Erik kurutmada kullanlan iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilkinde, eriğin içerisindeki çekirdek çıkartılır. İkincisinde ise çekirdek içerisinde bırakılır ve o şekilde kurutulur.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın. Kışta yıkayarak yemeklerinize ilave edebilirsiniz.
Tüm erikler çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra geniş bir tepsiye ya da temiz pamuklu olan bir örtünün üstüne eriklerin iç tarafları yukarı bakacak ve birbirine değmeyecek biçimde dizilir. Daha sonra bunları direkt şekilde güneş ışığı alan bir yere ya da söz gelimi balkona bırakılır.
Kışın da erik yemek için kurutma yöntemlerini kolaylıkla deneyebilirsiniz. Birçok cinsi olan eriğin her çeşidi kurutulmaya müsait değildir. Bunun için daha çok etli ve iri erikler tercih etmelisiniz. Erik iki şekilde kurutulabilir.
Doğrudan güneş ışığı alan erikler, 4-5 gün içinde kurur. Ancak her gün erikleri ters yöne çevirmeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca böceklenmesini önlemek için, eriklerin üzerine ince bir tülbent örtebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Erik nasıl kurutulur sorusunun kilit noktası, işte bu direkt güneş ışığıdır. Erikler bu şekilde bir gün boyunca bekletilir. Adım: Bir günün sonunda erikler ters çevirilir. Şimdi kesik olan iç kısımları tepsiye temas etmeli, kabuklu dış kısımları ise güneş ışınlarına maruz kalmalıdır.
Kuru Erik ayrı olarak ön işlem gerektirmeyen kağıt torbaları içerisinde de saklanabilmektedir. Bu yaklaşım meyvelerin küflenmesini ve bozulmasını önlemektedir. Bir başka yöntem ise buzdolabında depolamadır. Özellikle sıcak mevsimlerde, kuru erik buzdolabında en iyi biçimde saklanmaktadır.
Erik Kurusu Tarifi Nasıl Yapılır? Erikleri ortadan keserek fırın tepsisine diziyoruz. İster güneş gören yere koyabilirsiniz en doğal haliyle yemek istiyorsanız, isterseniz de fırında turbo bölümünde 80 derece de 5 saat içerisinde kurutabilirsiniz.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
Elmalar içi temizlendikten sonra ay şeklinde yaprak yaprak doğranır. Tepsiye yan yan dizilir. Tepsilerin tamamı sabah güneşi gören bir yere konulur. Erikler 5-6 günde elmalar 4-5 günde kurur.
Ürünü buzdolabında saklayarak kullanım ömrünü uzatabilir, serin iklimli yerlerde ışık ve nemden koruyarak dolap dışında da saklayabilirsiniz.
İçme suyunu, şekeri ve çubuk tarçını tencereye aktarıp kaynamaya bırakın. Su kaynayınca yeşil erikleri ekleyip 20 dakika haşlayın.
Yıkadığınız erikleri bir süzgece koyun. Daha sonra erikleri bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölün ve bir tepsinin içine kabuk kısımları altta gelecek şekilde tek tek yerleştirin. Birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizdikten sonra güneşin en fazla olduğu günlerde en az 3-4 gün güneşte bırakın.
Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın. Erikler dağılmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave edin, 5 dakika kadar daha kaynatın ve altını kapatın.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Bir tencereye su ve kuru erikleri koyup ocağa alalım. Kaynadıktan sonra şekeri atarak 10 dakika daha kaynatalım. Şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ocaktan aldıktan sonra soğutmak için bekletin ardından servis edebilirsiniz.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır. Ama yaz aylarında kuru yer rahatlıkla bulunabilir ama serin yer konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu soruna ilk akla gelen çözüm buzdolabı veya buzlukta saklamaktır.
Erikleri iyice yıkadıktan sonra üzerini bir parmak geçecek seviyede suyun içinde yüksek ateşte pişmeye bırakın. Haşladığınız erikleri 30-40 dakika sonra ocaktan alıp bir süzgece aktarın. Süzgeçteki erikleri kaşık yardımıyla ezin ve tencerede biriken erik püresini daha da ezmek için blender kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri