Geleneksel katı ve sıvı yakıtların tamamı yanma sırasında atmosfere çevre ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri bulunan değişik emisyon gazları salınımı yaparken temiz enerji olarak da adlandırılan doğal gazın çevre üzerinde kirletici etkileri yok denecek düzeydedir.
Bunların Bu kirleticilerin başında, özellikle enerji üretiminde kullanılan, Karbon kökenli yakıtlar petrol ürünleri ve endüstriyel kirleticiler gelmektedir. Özellikle Son yıllarda, endüstriyel aktivitenin, şehirleşmenin ve nüfusun artması ile kirletici maddelerin kullanımı ve miktarıda hızla artmaktadır.
Hava kirliliğine sebep olan birçok gaz vardır. Örneğin karbondioksit, karbonmonoksit, metan, ozon, kükürt oksit bileşikleri (kükürt ve oksijenin farklı oranlarda tepkimeye girmesi sonucu oluşan gazlar) ve azot oksit bileşikleri (azot ve oksijenin farklı oranlarda tepkimeye girmesi sonucu oluşan gazlar).
Kaçakların insan burnu tarafından fark edilmesi için dağıtımdan önce yapay bir kimyasalla (kokarca kokusu) harman edilir. Bilinenin aksine doğalgaz insan için zehirleyici bir gaz değildir. Solunduğunda kısa süre içinde baş dönmesi ve denge kaybı, bir süre sonra da bayılma ve ölüm gerçekleşir.
ANKARA (AA) - Enerya, evlerde ve sanayide kömür kullanımının azalarak doğal gazın yaygınlaşmasının hava kirliliğini önlediğini ve doğal gazın yandığı zaman atık bırakmaması ve verimli kullanım sağlamasıyla da diğer yakıtlardan daha sağlıklı olduğunu bildirdi.
İlgili 19 soru bulundu
Doğalgaz; çevreye saygılı havayı, kirletmeyen, doğaya zarar vermeyen "çevreci" bir enerji kaynağıdır. Doğalgaz, yandığı zaman havayı kirletici kükürt oksitleri ve karbon tanecikleri gibi atık maddeler meydana getirmemektedir. Doğal gaz zehirsizdir; solunması halinde zehirleyici ve öldürücü etkisi bulunmamaktadır.
Halkımız gönül rahatlığıyla LPG'li ve doğalgazlı araçları tercih edebilir. Bu sayede de çevremizi ve havayı daha temiz hale getirme şansı yakalamış olacağız” diye konuştu.
Doğal gaz temiz bir gazdır. Yandığında kül, karbonmonoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Yalnızca karbondioksit ve su buharı meydana gelir. Bunun yanında azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla daha azdır.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır.
"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
Hava Kirliliği Nedenleri
Kalitesiz yakıt kullanımı Egzoz gazları Soba ya da kalorifer gibi ısıtıcıların, uygun koşullarda yakılmaması Olumsuz hava koşulları
Hava kirliliğinin ana kaynakları sanayi, tarım, trafik ve enerji arzıdır. Maddeler yandığında, havayı kirletebilen veya havada reaksiyona girerek kirletici etki oluşturabilen maddeler açığa çıkar veya salınır. Büyük ölçekli hava kirliliği ayrıca VOC ve partikül madde emisyonlarını da içerir.
Azot oksitler (NOx), kükürt dioksit (SO₂), karbonmonoksit (CO), ozon (O₃) ve partikül madde (PM) gibi diğer kirleticiler de insan faaliyetinin bir sonucu olarak artış gösterdi.
Hava kirliliği, havada bulunan yabancı maddelerin belirli bir oranı aşmasıyla oluşur. Bu yabancı maddelerin artışı, insanların ve diğer tüm canlıların sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Hava kirliliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının başında astım, alerji gibi solunum rahatsızlıkları gelir.
Atmosferde duman, toz ve saf olmayan su buharı şeklinde bulunabilecek kirleticilerin, insanlar ve diğer canlılar ile eşyaya zarar verebilecek miktarlara yükselmesi Hava kirliliği olarak nitelenmektedir.
Dünya enerji tüketiminin önemli bir kısmı fosil kökenli yakıt veya bunların sentetik türevlerinin yakılması sonucu elde edilmektedir. Fosil kökenli yakıtların içten yanmalı motorlarda temel enerji kaynağı olarak kullanılması, motorlu taşıtları hava kirliliğinin oluşumunda başlıca kaynak haline getirmiştir.
DOĞAL GAZ ZEHİRLEMEZ
Çok miktarda bulunduğunda ortamda oksijen azalacağından dolayı boğulmaya sebep olabilir. Doğal gaz bulunan ortamın derhal havalandırılması sonucu bu sorun ortadan kalkmaktadır.
Yoğunluğu 0,6–0,8 kg/m3 arasındadır. Havaya göre daha hafif bir gaz olduğu için açık havada uçucu özelliğe sahiptir. Ancak kapalı mahallerde hava içindeki gaz oranı % 5–15 arasındaki değere ulaşırsa patlayıcı özelliği vardır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız.
15 Aralık 1997 tarihinde BOTAŞ ve Gazexport arasında imzalanan 25 yıllık Doğalgaz Alım- Satım Anlaşması kapsamında, doğalgaz Rusya Federasyonu'ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye'ye ulaşmaktadır. Anlaşmaya göre, yıllık 16 milyar m³ doğalgaz Türkiye'ye arz edilmektedir.
Doğal gaz, dünyanın en temiz fosil yakıtlarından biridir. Bitki ve hayvan kalıntıları, milyonlarca yıl önce, yüksek basınç ve sıcaklık altında doğal gaz olarak oluşmuştur. Doğal gaz, gaz kuyuları ve diğer yöntemler kullanılarak çıkarılır. Dünya genelinde bol miktarda doğal gaz kaynağı bulunur.
Doğal Gaz Verimlidir
Havayla çok iyi karıştığı için yanma verimi yüksektir. Isı geçişini kısa sürede yapabilen modern doğal gaz yakıcı cihazlar sayesinde, her türlü iklim koşulunda kolay ve hassas kontrol edilebilmesi sayesinde standart ısı üreterek konfor ve enerji tasarrufu sağlar.
Yalnız konu emisyon ve dizel motorun atmosfere saldığı CO2 oranının benzin motorundan yaklaşık %16 daha az olduğu görülmektedir. Her kilometrede 16 gr dan daha az CO2 yani karbon dioksit gazı salan dizel motorlar, bu değerlerden daha temiz görünmektedir.
Ayrıca dizel yakıt kullanan araçlar havayı ve çevreyi doğrudan kirletmenin yanı sıra, saldıkları karbon emisyonları nedeniyle küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine de yol açarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri