Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Ekonomik açıdan zarar edilir, Ani bozulmalarla karşılaşılır, ekstra ve büyük arıza maliyetleri oluşur, Normalden fazla doğal gaz tüketilir, yanma ayarları bozulur, Yaşam alanı yeterince ısınmaz, can ve mal güvenliği tehdit altındadır.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 250 TL'dir.
Kombinizin bakımını yaptırmadığınızda kombiniz herhangi bir tehlike oluşturmaz; ancak kombinizin vermi düşer ve buna bağlı olarak da doğal gaz tüketimi artar. Yani maliyetiniz artar, cebiniz yanar. Bu nedenle de bakım şart! Kombiler kullanıma göre zamanla tozlanır ya da kirlenir.
Uzmanlara göre, kombi yeni olsa ve dikkat çeken herhangi bir problem görünmese bile yıllık rutin bakım işlemlerini yaptırmakta büyük yarar bulunuyor. Rutin bakım işlemleri yapılmazsa kombi içindeki parçalar beklemediğin anlarda kırılabiliyor ve bu durum da daha büyük maddi kayıplar yaşamana yol açabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Ancak, alanında uzman kişilerin belirttiği uygulama biçimine göre her kış mevsimi öncesinde genel bir kombi bakımı yapılması gerekir. Tabi sadece kış mevsimi öncesinde değil aynı zamanda yaz mevsiminin başlangıcında da bakım yaptırmanız mümkün. Ancak yılda 1 kez bakım yaptırmak şart.
Evin elektrik veya su tesisatındaki kusurlardan dolayı kombi bozulabilmektedir. Bu durumda kiracının herhangi bir sorumluluğu yoktur, kombi tamir masrafları ev sahibi tarafından ödenmelidir. Özetle kombi evin demirbaş malzemelerinden kabul edilmektedir.
Kombi bakım hizmeti, konut sigortası poliçesinin geçerli olduğu süre boyunca yılda bir veya iki defaya mahsus olmak üzere konut sigortası yapan sigorta şirketlerinin bilgisi dahilinde ücretsiz olarak sunulan ek hizmetlerden biridir.
Kombi bakımlarında önce, sıcak su ve kalorifer yanma durumu kontrol edilir. Ardından kombinin su sızdırmazlık durumu kontrol edilir. Daha sonra kombinin içi açılır ve tozlanma durumu kontrol edilir. Tozlanma çok fazlaysa, kombinin tozları temizlenir.
Bu nedenle kombi bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından karşılanıyor. Tabii istisnalar da var. Mesela kombide kullanım hatasından arıza oluşması gibi. Veya kira sözleşmesinde bakım masraflarını ilgilendiren özel maddeler bulunması durumunda, bu masrafı kiracının karşılaması da söz konusu olabiliyor.
Daha fazla kombi varsa bile sadece bir kombinin bakımını kapsar. Sigortalı sigortanın geçerli olduğu süre boyunca bu hizmetten faydalanabilir. Bu işlem sigorta şirketinin bilgisi dâhilinde yapıldığı takdirde ücretsizdir. Bu bakım sırasında kombinin fanı, eşanjörü, elektirik kaçağı olup olmadığı kontrol edilir.
Kombi bakımı garanti kapsamı içerisinde değildir.
Uzmanlar, kombi bakımının en az 2 yılda bir kere yapılması gerektiğini söylemektedir.
Kış mevsimi öncesi kombi ve baca temizliği kadar kalorifer peteklerinin bakımı da önemli. Zamanında yapılan temizlik yakıtta yüzde 30, ısınmada ise yüzde 40 tasarruf sağlıyor. Soğuk hava kendini hissettirmeye; kalorifer ve kombiler de yanmaya başladı. Yakıt tasarrufunda kalorifer peteklerinin bakımı oldukça önemli.
Her yıl düzenli bir şekilde bakımı yapılan kombilerin daha sağlıklı çalışacağından dolayı hem yüksek fatura gelmesini engelleyeceğini hem de ısınmada bir artış olacağını belirten Kombi Doktoru firma yetkilisi Yunus Tanyıldız, “Kombi ve petek bakımı yapılması doğalgaz faturalarında yüzde 30 gibi bir tasarruf sağlıyor.
Konut sigortası poliçelerinin kombi arızasını ve kombi bakımını karşılayabilmesi, konut sigortası poliçelerinde kombi bakım hizmeti teminatının bulunmasına bağlıdır. Ek teminat olarak poliçelere ilave edilebilen kombi bakım hizmeti teminatı ile kombiler garanti altına alınabilmektedir.
Üzerindeki ışıklar yanmıyorsa kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur. Sigorta kutusunun üzerindeki mandala benzeyen düğmeyi açık konuma getirdiğinizde kombiye elektrik gelmeye başlayacaktır.
Sigorta yapılan bir evde ev sahipleri ile kiracılar karşılıklı olarak eve verilen zarar konusunda güvence altına alınırlar. Ev sahipleri aslı olmayan gerekçelerle kiracıların eve zarar verdiklerini iddia edemezler. Öte yandan kiracılar da ev sahiplerinin konutlarına zarar verip ve bu zararı karşılamadan gidemezler.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Borçlar Kanununun 317. Maddesi gereğince kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından ödenmelidir.
Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Evden Çıkarır? Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği sürece kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.
Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır.
Kombi petek ve tesisat sistemi, pas, kireç ve tortulaşma sebebi ile zamanla ısınma maya ve görevini yapamamaya başlar. Petek ve tesisatın kaliteli ısı vermesi ve kullanım ömrünün uzaması için her iki yıl da bir mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri