Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
TDK yazım kuralları sözlüğünden anında öğrenebileceğiniz bu kurala göre; bir bitişik sözcüğün ilk hecesinden sonraki tüm heceleri sessiz harf ile başlamalıdır. Örneğin Başöğretmen kelimesini ele alırsak bu kurala göre ba-şöğ-ret-men şeklinde hecelemesi yapılır.
"İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul vb." Bir ilkokul öğretmeni de konuyla ilgili şunları söyledi: "Yeni müfredata göre kelime 'il-köğ-re-tim' şeklinde heceleniyor.
İlk+okul=İlkokul şeklinde birleşmiştir. Heceleme durumunda birleşik olduğu için yapısı değişmiştir. Bu yüzden kelime birleştiği şekilde hecelenememektedir. Bu kelimenin hecelere ayrılması ise TDK kurallarına göre "il-ko-kul" şeklinde olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Yani bir kelimeyi doğru bir şekilde hecelere ayırabilmek için kelimenin son harfine kadar görmek/bilmek zorundasınız.
İlkokul Kelimesi İçin Doğru Heceleme
Bu doğrultuda ilkokul kelimesinin hece doğru heceleme hali, 'il - ko - kul' şeklinde öne çıkmaktadır.
Mutlaka TDK sözlüğünden kontrol edilmesi gereken birleşik kelimeler heceleme şekliyle en az 2 heceden oluşarak kelimenin uzunluğuna göre değişir. Buna göre TDK yazım kurallarına göre kırkayak "kır-ka-yak" şeklinde hecelenir.
Bir bakıma nasıl okuyorsak o şekilde heceleyebiliriz. Örneğin bandrol kelimesi okunurken band-rol şeklinde ele alındığı için heceleme sistemi de aynıdır. Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
Bu bağlamda ilköğretim kelimesinin doğru şekilde hecelenmiş hali, ''il - köğ - re - tim'' olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle ilk 2 heceleme genelde yanlış olarak ele alınır ve kullanılır. Ancak bu işlem yapılırken genelde birleşik kelime olup olmadığına dair dikkat etmek gerekir.
Kelimelerin doğru telaffuz edilmesi ve yazım yanlışı yapılmaması için doğru heceleme şeklini bilmek gerekir. Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır. Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
İlkokul kelimesi herkesin günlük hayatta kullanabileceği bir sözcüktür. İlkokul kelimesinin hecelerine ayrılış şekli, ilk-o-kul şeklinde olmalıdır.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
Hecelerine ayırdığımızda “el-bi-se” 3 heceden oluştuğunu görürüz.
- Dört kelimesi tek heceli bir kelimedir.
Günaydın kelimesi 3 heceden meydana gelir. Bu heceler; gü - nay - dın şeklindedir.
Cevap. hecelemesi "kurt-lu" olur.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Soru: Artvin kelimesini hecelerine nasıl ayırırız? Cevap: Art-vin olarak ayırırız.
Cevap: ⇒ Çi-ko-la-ta şekinde hecelenir.
MERHABA; KELEBEKLER KELİMESİ KE-LE-BEK-LER ŞEKLİNDE HECELENİR.
Cevap E - Mİ - NÖ - NÜ olacaktır.
Sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece vardır. okul → İki ünlü var iki heceli kelime.
Yoğurt sözcüğü "yo-ğurt" şeklinde hecelenir. Türkçede bir sözcüğü hecelerken, içerdiği ünlü harf sayısını dikkate alırız. Bu doğrultuda, "yoğurt" kelimesine baktığımızda o ve u şeklinde iki adet ünlü harf içerdiğini görüyoruz. O zaman diyebiliriz ki, yoğurt kelimesi iki adet heceden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri