadar ısıtılır ve yeterli miktarda ilaç eklenir. Bir motor yardımıyla aspire edilen ilaçlı sıcak su borulardan ve partiküllerden geçer ve partikül filtresi su akışı ile çarpılır.
Kurşun oranı yüksek olan yani fazla atık üreten yakıt kullanımı DPF'in tıkanmasını hızlandırır. Araçlarımızı şehir içinde çoğunlukla devirsiz kullandığımız için dizel araçlarda DPF genellikle 100 bin kilometrede , benzinli araçların katalizörleri ise 200 bin kilometreye yaklaştıkça tıkandığı görülmektedir.
Dizel araçların Partikül filtreleri şehiriçi kullanımda ortalama 100 bin kilometrede dolduğu için ; aracın motor , turbo ve enjeksiyon sistemine vereceği zararları önlemek amacıyla 100 bin kilometrede temizletilmesi önerilir.
Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
Bu yöntem şehir içi trafiğinde yapılamaz, ancak uzun yolda aracın motoru ısınmış ve yüksek devirde (3000 – 3500 ) belli bir süre kullanılarak yapılır. Motor yüksek devirde çalıştığı zaman egzoz gazı sıcaklığı yükselir ve partiküller yakılarak dışarı atılır ve filtre manuel olarak temizlenmiş olur.
Adından da anlaşılacağı üzere, partikül filtresi zamanla dolar ve tıkanır. Filtrenin tıkanması sonucu motor performansı düşer, motor devrini zamanında almaması, çevreyi kirleten emisyon değerleri ve yakıt tüketimi gibi durumlara sebep olur.
Aracınızın rejenerasyon anında ürettiği normalin üzerindeki ısı, motorun çeşitli bölümlerine uzun süre maruz kalırsa hasar verir. Hasar gören parçalar DPF'nin iptal edilmesinin ardından aracın dizel partikül filtresinden yayılan ısılara maruz kalmayacağı için ömürleri uzamış olur.
Araca zarar vermez, hava kirliliği adına yapılmış bir uygulamadır, hava daha az kirlensin diye yapılmış bir sistemdir, dolayısı ile tıkandığında aracınız çekişi düşer yakıtı artar, temizlenmesi ve iptali durumunda aracınızın performansı ve yakıt değeri olması gereken seviyeye gelir.
Mazot filtresi tıkalıysa aracın motoru normalin dışında ses çıkaracaktır. Filtrenin tıkalı olması aracın motoruna yeterli yakıtın gitmesini engeller. Motor yakıtsız kaldığı zaman ise çalışma konusunda zorluk yaşar. Tıkalı motor filtresinin bir numaları belirtisi motorun sarsıntılı çalışmasıdır.
İşlem, 1 lt Temizleme Sıvısının (Kod No : 5169) 6 ila 8 bar basınçla, 5 ila 10 sn püskürtme - 5 ila 10 sn bekleme rutini ile yapılır ve ürünün tamamı 1 araçta kullanılır. Temizlik esnasında sonra döndürülerek ve ileri geri hareket ettirilerek filtrenin tamamının ürün ile temas etmesi sağlanmalıdır.
Piyasada, partikül fitresini temizlemek için bir çok kimyasal bulunur. Bu kimyasallar genelde motorun yakıt deposuna koyulur.
Partikül filtresi neden dolar ? Aşırı miktarda yağ, partikül, kalitesiz yakıt nedeni ile DPF'nin tam dolması sonucu rejenerasyon işlemini işe yaramaz hale getirir. (Rejenerasyon : dizel partikül filtresinin içinde bulunan kurumun düzenli olarak yakılması işlemidir.)
Dpf (dizel partikül filtresi) iptali yaptırmak isteyen kullananların akıllarındaki en büyük soru işareti ise, iptal sonrası muayenede bir sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor. Katalizör ile ayrı birim olan sistemlerde dizel partikül filtresinin iptali muayenede hiç bir sıkıntı çıkarmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri