19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan yaylı yataklar, hala günümüzde en çok tercih edilen yatak modelleridir. Rahat ve konforlu olan, aynı zamanda uzun süreli kullanım olanağı sağlayan bu yataklar vücut sağlığı açısından önemlidir.
Yaylı yataklardan çok daha konforlu bir uyku ortamı sunan yaysız yataklar, günümüzde kaliteli ve kesintisiz uyku arayanlar kadar sağlıklı bir uykuya kavuşmak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Yaysız yataklar, yaylı yataklara göre hem daha sağlıklı hem de uzun ömürlüdür.
Sürekli hava alan bir yapısı olmayan standart yaylı yataklarda, üşüme ya da terleme sorunları görülebilir. Ayrıca yayların arasında kir, toz ve bakteri oluşumları söz konusu olacağından, alerji problemleri ortaya çıkabilir. Bu da hijyenik açıdan son derece sağlıksızdır.
İdeal yatak seçimi, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre değişiklik gösterebilir. Vücut hatlarınıza uyum sağlayan ve hareket transferini sınırlayan bir yatak istiyorsanız visco yatak; serin bir yatak yüzeyi ve ekonomik bir çözüm arıyorsanız yaylı yatak sizin için daha uygun olabilir.
Yaylı yatak kullanmak gelişim çağındaki bebeklerde sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzdendir ki bebeklerin kemik gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmak için yaysız yatak kullanılması önerilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
“. 3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur.
Park yatak modelleri, yeni doğan bebekler için en çok tavsiye edilen yataklardır. İskelet sistemini destekleyen park yataklar, iskelet yapısının doğru gelişim göstermesini sağlar. Park yataklar; doğal maddeler kullanılarak üretilir, kimyasal barındırmaz, sağlıklıdır.
Visco yataklarda, yaylı yataklar gibi hızla yıpranarak metal sesi gibi sesler duymazsınız. Kilonuz ile yatağınız uyumlu ise çökme sorunları da uzun bir süre yaşanmaz. Yaysız yapısı sayesinde ağrılara engel olur.
Paket yaylı yataklar, vücudun değişik bölgelerine farklı miktarda basınç uyguladığından yaylı yataklara oranla daha uygun ergonomi sunar. Ama yaylı yataklar paket yaylılara göre her zaman daha ekonomiktir. Sünger yataklar ise kullanılan dolgu süngerinin yoğunluğu oranında daha dayanıklı ve uzun ömürlü olurlar.
Pedli yatakların bilindik en önemli özelliği uzun ömürlü ve ekstra rahat bir kullanım kolaylığı sağlamasıdır. Temizlik açısından da kolaylık sağlayan yatak pedleri derin bir uyku çekmenizde sizlere fayda sağlamaktadır. Hava akımı sayesinde geceleri terlemeden deliksiz bir uyku geçirmenizde yardımcı olmaktadır.
Bu sayede yatak çökmeye başlar ve uzun süreli kullanıma izin vermez. Paket yaylı yataklar ise çökmelere karşı, ağırlığın eşit dağılımından ötürü son derece dayanıklı bir şekilde üretilmektedir.
Visco yataklar ve yaylı yataklar yanlış bir şekilde bebeklere tavsiye edilmektedir. Bebekler için yatak seçerken bu ürünlerden uzak durulmalıdır. Visco yataklar sanıldığı gibi rahat yataklar değil aksine yapıları gereği fazla yumuşak oldukları için kas ve kemik gelişimine zararlı yataklardır.
Paket yaylı yataklar her vücut tipi için uygundur çünkü boyun ve sırtı eşit derecede destekler. Yaysız yataklar malzemeye bağlı olarak kaliteli bir konfor sunsalar da, ağırlık merkezini yeteri kadar desteklemeyebilirler. Yaysız yataklarda hafızalı köpük, köpük lateks gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Yumuşak yataklar, omurganın şeklini aldıkları için uyku sırasında rahatsızlık verebiliyorken sert yataklar ise sırt ve bel ağrısına yol açabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca orta sertlikte bir yatak tercih etmenin önemi ön plana çıkıyor.
Yaylı yataklar genellikle 7 ila 10 yıl arasında kullanılır. Ancak lateks yataklar ya da köpük yataklar 10 ila 12 yıl arasında kullanılabilir. Bununla birlikte, yatağın malzemesi kadar kullanım şekli ve yatağın bakımı da son derece önemlidir. Yatak ömrüne etki eden bir diğer etken ise yatağın kullanım şeklidir.
Yayların bağımsız hareketleri sayesinde eşinizin gece boyunca sağa sola dönmesinden etkilenmezsiniz. Bonel yay sisteminde ise bu hareketleri hissetmeniz olasıdır. Son olarak paket yaylı yatak sistemlerinin daha pratik temizlendiğini ve bu anlamda bonel yay sistemine göre daha hijyenik olduğunu söyleyebiliriz.
Ortopedik yataklar vücuda destek verip kavrama yapısı gösterirler. Bu durum vücudun desteklenerek doğru pozisyonda kalmasını sağlar. Vücudun yüzeyden desteklenmesi ile birlikte uyku alışkanlığı ne olursa olsun rahat ve kolay bir şekilde uyuyabilirsiniz.
Vücudu dört bir yandan saran visco yataklar vücut ağırlığını dengeleyerek ve omurganın doğal şeklinde hizalanmasını sağlayarak ekstra konforlu ve rahat bir uyku süreci geçirmenize yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı visco yataklar ağrıları giderme konusunda lateks yataklara oranla daha etkilidir diyebiliriz.
Omurgaya destek vermek ve yatağa esneklik kazandırmak için, çelik yay mekanizması kullanılan yataklar yaylı ve paket yaylı yatak şeklinde isimlendirilir. Eski yay sistemlerinde çelik yayların arasına deformasyonu engellemek ve konforu artırmak amacıyla destek süngerleri konulur ve yatağın sertliği arttırılırdı.
Uyku esnasında çok terliyorsanız doğal lifli yataklar tercih edebilirsiniz. Yaylı yataklar sizin yatağın içine daha çok gömülmenizi sağlar. Eğer yatağın içine gömülmek sizi rahatlatıyorsa yaylı yatak tercih edebilirsiniz. Yatağın içinde kullanılan malzemelerin doğal malzemeler olmasına dikkat edin.
Yatak ölçüleri muhakkak kişinin boyundan en az 20 cm uzun olmalı ve yatak genişliği kişi için en az 95 cm olmalıdır. Yatak çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Orta sertlikte yatak seçilmelidir. Marka güvenilirliği ve garanti süreside göz önünde bulundurulmalıdır.
Satın almadan önce yatağı deneyin!
* Alacağınız yatağın geniş, dokulu, gözenekli ve sıkı dokunmuş olmasına dikkat edin. * Yatağın sert, yumuşak ya da orta yumuşak oluşu tamamen sizin nasıl rahat ettiğiniz, herhangi bir sağlık probleminizin olup olmaması ile ilgilidir.
Bebekler için yaylı yatakların uygun olmadığının en önemli noktası burasıdır. Böylece yaylı yataklar, bebeklerin omurilik ve kemik gelişimleri önünde ciddi sorunlar yaratırlar çünkü bebeklerin kemik gelişimlerinin sağlanması adına böylesi bir basınçtan uzak durmaları gerekmektedir.
Bebekler İçin Doğru Yatak Seçimi
Bebeklerin kemik gelişimleri için en doğru yatak seçimi orta sertlikteki yataklardır. Çok yumuşak yataklarda bebek yatağın içine gömüleceği için kemik gelişimi açısında uygun değildir. Çok sert yataklar ise narin kemik yapısı açısından mantıklı bir tercih olmayacaktır.
İdeal sertliğe sahip olan yatak seçiminde bulunulması gerekmektedir. Çocukların 3 yaşına kadar çok yumuşak yataklarda yatması omurgalarının düzgün şekilde gelişimini engelleyebilmektedir. Bu bakımdan yaygın bilinen kanının aksine çocuklar için çok yumuşak yataklar tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri