Motorun standart enjeksiyon basıncı 175 bardır.
Dizel motorlarında sıkıştırma sonu basıncı 25 ile 45 bar civarındadır.
Üretilen enjektörler tipine göre 35-37 alt parçadan oluşur. Bu parçalardan dokuz tanesi fabrika içinde işlenir.
Enjektörler devasa yükseklikteki yakıt basıncına dayanıklı yapıya sahip olan cihazlardır. Enjektör yakıtı yüksek basınç kullanarak zerrecik formunda silindirin içine püskürtme işlevini gerçekleştirir. Gerçekleştirilen bu püskürtme işlemi sonucunda yakıtın aracın en ufak hücresine kadar ulaşmasını sağlar.
Geleneksel içten yanmalı motor direkt püskürtme sistemleri 450 bar'lık ve pistonlu pompalı elektronik regülatörlü sistemler yaklaşık 900 bar'lık basınç ile çalışırken, Common rail sistemi, yakıtı 1350 bar'a ulaşan bir basınç ile ortak depo üzerinden enjektörlere dağıtmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
yağ basıncı;rolente duşük değilse ve motor sıcaklığı 90 derecelerde ise 1.5-2 barlar (normal değerlerdir)ancak yağ ısısı fazla ise 1 barlara düşmesi anormal değildir.
Elektrodun siyah veya gri bir kaplaması varsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir. Elektrot temizse, o zaman sorun yoktur. Kontrol etmenin başka bir yolu da motorunuzu benzinle doldurmak ve ardından yakıt göstergenize bakmaktır. Yakıt göstergesi hızla yükselmeye başlarsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir.
Enjektör arızasının en yaygın belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir. Araçta tıkalı olan enjektör sayısına göre silindirlerde ateşleme sorunları ortaya çıkar. Ani hızlanmalarda performans sorunları baş gösterir. Viteste iken ayak gazdan çekildiğinde araç sarsıntılı çalışır.
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
2 cc Enjektör Nasıl Anlaşılır , enjektörün haznesinin üzerindeki büyük çizgiler mililitre ml ya da cc santimetre kübü ifade etmektedir. Küçük çizgiler ise dizyem'i ifade etmektedir. 1 mililitre ml = 10 dizyem ölçü birimine göre ölçeklendirme yapılmıştır ve 1 mililitre ml 10 dizyem ölçüsüne karşılık gelmektedir.
Ford Connet gibi bazı Delphi grubu enjektörlerde enjektör tamir edildikten sonra kodlama yapılması gerekiyor. Enjektör kodlaması yapılmazsa araçta şakırtı olabiliyor.
Mekanik yakıt pompası
Ayrıca yakıtı depodan alır ve karbüratörün şamandıra haznesine iletir. Besleme basıncı kabaca 0,2 ila 0,3 bar arasındadır.
Düşük basınç sistemindeki yakıt basıncı normal işletim sırasında genellikle 0,5 bar ile 5 bar arasındadır.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
%7 indirimle Würth 300 ml Dizel Partikül Filtre Temizleyici 447 TL'ye, %6 indirimle Würth 300 ml 3'lü Dizel Enjektör Temizleyici 389 TL'ye, %25 indirimle Würth 200 ml Benzin ve Hibrit Enjektör Temizleyici 144 TL'ye, %15 indirimle Magic Dose 250 ml Dizel Enjektör Temizleyici 67 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Enjektör arızası halinde aracınızın hızını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün olmayacaktır. Hızlanma sorunu ve devir ayarlayamama sorunu meydana gelecektir. Araç çalıştırıldığı andan itibaren motor alanından ses gelmeye başlar. Araçta teklemeler meydana gelir.
Enjektör arızalarının önüne geçmek için yapılacak olan şey, düzenli olarak enjektör temizliği yapmak. Araç eğer benzinli ise 40.000 km'de, dizel ise de 25.000 km ila 30.000 km arasında enjektör temizliğinin yaptırılması gerekmektedir. Temizlik fiyatları genellikle 80 ila 120 TL arasında değişmektedir.
Enjektör arızası, arabalarda yakıt yetiştirilememesine yada çekiş düşüklüğüne neden olabilir. böyle sorunlara sahipseniz bu yazı sizi ilgilendiriyor.
Yağ basıncında genel kural her 1000 devir için 10psi'dır. Ortalama bir turbo araçta motor sıcakken rölantide 0.7-1 bar civarında, devirde 2 bar üzerinde basınç olur.
Silindir içine püskürtülen yakıtın basıncı dizel motorlarında genellikle 100–300 bar aralığında olmaktadır.
Motor çalışırken yağ göstergesinde anormallik görülürse motor hemen durdurulur. Motor çalıştığı sürece yağlamanın olup olmadığı motor yağ göstergesinden takip edilebilir. Marşa basılıp motor çalıştırıldığında yağ lambasının sönmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri