Doğa yürüyüşü için doğru gıda En iyisi yürüyüşe çıkmadan önce akşamdan makarna ve tahıl tarzı yiyecekler tüketin. Yürüyüş sırasında ise ufak tefek atıştırmalıklar performansınızın yüksek kalmasına yardımcı olacaktır. Taze meyve ve sebze de iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca yeterli sıvı tüketimine dikkat edin.
Özellikle uzun süreli veya yoğun yürüyüşler yapacaksanız, karbonhidratları tercih edin. Tam tahıllı ekmek, makarna, yulaf ezmesi, meyve gibi kompleks karbonhidratlar enerji sağlar. Ayrıca protein ve sağlıklı yağları içeren yiyeceklerle beslenmek de önemlidir.
Yürüyüş sırasında teri emen pamuklu kıyafetler veya teri dışarı veren özel kumaşlar seçilmelidir. Naylonlu, teri dışarıya bırakmayan ve teri cildin üzerinde tutan kıyafetler cilt ve doğru performans açısından zararlıdır. Yürüyüş yapıldığı sırada hava şartlarına göre giyinilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
56 kilo ağırlığa sahip olan bir kişi hızlı tempoya sahip bir saatlik yürüyüşte 240 kalori yakarken, 70 kilo olan 300 kalori ve 80 kilo olan yaklaşık 360 kalori harcar. Yürüyüşün koşu bandında ya da açık havada yapılması da harcanan kalori miktarını etkiler.
Yürüyüş montu, polar ve kazak
Pamuklu veya polar malzemeden üretilmiş kıyafetler idealdir. Uygun bir yağmurluk ile ıslak havalarda yağmurdan korunaklı bir yer bulana kadar yürüyüşünüze rahatlıkla devam edebilirsiniz. İyi bir yağmurluk öncelikle su geçirmez ve nefes alan malzemeden olmalıdır.
Tırmanış ya da inişlerde eklem sakatlıklarını önlemesi, yükün vücudun alt ve üst kısımları arasında dengeli dağılmasına olanak tanıması ve enerjinizi daha verimli kullanmanıza yardımcı olması, baton kullanımının fiziksel sağlığınız açısından sağladığı faydalar arasında sayılır.
Su ve Spor: İkisi de Birbirini Etkiliyor. Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
Tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma ve hafif esneme (germe) egzersizleri yapılmalıdır. Bu, gelişebilecek kas ile eklem yaralanmalarını önleyebileceği gibi, kalp ve damar sisteminin egzersize uyumunu da kolaylaştırır. Yürüyüş ve egzersiz yapmamak kadar aşırı veya yanlış yapılan uygulamalar da zararlıdır.
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Orta tempolu bir saatlik yürüyüş, ortalama 250-350 kalori yakmanızı sağlar. Bu da bir ayda ekstaradan 7500-10000 kalori harcamanıza yardımcı olur. Her gün 1 saat tempolu yürüyüş yapmak, kilo verme sürecine destek olur.
Spor-yürüyüş öncesinde içilen Türk kahvesi, egzersiz esnasında çok daha fazla kalori yaktığı ayrıca belirtilmektedir. Sabah uyanında sirkeli su içmek, metabolizmanın hızlanmasında büyük bir öneme sahipken spordan önce içilmesi de kas oluşumunu destekler ve yağ yakımını hızlandırır.
Yürüyüş yemeklerden önce mi sonra mı yapılmalı? Yemekten önce egzersiz yapmak vücudunuzun metabolizmasını güçlendirir ve bu da yemeğimizi tüketip sindirdiğimizde kalorilerin daha iyi yanmasına neden olur. Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak da faydalı! Yemek yedikten sonra yürümek sindiriminizi iyileştirir.
Yürüyüş yapmak kan basıncını düşürür; bu da kalp hastalıkları, felç geçirme gibi riskleri belirgin şekilde azaltmak demektir. Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici bir davranıştır. Bu nedenle hastalıklardan daha iyi korunmak için siz de her gün düzenli yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.
Sabah yürüyüşü yapmanın sadece fiziksel sağlık değil psikolojik sağlığa da etkileri bulunuyor. Yürüyüş doğru ve planlı hareket etmenin yanında ruhsal olarak daha mutlu olmayı sağlıyor. Güne pozitif ve olumlu başlayanların aile ve iş yaşamı da iyi olmaktadır.
Düzenli olarak yürüyüş yapmak metabolizmayı dinç tutarak yağ yakımını artırır; fazla kalorilerin yakılmasını sağlar. Günde 30 dakika yürüyüş ile bacaklar sıkılaşır ve güçlenir. Bacaklar ile birlikte kalça ve karın bölgesi de bu durumdan etkilenir.
Trekking, İngilizce trek kelimesi ve -ing ekinden üretilmiş bir kelimedir. Türkçede kullanımı yaygın olmakla beraber, bu kelime yerine doğa yürüyüşü kavramı da kullanılır.
Hafif, teri dışarı atan kıyafetler giyin; pamuklu kıyafetlerden kaçının. Yazın yürüyüş yaparken giyeceğiniz kıyafetler hem rahatlık hem de işlevsellik açısından önemlidir. Güneş ışınlarını emen koyu renk kıyafetler yerine bunları yansıtacak açık renk kıyafetler giymeye özen gösterin.
Doğa Yürüyüşleri Ne Zaman Yapılır? Her doğa yürüyüşü rotasının, bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak en uygun sezonu veya sezonları vardır. Sıcak iklimlerde bu sezon genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu mevsimlerde hava daha serin ve nem de daha az olduğu için doğa yürüyüşü için uygun bir ortam sağlanmış olur.
Doğa yürüyüşü, doğada günübirlik (hiking) veya birkaç günlük (trekking) gerçekleştirilebilen; sadece yürüyüş amaçlı olabileceği gibi başka bir doğa sporu yapmak için araç da olabilen bir doğa sporudur.
Doğada yürümek, mutluluk hormonu salgılamamıza neden olur. Bu da vücut sağlığımıza olumlu bir katkı sağlar. Ama en önemlisi yürüyüş, kalp sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. İnsülin direncini kırması trekking yapma nedenlerinin başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri