Türkiye, Kuzey yarımkürede 36–42° Kuzey enlemleri arasında ve subtropikal iklim kuşağında yer alan bir ülkedir. İklim ve toprak şartlarının uygunluğu nedeniyle ülkemizde üretilen şekerin tamamı, şeker pancarından elde ediliyor. Şeker pancarı üretiminde esas hedef, verim ve kalitesi yüksek şeker pancarı yetiştirmektir.
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Doğadaki bazı bitkiler, güneş ışığını kullanarak fotosentez yoluyla şeker üretirler. Bu bitkiler arasında şeker pancarı ve şeker kamışı özlerindeki şeker oranının yüksek olmasından dolayı şeker elde etmek için en doğal ve verimli seçenektirler.
Şeker alırken özellikle ambalajına dikkat edilmeli. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihine bakılmalı. Kağıtlarının deforme olmaması ve renginin atmamış olması gerekiyor. Ayrıca çikolatayı açtıklarında renginin doğal olmasına dikkat etmeliler.
İlgili 20 soru bulundu
1960'larda ise glikozun fabrikalarda fruktoza dönüştürülmesi ile glikoz ve fruktoz içeren mısır şurubu ortaya çıktı. Mısır şekeri diğer tüm şeker türleri içinde kamu sağlığı açısından en tehlikelisidir ve 'şeker' deyince insanların aklına gelen bu türdür.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Glikoz. Doğal şeker türleri içinde en temel şeker türü glikozdur. Doğada pek çok bitki, sebze ve meyvenin yapısında glikoz bulunur.
Doğal şekerleri işleyerek rafine şeker üretilebilir. Rafine şekerin iki farklı ürünü vardır, biri sofra şekeri diğeri ise yüksek fruktozlu mısır şurubu. Rafine şeker, mısır, şeker pancarı ve şeker kamışı gibi gıdalarda doğal olarak bulunan şekerin çıkarılması ve işlenmesiyle yapılır.
Stevia. Doğal şeker olan Stevia, bilimsel adı Stevia rebaudiana, Güney Amerika'da çalı yapraklarından çıkarılan doğal bir tatlandırıcıdır. Doğal şeker içeren besinler arasında ilk sıraya sahiptir.
Bilimsel adı “Sükroz” olan basit bir moleküldür. Rafine şeker, şeker kamışı veya şeker pancarının işlenmesi ile elde edilir. Saf bir karbonhidrattır: %99.5 oranında sadece şeker içerir, ne bir besleyici öge, ne mineral ne de vitamin barındırır. 1 Sükroz= 1 Glikoz + 1 Fruktoz bileşimi ile meydana gelir.
Rafine şeker vitamin ve minerallerin emilimini yavaşlattığı için bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine dolaylı olarak sebep olmaktadır. Fazladan tüketilen rafine şeker suyun vücut tarafından kullanımını zorlaştırır. Bu da bütün vücudu etkilemekle birlikte öncelikle cilt sorunlarının oluşmasına neden olabilmektedir.
Glikoz şurubu da şekere çok benzeyen, mısır nişastasından elde edilen bir katkı maddesidir.
Eklenen şeker, meyve veya süt gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunan şekerden farklıdır. Eklenen şekeri hayatınızdan tamamen kesmenize gerek yok, aşırıya kaçmayıp vücudunuzun ihtiyacından fazlasını almamanız yeterli. Zaten tüm şekerler gram başına 4 kalori verir, bu yüzden hepsi kilonuz üzerinde aynı etkiye sahiptir.
Sabit kan şekeri seviyelerine sahip olduğunuzda, özellikle inatçı karın yağları başta olmak üzere vücudunuzdaki yağ oranı azalır. 6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır.
Meyveler sakaroz, fruktoz ve glikoz karışımı olan doğal şekerler içerir. Pek çok insan şekerin kötü olduğunu duyduğu için bunun meyveler için de geçerli olduğunu düşünür. Ancak fruktoz belli miktarın üzerinde zararlıdır ve meyveden geldiğinde zararsızdır .
Glukoz basit bir şeker veya monosakkarittir. Vücudunuzun tercih ettiği karbonhidrat bazlı enerji kaynağıdır. Kan şekeri ölçümünde kandaki glukoz miktarını kastederiz. Monosakkaritler, tek bir şeker biriminden oluşur ve bu nedenle daha basit bileşiklere parçalanamazlar.
Polat, Kaya ve Nöbet Şekeri Faydaları
Polat, Kaya ve nöbet şekeri içinde bulunan vitamin, mineral ve aminoasitler açısından oldukça zengindir. Bu şeker, astım, bronşit, anemi, tansiyon, böbrek, kansızlık ve solunum sorunları gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Beyazından daha iyi: Esmer şeker
Esmer şeker için doğal ve beyaz şekerden kesinlikle daha faydalıdır diyemeyiz ancak esmer şekerde, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, B vitamileri gibi vücuda oldukça yararlı vitaminler bulunmaktadır. Saymış olduğumuz bu mineral ve vitaminler beyaz şekerde bulunmamaktadır.
ŞEKER YERİNE KULLANABİLECEĞİNİZ MALZEMELER
Varsa Hindistan cevizi şekeri de aynı miktarda kullanıldığında işinizi görür. Toz şeker yerine pudra şekeri kullanacaksanız miktarı biraz azaltmanız gerekir. 2 su bardağı toz şekerin karşılığı 1 tam 3 çeyrek su bardağı pudra şekeridir.
Vücuttaki ödem oranını azaltır. Kronik hastalık riskini azaltır. Psikolojik olarak iyi hissetmenize yardımcı olur. Uyku problemlerini düzene sokmaya yardımcı olur.
Glikoz işte burada işlemden geçiriliyor ve beynin önemli faaliyetlerine devam edebilmesini sağlayan bir yakıt olarak yakılıyor. Eğer beyin gerekli glikozu yeterli miktarda bulamazsa ya da uygun bir şekilde kullanamazsa, bu yanma işleminin yoğunluğu daha düşük oluyor ve bir enerji krizinin ortaya çıkmasına yol açıyor.
Hangisi daha zararlı? Ekmek mi, şeker mi? Soru güzel ama yanıt pek iç açıcı değil. Toz şekerin de, beyaz ekmeğin de kan şekerini yükseltme ve insülin patlamalarına yol açma potansiyelleri, yani bilimsel adıyla glisemik indeksleri aşağı yukarı aynı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri