Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
'Sıfır karbon salımı' hedefine önemli katkı
AP'nin Perşembe akşamı kabul ettiği yeni yasal düzenleme ile 2035 yılından itibaren birlik genelinde fosil yakıtlı motorlar dönemi tamamen sona erecek. Uzmanlara göre yeni düzenleme, 2050 yılına kadar karbon salımını sıfıra indirme hedefine önemli katkı sağlayacak.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
adım attı. 2040 yılında benzinli ve dizel araçlara artık. elveda diyeceğiz 19 yıl sonra üretimler tamamen. elektrikli araçlar üzerine olacak. 2040 yılında üretim tamamen elektrikli araçlar üzerine.
İlgili 15 soru bulundu
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Mutabakat kapsamında, otomobil piyasalarında 2035'e kadar benzinli ve dizel motorlu araçların sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilmesi öngörülüyor.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
"2030 YILINDA DİZEL ARAÇLAR YASAKLANABİLİR"
Avrupa'da 2025 yılından itibaren dizel araçlarla ilgili yasağın uygulamaya gireceğine dikkat çeken Bolkan, Türkiye için ise yasağın 2030 yılında itibaren uygulamaya konulmasının makul olacağını ifade etti. .
Dizel otomobillerin satışları düşerken, pazar payları hızla geriledi. Bunu gören otomotiv firmaları da dizel otomobil üretip satışa sunmaktan vazgeçti. Üretimler durdu. Türkiye'ye de artık dizel araçlar girmez oldu.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Fransa, Norveç, Hollanda gibi ülkeler, dizel araçla girilmeyen greenzone'lar yani yeşil alanlar oluşturulacağını ilan ettiler. Yani bu uygulamayla birlikte Paris, Amsterdam gibi şehirlerde dizel motorlu araçlar kullanılamayacak. Tüm bunların yanında en sert uygulamalardan birini hayata geçiren ülke ise İtalya oldu.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Dizel Araçlar Artık Elektrikli Kullanılabilecek!
Yaklaşık 5-6 sene içerisinde her türlü dizel aracın elektrikliye çevrilebileceğini söyledi. Bu teknoloji yalnızca yeni çıkacak otomobillere değil, aynı zamanda insanların uzun yıllardır kullandıkları araçlara da monte edilebilecek.
2020'li yıllarla beraber, Avrupalı devletlerde ortaya çıkan benzin ve dizel motorlu araçların yasaklanması kavramı giderek daha çok öne plana çıkmaya başladı. Çevreye verdiği zararlar ve yakıt tüketiminin kullanıcıya daha fazla maliyet oluşturması sebebiyle fosil yakıt kullanan araçlar popülerliğini kaybediyor.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Bu tarz durumların yaşanmaması için aracınızı soğuk ve sıcak havalarda 2-3 günde bir çalıştırmak iyi olacaktır. Ayrıca normal süreçlerde haftada bir çalıştırmak yeterlidir.
1 ay çalışmasa bir şey olmaz. Sadece akü de azalma olur.
Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz. Egzoz dumanı da bilgi vericidir.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Laboratuvar testlerine göre 10 kata kadar daha fazla zararlı gaz salımı yaptığı ortaya çıkan dizel araçlar, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada yavaş yavaş "yasaklanacak."
Eğer sık sık uzun mesafeler kat edecek veya ağır yük taşıyacaksanız, dizel araç sizin için uygun olabilir. Yakıt Ekonomisi: Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara göre daha düşük yakıt tüketir. Eğer yakıt ekonomisi sizin için önemli bir faktörse, dizel araçlar avantajlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri