Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.
Standart araçlarda ve resmi araçlarda bu muayene 3 yılda bir yaptırılmalıdır. Ticari araçlarda ise her sene egzoz muayene işlemi yapılmalıdır.
Dizel motorlu taşıtlarda, absorpsiyon katsayısı Normal emişli dizel motorlarda 2,5 m-1, Aşırı doldurmalı dizel motorlarda ( Turbo Şarjlı ) 3,0 m-1, 2010 yılından sonra üretilmiş dizel motorlarda 1,5 m-1 sınır değeri geçemeyecek.
Egzoz emisyon ölçümü, aracın son geçerli ölçüm tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Egzoz muayenelerinin geçerlilik tarihinden sonra yaptırılmaması halinde gecikme cezası kesilmektedir. Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6 bin 227 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza diğer trafik idari para cezaları gibi ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirime tabidir.
Egzoz gazı emisyonu araçlarda kullanılan benzin ve dizel yakıtının yanması sonucu havaya karışan kimyasal gazların oluşturduğu bir durumdur. Düzenli kontrolleri yapılmadığı zaman hava kirliği ve insan sağlığını tehlikeye sokmaktadır.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Araç muayeneden geçmeden önce, egzoz kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir. Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez.
2023 Egzoz Muayene Ücreti
Trafiğe çıkan motorlu taşıtların egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir.
Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır. Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır. Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
Hususi (binek) ve resmi otomobillerin ilk üç yaş sonunda başlamak üzere, her iki yılda bir, Diğer motorlu taşıtların ise bir yaş sonunda ve sonrasında her yıl ölçüm yaptırması zorunludur.
Egzoz muayenesi gecikme cezası 2022 yılı itibariyle 2067 lira olarak belirtiliyor. Bu ceza kesildikten sonra ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde %25 ceza indiriminden faydalanılarak 1.550,25 lira olarak ödeme imkânı sunuluyor.
Otomobil araç muayene ücreti 2023 yılı içim 1.130,44 TL olarak belirlenmiştir. Herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşılmaması adına araç sahiplerinin düzenli olarak otomobil muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.
Araçlarda egzoz emisyon ölçümü aracın türüne göre yani binek veya resmi araç olmasına göre değişiklik gösterebilir. Sıfır temin edilen araçlarda 3 yıl sonunda ilk egzoz emisyon muayenesi gerçekleştirildikten sonra yine her 2 yılda bir muayene tekrarlanmalıdır.
Yapılan ölçüm iki yılda bir yenilenmeli ve bu periyotta aracın emisyon muayenesi yaptırılmalıdır. Bir aracın egzoz muayenesi bir gün geciktiği zaman cezaya düşer. Ne kadar geciktiği ve muayene tarihinden itibaren kaç gün gecikme yaşandığı fark etmeksizin cezaya tabi tutulur.
Bu durum bütün araçlar için ortak olarak ele alınır ve yasal çerçevede mecburi olarak gerçekleştirilir. Ayrı olarak yapılacak ücret ödemesi ile beraber, egzoz gazı emisyon ölçümü kısmına gidilir ve araç teste tabi tutulur. Bu durum yaklaşık olarak 15 ya da 20 dakika kadar sürmektedir.
Çevre ve Şehircilik Kırıkkale İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Denetimlerde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine EGEDES sistem yazılımı üzerinden yapılan tespitler neticesinde 2 bin 815 Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.
Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.
Hava filtresi, yakıt filtresi ve yağ filtresi gibi önemli parçaların değiştirilmesi, aracın egzoz emisyonlarını azaltacaktır. Aracın egzoz sistemi, egzoz emisyonlarını düşürmek için tasarlanmıştır. Bozuk veya hasarlı bir egzoz sistemi, aracın egzoz emisyonlarını artırabilir.
Özel araç kullanımı azaltılmalı ve araçlardan çıkan egzoz gazı içinde filtre kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. Sanayi yerleşimleri mümkün olduğunca konutlardan uzak yerlere kurulmalıdır. Fabrika bacalarında filtre kullanılmalı, yakıt olarak da doğal gaz tercih edilmelidir.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
kaç cc olursa olsun motosikletlerde egzos muayenesi yok.
EMİSYON YAPTIRMAYANA SMS İLE UYARI
Kanun kapsamında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1546 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 93 lira idari para cezası uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri