Yiyeceklerin içine eklenmiş, doğal meyve ve sebze olarak tüketmediğiniz şekere vücudumuz aynı tepkiyi veriyor. Bu şekerleri fazla tükettiğimiz zaman karaciğerde yağlanmaya, kanda trigliserid denen yağların artmasına ve insülin direncine sebebiyet veriyor.
Çok fazla (şekerli) meyve yemeyin
Evet, meyvelerde şeker vardır ama doğal şeker ya da fruktoz eklenen şekerli yiyeceklerden çok daha sağlıklıdır. Üstelik şekerin yanında vücudunuza son derece yararlı olan; lifler, antioksidanlar, vitaminler ve bir dolu besin maddesi barındırırlar.
Stevia. Doğal şeker olan Stevia, bilimsel adı Stevia rebaudiana, Güney Amerika'da çalı yapraklarından çıkarılan doğal bir tatlandırıcıdır. Doğal şeker içeren besinler arasında ilk sıraya sahiptir.
Yoğun şeker tüketimi insülin direncini tetikleyerek tip 2 diyabet riskini artırır. Bu durum da obeziteyi beraberinde getirir. Medicine enstitüsü raporuna göre şeker kan trigliserit ve LDL kolesterolü yükselmesine neden olarak kalp hastalığı riskini, fazla trigliserid birikmesi ise karaciğer yağlanmasını artırmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır. Daha da önemlisi, 6 ay şeker tüketmezseniz artık canınızın hiç şeker istemediğini hatta tüketmeniz durumunda ağız tadını bozduğunu da göreceksiniz.
Mısır şekeri diğer tüm şeker türleri içinde kamu sağlığı açısından en tehlikelisidir ve 'şeker' deyince insanların aklına gelen bu türdür.
Meyvelerden alınan şeker kilo aldırır mı? Kısaca yanıt vermek gerekirse “Hayır” ancak gelin bu meseleye açıklık getirelim. Bazı uzmanlar mümkün olduğunca daha çok çiğ gıda tüketilmesi gerektiğini ve çiğ gıdaların diyabet, kalp hastalıkları, obezite ve diğer sindirim sorunlarını iyileştirdiğini söylüyor.
Sofra şekeri olarak bildiğimiz toz veya küp şeker, fruktoz içeren mısır şurupları rafine şeker örnekleri arasındadır. Yaygın olarak kullandığımız sofra şekeri aslında sükrozdur (sakkaroz) ve şeker kamışı veya şeker pancarı bitkilerindeki doğal şekerin işlenmesiyle üretilir.
Şekere alternatif olarak hurma, meyve püresi, yacon şurubu, bal ve akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz.
Glikoz. Doğal şeker türleri içinde en temel şeker türü glikozdur. Doğada pek çok bitki, sebze ve meyvenin yapısında glikoz bulunur. İnsan vücudu için de glikoz, iyi bir enerji kaynağıdır.
Doğal şeker kaynakları, doğal olarak oluşan ve içinde yüksek oranlarda şeker bulunan besinlerdir. Bunlar arasında en yaygın olarak; meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünleri, bal, yulaf ezmesi, pancar molası, melas, reçel ve marmelatlar, fruktoz bulunur. Meyveler: Meyveler, doğal olarak oluşan şeker kaynaklarındandır.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Genel olarak kadınlara günlük 5-6 çay kaşığı(25 gram), erkeklere 8-9 çay kaşığı(32 gram) şeker alınması tavsiye ediliyor.
Vücudun şekere ihtiyacı var mı? Vücudun sofra şekerine ihtiyacı yoktur; gün içinde alınan besinlerle şeker ihtiyacı karşılanabilmektedir. Şekerleme, tatlı, pasta ve kurabiyelere yani basit şeker içeren yoğun karbonhidrat ağırlıklı besinlere ihtiyaç yoktur.
Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur. Papatya çayı, ebegümeci, zencefil, nane çayı gibi bitki çayları, diyabet hastalarının beslenmesine ekleyebileceği içeceklerdir.
Esmer şeker, halk arasında en sağlıklı şeker olarak biliniyor.
Meyveler sakaroz, fruktoz ve glikoz karışımı olan doğal şekerler içerir. Pek çok insan şekerin kötü olduğunu duyduğu için bunun meyveler için de geçerli olduğunu düşünür. Ancak fruktoz belli miktarın üzerinde zararlıdır ve meyveden geldiğinde zararsızdır .
Sıvı şeker üretiminde ise (belgesini de gördük) çam odun talaşından üretilen Aktiv Karbon kullanılmaktadır. Kesme şekerde ise eskiden kemik ununun kullanıldığı üretim yerine tamamen su ve buharın kullanıldığı kalıplarda presleme işlemi sonucunda kesme şeker üretilmektedir.
İnsülin direncine yol açıyor, şeker hastalığına zemin hazırlıyor, damarlara, doku ve organlara zarar veriyor. Özetle: Tatlılar, yağlardan çok daha zararlı.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler. Bununla birlikte, kilo kaybı hedefleri veya diyabeti olan kişiler, meyve yerken zamana dikkat edebilirler.
İnsülin kanda ki şeker seviyesini kontrol eder. Bu yüzden insülinin kanda ki seviyesi çok önemlidir. Kan şekeri seviyesinde insülin metabolizması bozulduğu zaman kan değerlerinde bozulmalar olur. Özellikle bel ve karın bölgesinde yağlanmalar oluşmaya başlar.
Şeker vücudunuzda insülin artışına neden olarak pankreas ve karaciğerinizi yorar ve bu nedenle de cilt problemleri ortaya çıkar. Şekeri bıraktığınızda cildinizdeki düzelmeyi kendi gözlerinizle göreceksiniz.
Doğal esmer şeker: Şeker kamışı ya da şeker pancarının ikinci şurubundan tamamen doğal olarak elde edilir. Ham kahverengi şekerdir. Fazla melas içermesi sebebiyle, mineral içeriği de daha zengindir.
Balın bir kaşıktan fazlası zarar bile verebilir demek, bir kaşıktan azı yararlıdır anlamına gelmez. Denetlemenin olduğu ülkelerde bal ambalajlarında hatta satıcılarının internet sitelerinde dahi günde bir kaşıktan fazla alınmaması önerilir. Sebebi çok basit; ŞEKER SAĞLIĞA ZARARLIDIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri