Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Dizel motorlarında vuruntu olayını; hava içerisine püskürtülen yakıtın tutuşma gecikmesinden dolayı birikmesi ve çok miktarda yakıtın aniden yanması sonucu oluşan yüksek basınç dalgaları ve sıcaklık olarak tanımlamıştık. Motorinin tutuşma kabiliyeti, setan sayısına bağlı olarak değişmektedir.
Vuruntunun Önlenmesi
Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.
Bunun neticesinde motor parçalarında büyük gerilmeler, şiddetli titreşimler ve yüksek gürültüler oluşur. Buna dizel vuruntusu (diesel knock) denir. Dizel motorlarında, gürültünün önemli kaynağı olan vuruntuyu tayin eden basınç artış hızını kontrol edebilmek için tutuşma gecikmesini en uygun değerde tutmak gerekir.
vuruntu: Benzinli motorlarda genellikle alçak devirlerde meydana gelen bir olaydır. Pistonların yavaş çalışması sonucu fazla hava akımı oluşmamasıyla bujiden kaynaklanan alev daha alt kısımlara ulaşmadan basıncın etkisiyle silindirin diğer kısımlarında patlama meydana gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Normalin dışında ve hızlı bir ateşleme gerçekleştiren bujilerde bu konuda etkilidir. Bu vuruntu sesi nedeniyle araçta çekişte düşmeler, ilk kontak çevirmede motor çalışmasında zorlanma, rölanti de yüksek motor devri gibi etkiler meydana gelir.
Motor Vuruntusu hava-yakıt karışımının buji marifetiyle değil de bölgesel olarak aşırı basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması ve bunun sonucunda çok hızlı basınç yükselmesi ile duyulabilir bir ses oluşturan kendiliğinden tutuşma olayına vuruntu denir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır. Vuruntu bir kontrolsüz yanma olup istenmeyen bir zamanda gerçekleşmektedir.
Bazı sert darbeler ve vuruntular sarsıntılara yol açabilir ve pistonlara, millere, valflere, contalara, bujilere zarar verebilir. Vuruntu sensörü arızası meydana geldiğinde ani hızlanmalarda güç kaybı, anormal sesler ve yüksek yakıt tüketimi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Motor vuruntulu çalıştığında, sürücü gösterge panelinde sarı renkli arıza lambası yanacaktır. Arıza meydana geldiğinde motor kontrol ünitesi (benzinlide) ateşleme veya (dizelde) enjeksiyon ayarını değiştirerek düzeltmeye çalışır. Bu durumlarda arıza lambası yanıp sönecektir.
Motorlarda fazlaca karşımıza çıkan piston vuruntuları, pistonun bir taraftan diğer tarafa yön değiştirdiği sırada meydana gelen ve AVANS vurmasını andıran tokmak sesi gibi tok bir ses meydana getirir. Bujilerde kısa devre yapmak, her nekadar piston vurmasını azaltırsa da kesin olarak bu sorunu ortadan kaldrımaz.
Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi, aracın genel bakımının yapılmaması veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Gaz ayarı iyi ayarlanmamışsa, hava ayarında sorunlar varsa veya karbüratör hava alıyorsa araçlar çekişten düşer. Başka belirtiler ise motor bölümünden ses gelmesi, buhar veya duman çıkması durumları. Egzozdan siyah veya mavi duman çıkması, motorun çalışmaması, klimanın görevini yapmaması gibi belirtiler de görülür.
Olması gerekenden daha fazla motor yağının motora konulması da, motor yatağı boşluğu fazlaymış gibi vuruntu oluşmasına neden olabilir. Tercih edilen motor yağı çok inceyse eğer, zamanla motor yatak yağ filmini incelterek vuruntu oluşmasına neden olabilir.
Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün: Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır.
Motor ısınmadan hareket edersen, devamlı yüksek vites düşük devirde kullanırsan, bakımlarını aksatırsan, motoru son devirlerde çok zorlarsan motorun ömrünü fazlasıyla yersin.
Teknik bir ifadeyle benzinin vuruntu kalitesinin (vuruntu kalitesi; motor ömrünün değerlendirilmesinde kullanılan teknik bir tabir olup, artması halinde motor ömrünün azalacağını ifade eder) değerlendirilmesi için kullanılan bir ölçüttür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri